Καιρός: Σε κλοιό κακοκαιρίας η χώρα – Πότε έρχεται στην Αττική – Ανησυχία στην Πυροσβεστική

Συνεχίζει την επέλασή της η μίνι κακοκαιρία – Βροχές και καταιγίδες τις επόμενες ώρες, συνιστάται μεγάλη προσοχή σε πολλές περιοχές το Σάββατο – Ανησυχία στην Πυροσβεστική από την πολύ έντονη κεραυνική δραστηριότητα.

Βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν το Σάββατο στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας εκτός από τα νότια-νοτιοανατολικά νησιωτικά τμήματα. Στα υπόλοιπα τμήματα ηλιοφάνεια με παροδικές νεφώσεις και πιθανότητα για τοπικές βροχές στην Κρήτη.

Σημαντική πτώση της θερμοκρασίας θα σημειωθεί κυρίως στα ηπειρωτικά. Άνεμοι θα πνέουν έως 6-7 μποφόρ στα πελάγη. Δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες στα νοτιοανατολικά νησιωτικά τμήματα.

Αναλυτικότερα, το Σάββατο 9 Ιουλίου 2022, αναμένονται βροχές και καταιγίδες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Τα φαινόμενα σε τμήματα της Κεντρικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και της Ανατολικής Στερεάς θα είναι τοπικά έντονα και επίμονα.

Οι καταιγίδες στο βορειοανατολικό Αιγαίο και τη Δυτική Στερεά είναι πιθανό να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις μικρού μεγέθους. Στα υπόλοιπα τμήματα αναμένονται τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα για τοπικές βροχές στην Κρήτη. Δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες θα επικρατήσουν τοπικά στα Δωδεκάνησα.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 10 έως 23 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 11 έως 31, στην Ήπειρο από 10 έως 30 βαθμούς, στην Θεσσαλία από 11 έως 25 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 12 έως 31, στα νησιά του Ιονίου από 19 έως 27-28 βαθμούς, στις Κυκλάδες από 19 εώς 28-29, στην Κρήτη από 15 έως 30-32 και τα Δωδεκάνησα από 19 έως 32-33.

Βόρειοι-βορειοδυτικοί άνεμοι με εντάσεις έως 6-7 μποφόρ στο Ιόνιο και έως 4-5 και τοπικά εώς 6 μποφόρ στο Αιγαίο.

Στην Αττική περιμένουμε βροχές και καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες γενικά διευθύνσεις με εντάσεις εώς 3-4 μποφόρ και στα ανατολικά έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 24 έως 28 βαθμούς.

Σύσκεψη στην Πυροσβεστική για τα καιρικά φαινόμενα

Έκτακτη διαδικτυακή σύσκεψη της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος με όλους τους διοικητές Περιφερειών της χώρας, ολοκληρώθηκε πριν από λίγο, με αφορμή τα έντονα καιρικά φαινόμενα, που έχουν ξεκινήσει από την Βόρεια Ελλάδα και αναμένεται να επεκταθούν στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα.

Το φαινόμενο που απασχολεί ιδιαίτερα το Π.Σ. είναι η πολύ έντονη κεραυνική δραστηριότητα και οι χιλιάδες ηλεκτρικές εκκενώσεις, που έχουν ήδη προκαλέσει προβλήματα, κυρίως με πυρκαγιές. Ειδικότερα, σε κεραυνούς αποδίδεται η πυρκαγιά που ξέσπασε νωρίτερα στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας, ενώ μια δεύτερη πυρκαγιά εκδηλώθηκε πριν από λιγη ώρα, επίσης σε δασική έκταση στην περιοχή Ασπρόκαμπος Περαχώρας Λουτρακίου. Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, την ώρα που ξέσπασαν οι πυρκαγιές και στις δύο περιοχές έπεσε “βροχή” από κεραυνούς, στους οποίους αποδίδεται η εκδήλωση τους.

Το ίδιο συνέβη και στη Σμέρνα Ζαχάρως Ηλείας, όπου η πυρκαγιά είναι σε ύφεση, καθώς εκδηλώθηκε εν μέσω έντονης δραστηριότητας με κεραυνούς.

Στη διαδικτυακή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό την ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος συζητήθηκαν τα ιδιαίτερα προβλήματα της κάθε περιοχής και δόθηκαν οδηγίες για την αντιμετώπιση τυχόν πυρκαγιών από κεραυνούς, αλλά και πλημμυρικών φαινομένων.

Όπως ανέφεραν αξιωματικοί του Π.Σ. στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, το κύμα της κακοκαιρίας, σύμφωνα με τις προβλέψεις, αναμένεται να κινηθεί από την Βόρεια Ελλάδα προς νότια και δυτικά, με κατεύθυνση το Ιόνιο, καθώς και προς την υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης και της Βόρειας Εύβοιας και να κορυφωθεί μέσα στο επόμενο 24ωρο, με χιλιάδες κεραυνούς και βροχοπτώσεις.

Σημειώνεται ότι λόγω της επιδείνωσης των καιρικών φαινομένων, από χθες έχει τεθεί σε εφαρμογή το επιχειρησιακό σχέδιο του Πυροσβεστικού Σώματος, για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρών, καθώς και των συνοδών τους φαινομένων, ενώ οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες των περιοχών που αναμένεται να εκδηλωθούν τα φαινόμενα, έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας και περαιτέρω κλιμάκωσης εφόσον απαιτηθεί, προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα τυχόν προβλήματα.