Πολιτικό θρίλερ στην Ιταλία: Ο Ματαρέλα δεν αποδέχτηκε την παραίτηση Ντράγκι

Νέες εξελίξεις στη γειτονική Ιταλία, όπου κορυφώνεται η αγωνία για την πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει στη χώρα. Ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα δεν έκανε αποδεκτή την παραίτηση του Μάριο Ντράγκι και πλέον αναμένεται να ζητηθεί νέα ψήφος εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο.

Συγκεκριμένα, ο Ιταλός πρωθυπουργός επέστρεψε στο Κυρινάλιο Μέγαρο προκειμένου να ανακοινώσει και επίσημα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, την απόφασή του να παραιτηθεί απόψε. Είχε προηγηθεί η σχετική ανακοίνωση του Ντράγκι στο υπουργικό του συμβούλιο.

Ωστόσο, ο Ιταλός πρόεδρος δεν έκανε δεκτή την παραίτηση και ζήτησε από τον Μάριο Ντράγκι να παρουσιαστεί ενώπιον της Βουλής, ώστε να διαπιστωθεί εάν διαθέτει την εμπιστοσύνη του Κοινοβουλίου.

Έπειτα κι απ’ αυτή την εξέλιξη, την ερχόμενη Τετάρτη ο Ντράγκι θα παρέμβει στη Βουλή και στη Γερουσία και στη συνέχεια αναμένεται να διεξαχθεί εκ νέου η διαδικασία για την ψήφο εμπιστοσύνης.

Ντράγκι: “Απόψε παραιτούμαι”

Νωρίτερα, ο Ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε στο υπουργικό του συμβούλιο ότι απόψε επρόκειτο να παραιτηθεί.

“Θέλω να σας ανακοινώσω ότι απόψε πρόκειται να υποβάλω την παραίτησή μου στον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Οι σημερινές ψηφοφορίες στο κοινοβούλιο είναι πολύ σημαντικό γεγονός από πολιτικής απόψεως. Δεν υφίσταται πλέον η σχέση εμπιστοσύνης που αποτελεί βάση της κυβερνητικής δράσης. Η πλειοψηφία εθνικής ενότητας η οποία στήριξε αυτήν την κυβέρνηση από την πρώτη ημέρα της δημιουργίας της δεν υφίσταται πλέον.

Τις ημέρες αυτές από μέρους μου καταβλήθηκε η μέγιστη προσπάθεια για να συνεχιστεί η κοινή πορεία, προσπαθώντας να ικανοποιήσω τα αιτήματα που μου έθεσαν οι πολιτικές δυνάμεις. Είναι όμως σαφές από την πολιτική συζήτηση και από τη σημερινή ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο ότι αυτή η προσπάθεια δεν ήταν αρκετή“, τόνισε ο Μάριο Ντράγκι.

Ο ίδιος υπενθύμισε ότι θα συνέχιζε ως πρωθυπουργός “μόνο αν υφίστατο η προοπτική υλοποίησης του κυβερνητικού προγράμματος” για το οποίο είχε λάβει την αρχική ψήφο εμπιστοσύνης.

enikos.gr