Τιμήθηκαν ομογενείς για την προσφορά τους στην Eλληνομάθεια

Μελβούρνη.- Την Κυριακή, 10 Ιουλίου 2022, στο Κολλέγιο Alphington Grammar, η Επιτροπή Ελληνικών Σχολείων Γλώσσας και Πολιτισμού διοργάνωσε μια σεμνή ημερίδα με τίτλο «Δάσκαλοι του Γένους».

Η εκδήλωση αυτή ήταν εκείνη που διοργάνωσε ο ίδιος οργανισμός αλλά αναβλήθηκε δυο φορές πέρυσι λόγω της πανδημίας. Στην εκδήλωση έγιναν δυο ομιλίες.

Η μία από την κ. Μαρία Λευτεριώτη με τίτλο «Δάσκαλοι του γένους» όπου αναφέρθηκε συγκεκριμένα άτομα που δίδασκαν σε νέους την Ελληνική γλώσσα κατά την Τουρκοκρατία. Η δεύτερη ομιλία ήταν από την κ. Μαρία Μητράκα με τίτλο «Η Συμβολή των Γυναικών στην Επανάσταση 1821» επικεντρώνοντας την προσοχή της στη συμβολή της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας και της Μαντώ Μαυρογένους.

Μετά το πέρας των ομιλιών στην εκδήλωση τιμήθηκαν πέντε άτομα της Ελληνικής Παροικίας της Μελβούρνης για τη σημαντικότατη προσφορά τους στην ελληνομάθεια. Τα άτομα αυτά δίδαξαν την Ελληνική γλώσσα είτε στα σχολεία τους, είτε μέσω εκπαιδευτικού υλικού που δημιούργησαν οι ίδιοι, είτε είχαν το όραμα και έκαναν πράξη τη δημιουργία των πρώτων Ελληνικών σχολείων στην παροικία της Μελβούρνης. Τα άτομα αυτά είναι τα εξής:

1.Το ζεύγος Βλάση και Νέλλης Μαυραγάνη για την πέραν των πενήντα χρόνων παρουσία τους στην Ελληνομάθεια της Βικτώρια με τα Εκπαιδευτήρια Μαυραγάνη ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού, που παρουσίασαν θεατρικά σχήματα των παιδιών και απέσπασαν πολλά συγχαρητήρια και στην Ελλάδα.

2.Ο Αθανάσιος Καραβιώτης ο οποίος αναγνώρισε την έλλειψη εκπαιδευτικού υλικού πρώτος στη Μελβούρνη και δημιούργησε με δικά του έξοδα εγχειρίδια και βιβλία όπως αναγνωστικά και γραμματικής ειδικά για τα Ελληνο-Αυστραλιανά εκπαιδευτικά ιδρύματα και ανάγκες. Επίσης δε, χρησιμοποιώντας τις αποθήκες του για δεκαετίες όπου αποθήκευε το εκπαιδευτικό υλικό που έστελνε το Υπουργείο Παιδείας στην Ελλάδα για τα ντόπια σχολεία.

3.Το ζεύγος Δημήτρη και Φρόσως Ευστρατιάδη, οι οποίοι ήταν οι εμπνευστές και δημιουργοί των πρώτων Ελληνικών Σχολείων στη Μελβούρνη το 1968-69 ενώ η κα Φ. Ευστρατιάδη ήταν η πρώτη δασκάλα και διευθύντρια του πρώτου Ελληνικού σχολείου.

Σημειωτέον ότι οι ενέργειες όλων αυτών των ατόμων δεν έχουν απλά εκπαιδεύσει δεκάδες χιλιάδες νέους και νέες στην Ελληνική παροικία, αλλά προσέφεραν κι ένα κοινωνικό έργο το οποίο παραμένει αξιοπρόσεκτο και αξιοσημείωτο.

Συγχαρητήρια στους συμπαροίκους αυτούς πρέπει να απευθύνονται από την ολομέλεια της Ελληνικής Κοινωνίας της Μελβούρνης εφόσον πάρα πολλοί συμπατριώτες μας μιλούν την Ελληνική και δεν έχουν ξεχάσει τον καταγωγή τους και περισσότερο τον ελληνικό πολιτισμό εξ αιτίας των.

Πηγή:neoskosmos.com