Με επιτυχία το Συμπόσιο Δωδεκανησίων Νέας Υόρκης

Φωτογραφία: Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη Τύπου

Με επιτυχία διεξήχθη το βράδυ της Παρασκευής 22 Ιουλίου 2022 στη Ρόδο το Συμπόσιο των Δωδεκανησίων της Νέας Υόρκης.  Το Συμπόσιο πραγματοποιήθηκε στη νέα πτέρυγα του Νεστορίδειου Μελάθρoυ, με θέμα: «Νέες εκπαιδευτικές γέφυρες μεταξύ Δωδεκανήσων και ΗΠΑ» Το Συμπόσιο παρακολούθησαν περισσότερα από 150 άτομα.

Να σημειωθεί ότι το Συμπόσιο πραγματοποιείται από την ελληνοαμερικανική Ακαδημία Φιλοσοφίας, Επιστήμης και Παιδείας σε συνεργασία με το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Ρόδου και τελεί υπό την αιγίδα του δήμου Ρόδου. Μάλιστα, χαρακτηρίζεται από τους διοργανωτές του ως ιστορικό καθώς κατά τις εργασίες του θα εκδοθεί ψήφισμα με το οποίο θα ζητείται η ίδρυση έδρας σε ένα ή και περισσότερα Πανεπιστήμια της Ελλάδας για τη διδασκαλία της Ιστορίας του Ελληνισμού της διασποράς.

Το παραπάνω έγινε γνωστό κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χθες  στο Δημαρχείο, η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Διοικητικής Εξυπηρέτησης του Πολίτη και Δ.Ε Καλλιθέας κ. Τσαμπίκα Κιαχαγιά, ο Πρόεδρος του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης κ. Σέργιος Αϊβάζης, η ειδική σύμβουλος του δημάρχου Ρόδου για θέματα αποδήμων κ. Δέσποινα Χατζηδιάκου και ο πρόεδρος της ελληνοαμερικανικής Ακαδημίας κ. Δημοσθένης Τριανταφύλλου.

Ο ίδιος ο κ. Τριανταφύλλου αφού ευχαρίστησε τους παραπάνω, θέλησε να στείλει το μήνυμα ότι «ο απόδημος Ελληνισμός συμπληρώνει τον Ελληνισμό της Ελλάδας και ότι το μέλλον της Ελλάδας εξαρτάται από μία καλή συνεργασία, σε όλα τα πεδία, μεταξύ όλου του απόδημου Ελληνισμού και της πατρίδας μας εδώ. Η ιστορία μας διδάσκει ότι σε όλους τους εθνικούς αγώνες ο απόδημος ελληνισμός έπαιξε σπουδαίο ρόλο για την ανεξαρτησία της πατρίδας μας».

Το Συμπόσιο αυτό-συνέχισε ο κ. Τριανταφύλλου-είναι μία αρχή του μεγάλου οράματος που έχει η Ακαδημία να αναβιώσει το αρχαίο ελληνικό πνεύμα. Σημειώνεται ότι, η Ακαδημία, είναι μία συνέχεια του Ινστιτούτου Δωδεκανησιακών μελετών  Αμερικής, το οποίο κλείνει είκοσι χρόνια και από το 1990 μέχρι το 2016 είχαν διοργανώσει 22 καλοκαιρινά εκπαιδευτικά προγράμματα και έφερναν κατά μέσο όριο περίπου 30 με 40 φοιτητές, δασκάλους, καθηγητές κάθε χρόνο και επισκέπτονταν σχεδόν όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου.

Ο σκοπός του Ινστιτούτου ήταν να αναπτύξει την ελληνική ταυτότητα. «Αυτός είναι ο προορισμός της παιδείας μας στο εξωτερικό: τα παιδιά μας να μην ξεχάσουν την ελληνική τους γλώσσα, να μην ξεχάσουν τις Αρχές και τις αξίες του ελληνικού πολιτισμού, της θρησκείας μας», είπε ακόμη και ανέφερε ότι η Ακαδημία συνεχίζει το έργο του Ινστιτούτου.

Στη συνέχεια, ανέφερε ότι θεωρεί το αποψινό Συμπόσιο ιστορικό καθώς ένα  από τα θέματα που θα αναδειχθούν είναι ότι κατόπιν έρευνας που διεξήγαγε ο ίδιος, ανακάλυψε ότι σήμερα δεν υπάρχει ούτε μία έδρα σε κανένα ελληνικό πανεπιστήμιο που να διδάσκεται η ιστορία του ελληνισμού του εξωτερικού.  Για τον λόγο αυτό και συνέταξαν ένα ψήφισμα το οποίο αναφέρει τα εξής:

«Διερμηνεύοντας τον κοινό πόθο όλων των Ελλήνων της Αμερικής, Συλλόγων, Εθνικοτοπικών και Ομοσπονδιών ψηφίζουμε στο Συμπόσιο της ελληνοαμερικανικής Ακαδημίας Φιλοσοφίας, Επιστήμης και Παιδείας και του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης δήμου Ρόδου. Όπως ο πρωθυπουργός της Ελλάδος,  Κυριάκος Μητσοτάκης και τα συναρμόδια υπουργεία Εθνικής Παιδείας-Θρησκευμάτων και Πολιτισμού πράξουν ό,τι δη για την ίδρυση έδρας σε ένα ή και περισσότερα πανεπιστήμια της Ελλάδος για τη διδασκαλία της ιστορίας του Ελληνισμού του εξωτερικού αρχής γενομένης από τον Ελληνισμό της Αμερικής για τον οποίο υπάρχει πληθώρα βιβλίων, κατάλογο των οποίων ευχαρίστως ήθελε σας υποβάλουμε. Εν πάση συντομία, η ομογένειά μας στην Αμερική έχει δώσει πλούσια την προσφορά της με γνήσια αφοσίωση προς την αμερικανική πατρίδα. Το ίδιο σημαντική και γόνιμη υπήρξε η προσφορά της προς τη γενέτειρα, στον οικονομικό, τον κοινωνικό, τον πνευματικό, τον πολιτισμικό και τον εθνικό τομέα. Προσφορά που μέχρι σήμερα παραμένει άγνωστη στο ελληνικό κοινό».

Το άλλο θέμα, σύμφωνα με τον κ. Τριανταφύλλου, είναι ότι ο Ελληνισμός δεν γνωρίζει τις επιτυχίες και τα επιτεύγματα του Ελληνισμού της διασποράς που έχει διακεκριμένους επιστήμονες, πολιτικούς, συγγραφείς, ηθοποιούς και γενικά σε όλα τα επαγγέλματα έχουν διαπρέψει Έλληνες του εξωτερικού.

Είπε, ακόμη, ότι τους ενδιαφέρει η νέα γενιά και θέλουν να φιλοξενήσουν παιδιά απόφοιτους των λυκείων της Ρόδου, να δώσουν υποτροφίες σε όλους τους απόφοιτους, κάτι που έχουν κάνει στη Νίσυρο.

Τέλος, ανέφερε ακόμη ο κ. Τριανταφύλλου,  ότι η  Ακαδημία έχει ταμείο στο οποίο άφησε μεγάλο χρηματικό ποσό η σύζυγός του που έχει φύγει από τη ζωή και χρηματοδοτεί έκδοση βιβλίων με την ιστορία της Δωδεκανήσου, όπως την έκδοση του βιβλίου του κ. Μανόλη Μακρή «Ο ρόλος των Δωδεκανήσων στον αγώνα του 1821»  αλλά και το βιβλίο «Η μάχη της Λέρου» του αρχιτέκτονα Δημήτρη Ήσυχου το οποίο θα παρουσιαστεί στο Συμπόσιο.

Περισσότερες λεπτομέρειες για τις εργασίες του Συμποσίου αργότερα.

Πληροφορίες: rodiaki.gr