Το Συμπόσιο των αποδήμων Δωδεκανησίων στην Ρόδο

Οι απόδημοι Δωδεκανήσιοι, φεύγοντας για την ξενιτειά, μαζί με την ευχή της μάνας έπαιρναν και την αγάπη τους για τα νησιά που άφηναν πίσω τους. Και αυτήν την αγάπη την έδειξαν με τα έργα κοινής ωφελείας, που στόλισαν τον τόπο της καταγωγής τους.

Αλλά εκτός από έργα υποδομής, έκαμαν και κάτι άλλο σπουδαιότερο: Πήραν μαζί τους και διατήρησαν την ελληνική παιδεία και την πολιτισμική κληρονομιά των νησιών μας, και μέσω των συλλόγων προσπάθησαν, όχι μόνον να την διατηρήσουν, αλλά και να την μεταδώσουν στις επόμενες γενεές.

Και βλέπουμε σήμερα τρίτης και τέταρτης γενιάς απόγονοι Δωδεκανησίων μεταναστών να φοιτούν σε ελληνικά ημερήσια και απογευματινά σχολεία, στων οποίων την ίδρυση και λειτουργία αξιόλογη υπήρξε και συνεχίζεται η προσφορά των αποδήμων Δωδεκανησίων. Επίσης στις διάφορες εκδηλώσεις των Συλλόγων μας βλέπουμε τα ίδια παιδιά να χορεύουν παραδοσιακούς χορούς, να τραγουδούν παραδοσιακά τραγούδια και να απαγγέλουν περασμένα γεγονότα με την ντοπιολαλιά των νησιών μας.

Συμμαθητές στο Βενετόκλειο Γυμνάσιο. Από αριστερά: Νίκος Κουζουκάκης, Σταμάτης Παπαμιχαήλ, Γεώργιος Χατζηκωνσταντίνου, Δημοσθένης Τριανταφύλλου, Διαμαντής Σωτηράκης, Νίκος Σταυριανόπουλος και Φώτης Ψαράς.

Στην προσπάθεια αυτή, οι εν Αμερική οργανώσεις και συμπατριώτες μας βρήκαν αμέριστη την συνδρομή και βοήθεια αντίστοιχων φορέων, που εδρεύουν στα Δωδεκάνησα. Στα τελευταία 50 χρόνια γνώρισα από κοντά την προσφορά της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Δωδεκανήσου που βοήθησε απλόχερα να μεταφερθεί στην Αμερική μέρος της Δωδεκανησιακής πολιτισμικής κληρονομιάς και να προβληθεί η Δωδεκανησιακή παρουσία στην Αμερική.

Αυτόν τον σκοπό είχε και το Συμπόσιο των αποδήμων Δωδεκανησίων που έγινε στις 22 Ιουλίου στην Ρόδο στο Νεστορίδειο Μέλαθρο από την Ελληνοαμερικανική Ακαδημία Φιλοσοφίας, Επιστήμης και Παιδείας (ΑΦΕΠ), και το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Ρόδου που τελεί υπό την αιγίδα του δήμου Ρόδου. Σ’ αυτή την προσπάθεια συνέδραμε η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Δωδεκανήσου και η Ομοσπονδία των Παροικιακών Σωματείων Ρόδου.

Στην κεντρική αίθουσα που έγινε η εκδήλωση παρευρέθηκαν αρκετοί συμπατριώτες που μένουν στην Ρόδο και άλλοι που ήρθαν από χώρες του εξωτερικού. Μεταξύ των άλλων τίμησαν την εκδήλωση με την παρουσία τους ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρόδου κ.κ. Κύριλλος, ο πρώην δήμαρχος Ρόδου Γιώργος Γιαννόπουλος, ο πρώην βουλευτής και υφυπουργός τουρισμού Γιώργος Νικητιάδης και ο δικηγόρος Ιωάννης Χαρίτος, ως και αρκετοί συμμαθητές του Δημοσθένη Τριανταφύλλου στο ιστορικό Βενετόκλειο Γυμνάσιο της Ρόδου.

Δημοσθένης Τριανταφύλλου.

Μετά από το καλωσόρισμα από την Θεανώ Προυσάλογλου, ακολούθησε προσευχή υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ρόδου κ.κ. Κύριλλου ευχόμενος την επιτυχία των εργασιών και σκοπών του Συμποσίου, και ακούστηκαν οι χαιρετισμοί των επισήμων.

Στην συνέχεια μίλησαν:

Ο πρόεδρος της ΑΦΕΠ Δημοσθένης Τριανταφύλλου μίλησε με θέμα «Η ιστορική συμβολή των Δωδεκανησίων εκπαιδευτικών της Νέας Υόρκης στην ελληνόγλωσση εκπαίδευση και στην δημιουργία του πρώτου κοινοτικού Λυκείου του Αγίου Δημητρίου Αστόριας», και ανάφερε: «η ΑΦΕΠ είναι νομικό πρόσωπο και συνεχίζει το έργο του Αμερικανικού Ινστιτούτου Δωδεκανησιακών Μελετών Αμερικής που από το 1990 μέχρι το 2014 διοργάνωσε 22 καλοκαιρινά εκπαιδευτικά προγράμματα στα Δωδεκάνησα, μοναδικό επίτευγμα, και εξέδιδε το δίγλωσσο περιοδικό «Δωδεκάνησα».

Επίσης μίλησαν οι εκπαιδευτικοί Ελευθερία Οίκουτα και Τιμολέων Κόκκινος για τις εμπειρίες τους στα Ελληνικά σχολεία της Αμερικής.

Δημοσθένης Τριανταφύλλου και Σέργιος Αϊβάζης (δεξιά).

Η Γενική Γραμματέας της Δωδεκανησιακής Ομοσπονδίας Αμερικής Αδαμαντία Μαρή μίλησε με θέμα: «Δομή και δραστηριότητες της Δωδεκανησιακής Παροικίας της Νέας Υόρκης».

Η καθηγήτρια Μαρία Καλιαμπού, Hellenic Studies, Yale University U.S.A. μίλησε με θέμα «Για ένα καλύτερο μέλλον».

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών παροικιακών Συλλόγων Ρόδου Νίκος Κωνσταντινίδης μίλησε με θέμα «Γέφυρες επικοινωνίας των Απανταχού Δωδεκανησίων και διαδικτυακά προγράμματα».

Ο πρόεδρος της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Δωδεκανήσου (ΣΓΤΔ) Μανόλης Μακρής μίλησε με θέμα «Έκδοση ιστορικών βιβλίων και μελετών υπό της ΣΓΤΔ για την Δωδεκανησιακή παρουσία στην Αμερική».

Ο Δημήτρης Ήσυχος (δεξιά), συγγραφέας της «Η Μάχη της Λέρου», προσφέρει το βιβλίο του στον πρόεδρο της ΣΓΤΔ Μανώλη Μακρή.

Επίσης έγινε αναφορά στον Κ. Φασουλαρίδη, από την Νίσυρο, που έκδωσε την πρώτη Ελληνική εφημερίδα στην Αμερική «Νέος Κόσμος».

Η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου Ελένη Σκούρτου μίλησε με θέμα «Καινοτόμα παιδαγωγικά προγράμματα για ομογενείς εκπαιδευτικούς των σχολείων της Αμερικής».

Η πρόεδρος του συλλόγου Νισυρίων Ρόδου « Η Πορφυρίς» Σοφία Δημητριάδη μίλησε με θέμα «Εκπαιδευτικά προγράμματα και επενδύσεις της ΑΦΕΠ».

Ο Λυκειάρχης του Λυκείου Νισύρου Γιάννης Κουλάκης παρουσίασε προσχέδιο για το νέο παιδαγωγικό πρόγραμμα για επιμόρφωση των δασκάλων των ελληνικών σχολείων, που θα λάβει χώρα στην Αμερική από 16 – 26 Ιουλίου 2023.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος.

Ακολούθησε η παρουσίαση του βιβλίου: «Η Μάχη της Λέρου» του Δημήτρη Ήσυχου από τον εκπαιδευτικό Κ. Ι. Πατούρη.

Το Συμπόσιο τελείωσε με πρόταση του Δημοσθένης Τριανταφύλλου: «Ίδρυση πανεπιστημιακής έδρας στην Ελλάδα με αντικείμενο τη διδασκαλία της ιστορίας του Απόδημου Ελληνισμού». Στην συζήτηση που ακολούθησε η πρόταση έγινε ομόφωνα δεκτή και αποφασίστηκε σχετικό ψήφισμα να σταλεί στον Πρωθυπουργό και στα αρμόδια υπουργεία.

Ο σκοπός του Συμποσίου στέφθηκε με επιτυχία και για μια ακόμη φορά απέδειξε ότι ο απόδημος Ελληνισμός συμπληρώνει τον Ελληνισμό της Ελλάδας και ότι το μέλλον της Ελλάδας εξαρτάται από μία καλή συνεργασία, σε όλα τα πεδία, μεταξύ του απόδημου Ελληνισμού και της πατρίδας μας. Η ιστορία μας διδάσκει ότι σε όλους τους εθνικούς αγώνες ο απόδημος ελληνισμός έπαιξε σπουδαίο ρόλο.

Αδαμαντία Μαρή.
Ελένη Σκούρτου.
Γιάννης Κουλάκης.
Πηγή:anamniseis.net