Δυναμικό ξεκίνημα του Συνεδρίου Ευρυτάνων Αμερικής “Το Βελούχι” στο Καρπενήσι

Φωτογραφία Ο Πρόεδρος του HECA κ. Νίκος Αποστολόπουλος (τρίτος από αριστερά) εν μέσω Συνέδρων.

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Δυναμικά, με το αίτημα της Ομογένειας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, όπως εκφράστηκε στην ομιλία του προέδρου του Ελληνικού Κογκρέσου Αμερικής (Hellenic Congress of America) κ. Νίκου Αποστολόπουλου,  να αλλάξει ο Νόμος 4648/2019 που ορίζει (θέτωντας φραγμούς και εμπόδια) τα της διευκόλυνσης να ψηφίζουν οι  Απόδημοι Έλληνες Ψηφοφόροι από τον τόπο διαμονής τους, ξεκίνησε χθες Πέμπτη 28 Ιουλίου το 78ο Συνέδριο, της Ένωσης Ευρυτάνων Αμερικής ¨Το Βελούχι”, που φέτος για δεύτερη φορά στην ιστορία της Οργάνωσης  γίνεται εκτός Αμερικής,  στο Καρπενήσι το διάστημα 28 έως 31 Ιουλίου.

Το αίτημα για την αλλαγή του Νόμου, που υποστηρίχθηκε και από τον παριστάμενο Βουλευτή Ευρυτανίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κώστα Κοντογεώργο, υπερψηφίστηκε από την Γενική Συνέλευση του Συνεδρίου και προτείνεται:

  1. Η αλλαγή του υφιστάμενου Νόμου 4648/2019, αφού προηγουμένως γίνουν οι απαραίτητες διαβουλεύσεις με την συμμετοχή Ελληνικών κομμάτων και εκπροσώπων των Αποδήμων Ελλήνων, ώστε να βρεθεί η καλύτερη λύση στα επιμέρους προβλήματα.
  2. Οι απόδημοι Έλληνες να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους με επιστολική ή ηλεκτρονική ψήφο και η ψήφος τους να μετρά στο τελικό αποτέλεσμα της Επικράτειας. (Όπως γίνεται και με τους ετεροδημότες).    

Καλούν, μάλιστα, οι Απόδημοι, την κυβέρνηση και τα κόμματα να συνεργαστούν ώστε να συγκεντρωθούν οι 200 ψήφοι που χρειάζονται για την αλλαγή του Νόμου.

Να σημειωθεί ότι για το θέμα αυτό, όπως είπε ο κ. Αποστολόπουλος, είχε συγκληθεί τον Μάϊο του 2019 Ειδικό Συνέδριο στην Νέα Υόρκη που οργάνωσε το  Ελληνικό Κογκρέσο Αμερικής σε συνεργασία με το σύλλογο των Αρκάδων, το σύλλογο των Καστοριανών,  το σύλλογο των Ευρυτάνων «Το Καρπενήσι» και με την Ομοσπονδία Στερεάς Ελλάδος Αμερικής και Καναδά, και στο οποίο έλαβαν μέρος  διαδικτυακά, διακεκριμένοι Έλληνες, όπως ο π. Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο Γεώργιος Κατρούγκαλος πρώην υπουργός εξωτερικών, ο διακεκριμένος επιστήμονας Νικόλαος Αλιβιζάτος, που ταξίδευσε από την Ελλάδα για το Συνέδριο, και άλλες ομογενειακές προσωπικότητες των ΗΠΑ, αλλά και, από τον Καναδά, την Αυστραλία, τη Σουηδία και άλλες χώρες.

Το πλήρες κείμενο της Ομιλίας του προέδρου του HECA κ. Νίκου Αποστολόπουλου σρο Συνέδριο, έχει ως ακολούθως:

<<Σεβασμιώτατε, Αξιότιμοι προσκεκλημένοι, Αιδεσιμότατοι, Αγαπητοί συμπατριώτες, Κυρίες και Κύριοι,

Αφορμή για τη σημερινή μου ομιλία είναι η ψήφος των Αποδήμων Ελλήνων από τον τόπο διαμονής τους. Η ομιλία μου αναφέρεται στα εξής σημεία:

  1. ΓΙΑΤΙ εμείς οι Απόδημοι Έλληνες ζητάμε να ψηφίζουμε στις γενικές βουλευτικές εκλογές από τον τόπο της διαμονής μας;

Ζητάμε να ψηφίζουμε από τον τόπο διαμονής μας διότι αυτό είναι συνταγματικό μας Δικαίωμα και επειδή ελάχιστοι απόδημοι Έλληνες έχουν την δυνατότητα να μεταβαίνουν στην Ελλάδα να ψηφίζουν και αυτό με ιδιαίτερο προσωπικό κόστος.

Επίσης πρέπει να τονίσω ότι οι αυστηρές προϋποθέσεις και οι χρονικοί περιορισμοί του Νόμου 4648/2019 είναι η αιτία για την οποία ελάχιστοι ΑπόδημοιΈλληνες ψηφοφόροι έχουν εγγραφεί μέχρι σήμερα στους εκλογικούς καταλόγους των Προξενείων και αυτό παρά την διαφημιστική εκστρατεία της γενέτειρας τα τελευταία χρόνια.

  1. ΓΙΑΤΙ θέλουμε να συμμετάσχουμε στις εκλογές της πατρίδας;

Διότι αγαπάμε την ιδιαίτερη πατρίδα μας. Εδώ έχουμε συγγενείς και φίλους. Εδώ έχουμε περιουσίες.

Πολλοί από μας έχουμε γεννηθεί και έχουμε μεγαλώσει στην Ελλάδα και αρκετοί από εμάς έχουμε υπηρετήσει στις ‘Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδας μας. Μας ενδιαφέρει η πρόοδος και η οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας. Ακόμη, μας ενδιαφέρει η άμυνα και η ακεραιότητα της πατρίδας μας. Αυτό επιδίωξε και κέρδισε πρόσφατα και το ελληνοαμερικανικό λόμπι εμποδίζοντας την πώληση των F -16 στην Τουρκία.

  1. ΓΙΑΤΙ Κάποια κόμματα αμφισβητούν το δικαίωμα της ψήφου μας;

Διότι αυτά τα κόμματα φοβούνται ότι θα διαμορφώσουμε τον πολιτικό χάρτη της πατρίδας. Αλλά εμείς δεν ενδιαφερόμαστε να αλλάζουμε το εκλογικό αποτέλεσμα. Και, εξάλλου, καμία κοινωνία δεν ψηφίζει «μονοκούκι».  Δεν ζητάμε ομογενείς βουλευτές. Ούτε θέλουμε έδρες ομογενειακών περιφερειών, όπως κάποια κόμματα προτείνουν σήμερα.

Εμείς, θέλουμε μέσα και από την ψήφο μας κυρίως να συσφίξουμε περισσότερο τους δεσμούς με τη γενέτειρα και να ενισχυθούν οι σχέσεις των νέων γενεών με την πατρίδα μας. Για το καλό όλων των Ελλήνων που ζουν εντός και εκτός Ελλάδος και γενικότερα για το καλό του Οικουμενικού Ελληνισμού.

  1. ΓΙΑΤΙ ορισμένες ομογενειακές οργανώσεις πρόσφατα οργάνωσαν Ειδικό Συνέδριο για την ψήφο των Αποδήμων;

Το Ελληνικό Κογκρέσο Αμερικής σε συνεργασία με το σύλλογο των Αρκάδων, το σύλλογο των Καστοριανών,  το σύλλογο των Ευρυτάνων «Το Καρπενήσι» και με την Ομοσπονδία Στερεάς Ελλάδος Αμερικής και Καναδά, κάλεσαν ειδικό συνέδριο, για την ψήφο των Αποδήμων από τον τόπο της διαμονής τους, το οποίο διεξήχθη 14 Μαΐου 2022, στην Αστόρια της Νέας Υόρκης.

Στο ειδικό συνέδριο έλαβαν μέρος διακεκριμένοι Έλληνες, όπως ο π. Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο Γεώργιος Κατρούγκαλος πρώην υπουργός εξωτερικών, ο διακεκριμένος επιστήμονας Νικόλαος Αλιβιζάτος, που ταξίδευσε από την Ελλάδα για το Συνέδριο, και άλλες ομογενειακές προσωπικότητες των ΗΠΑ, αλλά και, από τον Καναδά, την Αυστραλία, τη Σουηδία και άλλες χώρες.

Φίλες και φίλοι,

Επιτρέψτε μου να σας θυμίζω ότι τα δύο μοναδικά νομοσχέδια κυβερνήσεων που έχουν κατατεθεί στην ελληνική Βουλή, για την ψήφο των αποδήμων (το πρώτο το 1992 από τη ΝΔ και το δεύτερο το 2019 πάλι από τη ΝΔ) προέβλεπαν την δυνατότητα να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους ανεξαιρέτως όλοι οι Έλληνες Ψηφοφόροι του Εξωτερικού.

Ορισμένα Κόμματα της Αντιπολίτευσης, τότε και σήμερα, δεν το επέτρεψαν αυτό, καταψηφίζοντας το πρώτο νομοσχέδιο, και επιβάλλοντας τους δικούς τους περιοριστικούς όρους στο δεύτερο, όπως όλοι γνωρίζουμε.

Ο Απόδημος Ελληνισμός είναι ο μεγαλύτερος πρεσβευτής της Ελλάδος στο εξωτερικό, και η μεγαλύτερη τουριστική δύναμη στην πατρίδα  μας. Ο Απόδημος Ελληνισμός συνιστά μια δεύτερη Ελλάδα, άσχετα εάν μερικές φορές δεν αναγνωρίζεται, όπως πρέπει.

Η Ομογένεια έχει μεγάλη δύναμη και βοηθάει διαχρονικά την πατρίδα μας σε κάθε δύσκολη περίσταση μόνο από αγνό ενδιαφέρον και άδολο πατριωτισμό. Γι’ αυτό τα πολιτικά κόμματα και οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αντιμετωπίζουν τους απόδημους με την πρέπουσα υπερκομματική σοβαρότητα, η οποία σήμερα δεν υπάρχει.

Θέλω να ξέρετε ότι οι Απόδημοι Έλληνες της Αμερικής, που γνωρίζω ιδιαίτερα αλλά και άλλοι ομογενείς από άλλους ηπείρους  παρακολουθούν και έχουν πλήρη ενημέρωση για τα δρώμενα και τα γεγονότα στην πατρίδα μας.

Αγαπητοί σύνεδροι,

Στην πλειοψηφία τους οι Απόδημοι Έλληνες, προτείνουν τα ακόλουθα:

  1. Την αλλαγή του υφιστάμενου Νόμου 4648/2019, αφού προηγουμένως γίνουν οι απαραίτητες διαβουλεύσεις με την συμμετοχή Ελληνικών κομμάτων και εκπροσώπων των Αποδήμων Ελλήνων, ώστε να βρεθεί η καλύτερη λύση στα επιμέρους προβλήματα.
  2. Οι απόδημοι Έλληνες να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους με επιστολικήή ηλεκτρονική ψήφο και η ψήφος τους να μετρά στο τελικό αποτέλεσμα της Επικράτειας. (Όπως γίνεται και με τους ετεροδημότες).

Σας ευχαριστώ που με ακούσατε.

Ζήτω η Ελλάδα, Ζήτω ο Απόδημος Ελληνισμός,                       Ζήτω το Βελούχι.>>

 

Οι εργασίες της πρώτης Ημέρας έκλεισαν, κατά το Πρόγραμμα, με παράθεση δείπνου στην Ταβέρνα Πανόραμα από τον Δήμαρχο Καρπενησίου κ. Νίκο Σουλιώτη.

 

Το πλήρες Πρόγραμμα του Συνεδρίου έχει ως εξής: