Σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου ζητούν Βερολίνο και Αθήνα από την Άγκυρα

Στο πλευρό της Ελλάδας έναντι του «μετώπου» της Τουρκίας στάθηκε η Γερμανίδα Υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, η οποία σήμερα έχει τις πρώτες της επίσημες συναντήσεις στην Αθήνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη (10:30) και τον Νίκο Δένδια (11:15)

Ισχυρό τείχος έναντι του τουρκικού αναθεωρητισμού και των συνεχιζόμενων εντάσεων ορθώνει η Αθήνα από κοινού με τους τους εταίρους της, στέλνοντας σαφές μήνυμα στην Άγκυρα ότι οι προκλήσεις της θα συνεχίσουν να «αναχαιτίζονται» με ισχυρό «όπλο» της Αθήνας τις ισχυρές συμμαχίες της και το Διεθνές Δίκαιο.

Σε όλους τους τόνους μάλιστα η ελληνική πλευρά δηλώνει σε πλήρη ετοιμότητα διπλωματική και στο πεδίο και συνεχίζει να ενδυναμώνει τις συμμαχίες της, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τη διπλωματική της θωράκιση έναντι των έωλων τουρκικών αιτιάσεων εναντίον της χώρας μας.

Τον τόνο της ελληνικής στάσης έναντι του τουρκικού παροξυσμού έδωσε εκ νέου ο Κυριάκος Μητσοτάκης «εκμεταλλευόμενος» το ισχυρό τηλεοπτικό βήμα του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CNN, υπογραμμίζοντας πως η χώρα μας συμπεριφέρεται υπεύθυνα απέναντι στην Τουρκία και πως το μόνο πλαίσιο των ελληνοτουρκικών σχέσεων είναι το Διεθνές Δίκαιο.

«Αντιμετωπίζουμε τους τελευταίους μήνες σοβαρές προκλήσεις από την Τουρκία, νομίζω πως ο πρόεδρος Ερντογάν θα έκανε καλό στους πολίτες του εάν προσπαθούσε να αναζωογονήσει την τουρκική οικονομία παρά να επιχειρεί να επαναφέρει στο προσκήνιο νεοθωμανικές επιδιώξεις» είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός και ξεκαθάρισε «Σε κάθε περίπτωση, θα προασπίσω την εθνική μας κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και αυτό δεν είναι διαπραγματεύσιμο».

Στο πλευρό της Ελλάδας η Γερμανία

Στο πλευρό της Ελλάδας έναντι του «μετώπου» της Τουρκίας στάθηκε η Γερμανίδα Υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, η οποία σήμερα έχει τις πρώτες της επίσημες συναντήσεις με τον Έλληνα πρωθυπουργό και τον Υπουργό Εξωτερικών, αλλά το στίγμα των προθέσεών της φρόντισε να δώσει πριν καν την έλευσή της στη χώρα μας, με συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» και αφού δήλωσε  ότι η Ελλάδα μπορεί να βασίζεται στην αλληλεγγύη της Γερμανίας, κάλεσε ξεκάθαρα  την Τουρκία να σταματήσει τις απειλές.

Πρόκειται για μία επίσκεψη που αποκτά ακόμη πιο συμβολικό αλλά και ουσιαστικό ρόλο, όχι μόνο για την δημόσια ηχηρή στήριξη που πλέον παρέχει  στη χώρα μας η Γερμανία, αλλά και για το ότι εκτιμάται πως οι συζητήσεις στην Αθήνα θα ενισχύσουν τα επιχειρήματα της κ. Μπέρμποκ ως προς το ελληνοτουρκικό ζήτημα, προκειμένου και δια ζώσης, κατά τις επαφές της που θα ακολουθήσουν στην Τουρκία, να μεταφέρει να μηνύματα του Βερολίνου και της Αθήνας για φρένο στον αναθεωρητισμό της κυβέρνησης Ερντογάν.

Ετοιμότητα Αθήνας Λευκωσίας και για τις τουρκικές  γεωτρήσεις

Με φόντο την τουρκική προκλητικότητα και προκειμένου να συντονίσουν τις κοινές τους ενέργειες για την αντιμετώπιση του τουρκικού αναθεωρητισμού ο Νίκος Δένδιας είχε χθες σειρά επαφών στη Λευκωσία, ενώ από κοινού με τον ομόλογό του Ιωάννη Κασουλίδη εξέπεμψαν μηνύματα ισχύος και αποφασιστικότητας και στέλνοντας μήνυμα σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου. «Ο αναθεωρητισμός έχει πάψει να αποτελεί αποδεκτή πρακτική και έστω και παθητικά δεν είναι δυνατόν να το δεχτεί η διεθνής κοινότητα» τόνισε εμφατικά ο Νίκος Δένδιας με τον κύπριο ομόλογό του να συμπληρώνει πως «Σε ότι μας αφορά θα συνεχίσουμε στο δρομο ορθολογισμού , που δεν είναι άλλο από αυτόν του  Διεθνούς Δικαίου»

Ο Νίκος Δένδιας απάντησε και στην τελευταία πρόκληση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου που προανήγγειλε επιστολή στον ΟΗΕ για τα ελληνικά νησιά, ξεκαθαρίζοντας πως η Ελλάδα έχει ήδη απαντήσει. «Η τελευταία ελληνική επιστολή είναι επαρκής για το σύνολο των επιχειρημάτων. Δεν θα δαπανά το χρόνο της σε μία αέναη ανταλλαγή επιστολογραφίας με την Τουρκία. Αν βεβαίως η τουρκική πλευρά προσκομίσει κπ καινούριο επιχείρημα που χρήζει απαντήσεως αυτό θα απαντηθεί. Αλλά νομίζω ότι είχε να λεχθεί έχει λεχθεί» παρατήρησε ο Έλληνας  Υπουργός Εξωτερικών.

Εξάλλου οι δύο υπουργοί Ελλάδας και Κύπρου δήλωσαν την ετοιμότητά τους και εν όψει των γεωτρήσεων που προγραμματίζει η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο τον Αύγουστο, με τον κ. Κασουλίδη να τονίζει ότι το γεωτρύπανο αναμένεται και ήδη έχουν γίνει κινήσεις  ώστε να αποτραπεί η δημιουργία εντάσεων στην κυπριακή ΑΟΖ .

Επόμενος σταθμός το Παρίσι

Επόμενος σταθμός του Νίκου Δένδια  είναι το Παρίσι όπου θα μεταβεί σήμερα μετά τις επαφές του με τη Γερμανίδα ομόλογό του εδώ στην Αθήνα. Στη γαλλική πρωτεύουσα θα έχει την πρώτη κατ’ ιδίαν συνάντησή του με την Υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας, Κατρίν Κολονά, μετά τις γαλλικές εκλογές, όπου σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στο επίκεντρο θα βρεθεί και η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας.

Μία συνάντηση που αναμένεται να εκπέμψει επίσης ηχηρά μηνύματα στην Άγκυρα  υπέρ του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και της Σύμβασης του ΟΗΕ για το δίκαιο της θάλασσας, καθώς και της επίλυσης των διαφορών στη βάση του διαλόγου, ενώ θα κοινοποιήσει ακόμη πιο εμφατικά στην Άγκυρα την συνεχιζόμενη και κλιμακούμενη ενδυνάμωση των διεθνών σχέσεων της Αθήνας που την καθιστούν πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. ​

Πηγή: skai.gr