To Παρίσι στηρίζει την Αθήνα για τις τουρκικές απειλές

Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκαν η περαιτέρω ενδυνάμωση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, η κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη, όπως ανέφερε η επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας.

Την αλληλεγγύη της Γαλλίας στην Ελλάδα έναντι των τουρκικών απειλών κατά της κυριαρχίας της, εξέφρασε η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολονά στον Έλληνα ομόλογό της Νίκο Δένδια, κατά τη συνάντησή τους στο Παρίσι το βράδυ της Παρασκευής.

Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, μετά τον σχηματισμό της νέας γαλλικής κυβέρνησης, σε συνέχεια των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκαν η περαιτέρω ενδυνάμωση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, η κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη, όπως ανέφερε η επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας.

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν επίσης περιφερειακά ζητήματα, όπως το θέμα της Λιβύης και η κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια.

Αναφερόμενη στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, η κα Κολανά σημείωσε ότι «είναι μία ιδιαίτερη ζώνη προσοχής για τις δύο χώρες» και πρόσθεσε: «Θα έλεγα ότι αποτελεί αντικείμενο ανησυχίας».

«Η Γαλλία, όπως άλλωστε το έχει εκφράσει πολλές φορές, και μάλιστα δια στόματος του Γάλλου προέδρου τον Μάιο, είναι σύμμαχος και φίλη χώρα της Ελλάδας και είναι απολύτως αλληλέγγυα έναντι οποιασδήποτε απόπειρας επιβουλής της ελληνικής κυριαρχίας. Παρακολουθούμε την κατάσταση και πραγματικά μπορείτε να βασίζεστε σε εμάς» τόνισε η επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας.

«Είμαστε εξαιρετικά ευχαριστημένοι για αυτή την παλιά φιλία που ενώνει τη Γαλλία με την Ελλάδα και φυσικά στο πλαίσιο της δικής μας εταιρικής σχέσης που έχει ανανεωθεί από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο» υπογράμμισε η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών.

Επίσης, η Κατρίν Κολονά εξέφρασε τις ευχαριστίες της στον Νίκο Δένδια για την αλληλεγγύη της Ελλάδας κατά τη διάρκεια των καταστροφικών δασικών πυρκαγιών στη Γαλλία, με τη συνδρομή 2 Canadair.

Έναν από τους σημαντικότερους στρατηγικούς εταίρους της Ελλάδας χαρακτήρισε τη Γαλλία ο κ. Δένδιας, επισημαίνοντας ότι «μας συνδέουν αρχές και αξίες» και πως οι «σχέσεις μας έχουν σφυρηλατηθεί εδώ και αιώνες».

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, δείχνοντας προς την Άγκυρα, δήλωσε ότι είναι λυπηρό να υπάρχουν φαινόμενα αναθεωρητισμού στον 21ο αι. Ενημέρωσε την Γαλλίδα ομόλογό του για την έξαρση της τουρκικής ρητορικής και τις προκλητικές ενέργειες που αποσταθεροποιούν την περιοχή και υπογράμμισε τη σημασία της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

«Χάρη στα γαλλικά όπλα, η αποτρεπτική ισχύς της Ελλάδας ενισχύεται απέναντι σε κάθε εξωτερική απειλή» σημείωσε ο κ. Δένδιας.

Ευχαρίστησε τη Γαλλία που «βρέθηκε πάντα δίπλα μας χωρίς περιστροφές», αλλά και για την αποστολή 25 Γάλλων πυροσβεστών που θα μείνουν στην Ελλάδα τον Αύγουστο.

Νωρίτερα, ο κ. Δένδιας είχε συνομιλίες στην Αθήνα με την Γερμανίδα υπουργό Εξωτερικών  Αναλένα Μπέρμποκ.

Πηγή: ΕΡΤ / skai.gr