Στην Παναγία Σουμελά ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος

Από αριστερά ο διάκονος Μιχαήλ Γιαβρής, ο π. Δαμασκηνός Γκανάς και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος. Φωτογραφία: GOA / Δημήτρης Πανάγος.

 

Νέα Υόρκη.- Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος την ερχόμενη εβδομάδα θα αναχωρήσει για το Φανάρι προκειμένου να συμμετάσχει στην Πατριαρχική Αντιπροσωπεία που θα μεταβεί στην Τραπεζούντα για τον καθιερωμένο Αρχιερατικό Εσπερινό και την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη, κ. Βαρθολομαίου στην ιστορική Μονή της Παναγίας Σουμελά.

Την χαρμόσυνη είδηση ανακοίνωσε ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος την Κυριακή, 31 Ιουλίου 2022 κατά την διάρκεια της αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας που τελέστηκε στον ιερό ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου στο Μπρούκλιν.

Αναφερόμενος στην Θεία Λειτουργία ο κ. Ελπιδοφόρος επεσήμανε: «Λίγες μέρες μετά την Εξόδιο Ακολουθία του ευεργέτη Πολ Μελή είμαστε και σήμερα εδώ και τελούμε την Θεία Λειτουργία. Και είμαι κοντά σας σήμερα γιατί της Παναγίας δεν θα μπορέσω να είμαι κοντά σας.

«Θα είμαι στην Κωνσταντινούπολη και θα πάω με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, κ. Βαρυολομαίο, στην Παναγία Σουμελά, στην Τραπεζούντα που πανηγυρίζει ο Πόντος Και θα λειτουργήσουμε μαζί με τον Παναγιώτατο και θα θυμηθούμε και θα προσευχηθούμε για όλους τους Ποντίους, ζώντες και κεκοιμημένους», πρόσθεσε.

Ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας, π. Δαμασκηνός Γκανάς καλωσόρισε τον Αρχιεπίσκοπο, τον αρχιδιάκονο Διονύσιο Παπίρη και τον διάκονο Μιχαήλ και τους ευχαρίστησε για την αγάπη και το ενδιαφέρον τους για την ιστορική κοινότητα.

Ο π. Δαμασκηνός Γκανάς και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος. Φωτογραφία: GOA / Δημήτρης Πανάγος

«Αγαπάτε αυτή την ενορία και θα είστε πνευματικά κοντά μας στην πανήγυρη. Σας ευχόμαστε ένα ευλογημένο και ευχάριστο ταξίδι εις τα αγιασμένα και αιματοβαμμένα χώματα του Πόντου και ιδιαίτερα στο ιστορικό αυτό μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα. Να προσευχηθείτε και για εμάς εκείνη την ημέρα, όπως και εμείς θα προσευχηθούμε για σας», επεσήμανε.

«Να είστε δυνατός και ισχυρός, διότι αρχίσαμε μια θαυμάσια αρχή και η Ιερά μας Αρχιεπισκοπή έχει μπει σε έναν ωραίο δρόμο. Μην διστάζετε, σταθείτε υψηλά,  σταθείτε στο καθήκον και να κραταιούστε και να ενδυναμεούστε – όπως λέει και ο Απόστολος Παύλος – εις το όνομα του Σωτήρος Χριστού και το έλεος του Κυρίου θα σας συνοδεύει πάντα. Εμείς δε θα είμαστε οι θερμοί υποστηρικτές σας που πιστεύουμε σε Σας, στο έργο και στην Θεία Χάρη. Σας ευχόμεθα η Υπεραγία η Θεοτόκος να σας σκεπάζει δια των πρεσβειών της και να σας ενδυναμώνει» κατέληξε ο π. Δαμασκηνός Γκανάς.

 

Με στοιχεία από anamniseis.net