«Ραβασάκια» σε χιλιάδες συνταξιούχους

Αντιμέτωποι με την εφορία κινδυνεύουν να βρεθούν τον προσεχή Σεπτέμβριο χιλιάδες συνταξιούχοι, καθώς προγραμματίζονται να τους σταλούν «ραβασάκια» λόγω εκκρεμών υποθέσεων που σχετίζονται με τα αναδρομικά που έλαβαν και υπάρχει ο κίνδυνος της παραγραφής. Στην «πρώτη γραμμή» βρίσκονται φορολογούμενοι οι οποίοι δεν δήλωσαν ή δήλωσαν ανακριβώς αναδρομικά ποσά αποδοχών που έλαβαν το 2016, αλλά αφορούν παλαιότερα έτη.

Η αιτία του κινδύνου που διατρέχουν αυτοί οι συνταξιούχοι είναι η πενταετής παραγραφή στην οποία υπόκεινται όλες οι εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις. Μπροστά στο ενδεχόμενο μετά την 31η Δεκεμβρίου 2022 να μην έχει δικαίωμα η Φορολογική Διοίκηση να ασχοληθεί με αυτές τις υποθέσεις, είναι πολύ πιθανό από τον Σεπτέμβριο να υπάρξει μαζική αποστολή σχετικών ενημερωτικών σημειωμάτων με τον πρόσθετο φόρο που θα αναλογεί στους άμεσα εμπλεκόμενους, δηλαδή στους συνταξιούχους.

Το πρόβλημα της πολύμηνης ή ακόμα και μακροχρόνιας αναμονής στην οριστική καταβολή των συντάξεων έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία αναδρομικών ποσών που πρέπει να καταβάλλονται από τον ΕΦΚΑ μαζί με την εκκαθάριση της διαδικασίας. Σε αρκετές περιπτώσεις τα ποσά αυτά αφορούν παρελθόντα έτη, τα οποία οι συνταξιούχοι πρέπει να τα δηλώνουν έγκαιρα στο ετήσιο εισόδημά τους. Ακόμα κι αν πρόκειται για ποσά που αφορούν προηγούμενες φορολογικές περιόδους, υπάρχει η δυνατότητα υποβολής τροποποιητικής δήλωσης, ώστε να καλύπτεται η συγκεκριμένη υποχρέωση.

Σε όποιες περιπτώσεις, όμως, κάτι τέτοιο δεν συνέβη εμπρόθεσμα ή έγινε με λάθος τρόπο, τότε προκύπτει ο κίνδυνος πρόσθετης φορολογίας εισοδήματος, ακόμα και η επιβολή προστίμων. Η πράξη προσδιορισμού φόρου αναμένεται να εκδοθεί από την ΑΑΔΕ εντός της προθεσμίας παραγραφής, δηλαδή μέχρι το τέλος του έτους.

naftemporiki.gr