Ελληνοαμερικανός επιστήμονας στην μάχη κατά της Ευλογιάς των Πιθήκων

Ο κ. Δημήτρης Δασκαλάκης

Ο Ελληνοαμερικανός επιστήμονας Δημήτρης Δασκαλάκης είναι ένας από τους δύο ειδικούς κορυφαίους αξιωματούχους που διόρισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προκειμένου να συντονίσουν την κυβερνητική δράση για την αντιμετώπιση της ευλογιάς των πιθήκων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες σκοπεύουν να ενισχύσουν τις προσπάθειες εμβολιασμού ώστε να επιβραδύνουν την εξάπλωση ενός ξεσπάσματος ευλογιάς των πιθήκων που έχει μολύνει περισσότερους από 5.800 Αμερικανούς. Ο Μπάιντεν διόρισε τον Ρόμπερτ Φέντον συντονιστή του Λευκού Οίκου για να ηγηθεί της αντιμετώπισης απόκρισης στην ευλογιά των πιθήκων και τον δρα Δημήτρη Δασκαλάκη (Demetre Daskalakis) αναπληρωτή συντονιστή.

Ο Δημήτρης Δασκαλάκης σύμφωνα με το ellines.com είναι γιατρός, λοιμωξιολόγος και ακτιβιστής στη Νέα Υόρκη και ειδικεύεται στον HIV και στην καταπολέμηση του ιού με τη μέθοδο της πρόσληψης PreP. Τα τελευταία χρόνια έχει καταφέρει να μειώσει αισθητά τα κρούσματα HIV ξεκινώντας κυρίως από ομάδες ατόμων υψηλού κινδύνου, όπως αυτή των ομοφυλοφίλων. Η εφημερίδα Guardian αλλά και το αμερικανικό δίκτυο NBC έχουν αναφερθεί αρκετές φορές για τον «ριζοσπάστη» και ακτιβιστή γιατρό, γράφοντας και επαινώντας το έργο του στην Αμερική.

O Δρ. Δασκαλάκης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ουάσιγκτον από Έλληνες γονείς σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Columbia, (Bachelor Of Arts) και συνέχισε στο NYU School of Medicine, όπου σπούδασε Ιατρική, ενώ αργότερα έκανε Masters στο Harvard με ειδίκευση στη Δημόσια Υγεία. Η ενασχόλησή του με την ιατρική δεν ήταν καθόλου τυχαία αφού από μικρός είχε μανία, όπως έχει δηλώσει, να εξετάζει τους φίλους των γονιών του, παριστάνοντας τον μικρό γιατρό με ένα παιδικό σετ που του είχαν χαρίσει.

Μεγαλώνοντας όμως και ζώντας στα τέλη της δεκαετίας του 80’ και τις αρχές του 90’, όταν αρκετός κόσμος υπέφερε από τον ιό του Aids, ο νεαρός τότε Δημήτρης Δασκαλάκης άρχισε να ευαισθητοποιείται και κυρίως να κινητοποιείται σε θέματα που αφορούσαν τον ιό -και όχι μόνο. Ζώντας 6 χρόνια στη Βοστώνη, συνειδητοποίησε πως η ομάδα ατόμων την οποία αφορούσε η δράση του και που είχε ανάγκη τη βοήθειά του βρισκόταν στη Νέα Υόρκη, ένα γεγονός το οποίο τον οδήγησε στην απόφαση να μετακομίσει εκεί και να ξεκινήσει τον αγώνα του ενάντια στον HIV.

To 2012-2013, όπως αναφέρει σε συνέντευξή του, υπήρξε μεγάλη επιδημία μηνιγγίτιδας μεταξύ ομοφυλοφίλων ανδρών, την ίδια περίοδο που η ιατρική κοινότητα είχε παραμείνει στάσιμη. Έτσι, ο 45χρονος απευθύνθηκε στον Δήμο Ν.Υόρκης και τον Σύλλογο GMHC (που ασχολείται με την υγεία των ομοφυλοφίλων) και από κοινού κατέληξαν σε μια ομαδική δράση του Συλλόγου και της ιατρικής κοινότητας. Μοιράστηκαν εμβόλια σε κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες ανθρώπων και κατάφεραν να εμποδίσουν τη θανατηφόρο πανδημία.

Έκτοτε, ο 45χρονος ασχολήθηκε ακόμα πιο πολύ με την πρόληψη, βάζοντας στόχο την καταπολέμηση του HIV. Το βασικό του όπλο, εκτός από τη θέληση και τις γνώσεις του, είναι η PrEp, το αντιρετροϊκό χάπι που προστατεύει από τον ιό.

«Απ’ όταν βγήκε το συγκεκριμένο χάπι, η ιστορία άλλαξε εντελώς, αφού μπορούσαμε να διαχειριστούμε τον ιό. Για παράδειγμα, ένας άνθρωπος που είναι οροθετικός και βρίσκεται σε αγωγή, με συνέπεια και σταθερότητα, δεν μπορεί να μεταδώσει τον ιό, ενώ από την άλλη πλευρά κάποιος που είναι οροαρντητικός, αλλά λαμβάνει την PrEP, δεν μπορεί να κολλήσει τον ιό» αναφέρει σε συνέντευξή του. Το PrEP είναι ένα φάρμακο που συνταγογραφείται στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες με τη μορφή γενοσήμου και έχει αποτελέσματα σε 2-3 εβδομάδες μέσο όρο.

Όπως έχεις πει ο ίδιος, το Aids είναι μια νόσος που τα τελευταία δέκα χρόνια έχει τεθεί σε έλεγχο, ενώ, το 2015, οι επιστήμονες είχαν θέσει ως στόχο το 2030 για τη χρονιά που ο ιός θα εξαφανιστεί και δε θα υπάρχει πλέον νέος ασθενής.

Ο πρωταρχικός στόχος του είναι ως το 2020 να μην υπάρχουν νέα κρούσματα οροθετικών στη Νέα Υόρκη, με τον αριθμό τους να μειώνεται όλο και περισσότερο κάθε χρόνο. «Είμαστε μέσα στον στόχο και αν συνεχίσουμε να δουλεύουμε και να προωθούμε περισσότερο την αποτελεσματική θεραπεία ως πρόσληψη, θα είμαστε πολύ κοντά στο να πιάσουμε τον στόχο μας. Όμως δεν τελειώνει τίποτα. Θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε, γιατί αν σταματήσουμε έστω και λίγο, ο HIV ανακάμπτει αμέσως. Το βασικότερο σε μια τέτοια ασθένεια ήταν, είναι και θα είναι η πρόληψη».

Η σχέση του με την Ελλάδα είναι σχέση αγάπης, αφού κάθε χρόνο επισκέπτεται τα νησιά, περνώντας χρόνο με τους φίλους του. «Παρόλο που γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αμερική, συχνά εμπνέομαι από την οικογένειά μου και τη δύναμη που την έφερε από την Ελλάδα στις ΗΠΑ. Νιώθω πως η ελληνικότητα τους βρίσκεται στην επιμονή τους, την αγάπη τους, την οικογένεια και την επιθυμία να δουλέψουν σκληρά. Αυτό είναι ελληνικότητα για μένα, να εργάζεσαι σκληρά, αλλά να είσαι και χαρούμενος», όπως έχει πει σε παλαιότερη συνέντευξή του.

Ο Δημήτρης Δασκαλάκης ασχολείται σχεδόν 20 χρόνια με τον HIV, με κύριο στόχο να κάνει τον ιό ηττημένο και όχι νικητή. Φαίνεται πως θα το καταφέρει αφού η επιμονή του και η σκληρή δουλειά τον έχουν οδηγήσει ως τώρα στο σωστό μονοπάτι.

Πηγή: makthes.gr/anamniseis.net