Ολυμπιακός – Σλόβαν Μπρατισλάβας 1-1 / Μακάμπι Τελ Αβίβ-Άρης 2-0

Ζωντανοί οι πρωταθλητές με Ματιέ και Ελ Αραμπί…

Οι «χρυσές αλλαγές» του Κάρλος Κορμπεράν, Βαλμπουενά και Ελ Αραμπί, συνεργάστηκαν και ο Ολυμπιακός έσωσε την παρτίδα κόντρα στη Σλόβαν (1-1) χάρη στο γκολ του Μαροκινού. Στη Σλοβακία την πρόκριση οι πρωταθλητές.

 

Στο ντεμπούτο του Κάρλος Κορμπεράν στον πάγκο του Ολυμπιακού, οι πρωταθλητές βρέθηκαν με την πλάτη στον τοίχο κόντρα στη Σλόβαν Μπρατισλάβας, αλλά έβγαλαν αντίδραση στο τέλος. Χάρη στις «χρυσές» αλλαγές του Ισπανού προπονητή, Βαλμπουενά και Ελ Αραμπί, οι Πειραιώτες βρήκαν το γκολ με κεφαλιά του Μαροκινού στο 86′ και με το 1-1 θα παίξουν στα ίσια για την πρόκριση στη Σλοβακία.

Οι φιλοξενούμενοι είχαν προηγηθεί στο 63′ με γκολ του Γκριν, ο Βατσλίκ κράτησε όρθια την ομάδα του όποτε χρειάστηκε ενώ στο φινάλε λίγο έλειψε να γίνει και η ανατροπή για τον Ολυμπιακό. Οι «ερυθρόλευκοι» έχουν πλέον μία εβδομάδα μπροστά τους μέχρι τη ρεβάνς, ώστε να δουλέψουν και να καταφέρουν να πάρουν την πρόκριση για τα πλέι οφ του Europa League μέσα στη Σλοβακία.

Η πρώτη ενδεκάδα του Κορμπεράν

Ο Ισπανός επέλεξε διάταξη με 4-3-3 και τον Βατσλίκ κάτω από τα δοκάρια. Ο Άβιλα ξεκίνησε βασικός στο δεξί άκρο της άμυνας αφού ο Βρσάλικο είναι τραυματίας, ο Ρέαμπτσιουκ ήταν στο αριστερό, με τους Σωκράτη και Σισέ στο κέντρο της άμυνας. Εμβιλά, Μαντί Καμαρά και Κούντε ήταν η τριάδα στη μεσαία γραμμή, με τους Μασούρα, Ζινγκεργνάγκελ και Τικίνιο, ο οποίος προτιμήθηκε αντί του Ελ Αραμπί, στην επίθεση.

Από την άλλη η Σλόβαν ξεκίνησε με 4-2-3-1 και τον Τσόβαν στο τέρμα. Ντε Μάρκο, Αμπένα, Κάσια και Πάουσεκ ήταν στην άμυνα, Κανκάβα και Κούτσκα στα χαφ, με του Τσακβετάτζε, Ζρμχαλ και Μπαρσεγιάν πίσω από τον Γκριν

Πιο δυνατά ο Ολυμπιακός, πιο απειλητική η Σλόβαν

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε το ματς με διάθεση να κυκλοφορήσει την μπάλα και να έχει τον έλεγχο του παιχνιδιού. Στο 7ο λεπτό ήρθε και η πρώτη καλή στιγμή για τους γηπεδούχους όταν ο Τικίνιο έστρωσε στον Μασούρα και εκείνος με πλασέ εντός περιοχής έστειλε την μπάλα άουτ.

Οι Πειραιώτες συνέχισαν να έχουν το πάνω χέρι μέχρι το πρώτο τέταρτο, έχοντας μία καλή στιγμή με τον Τικίνιο και μία φάση στο 14’ που ζήτησαν πέναλτι για χέρι μέσα στην περιοχή. Στο 16’ ήρθε η πρώτη μεγάλη ευκαιρία στο ματς για τους Σλοβάκους οι οποίοι επιχειρούσαν να απειλήσουν κυρίως με μπαλιές στην πλάτη της άμυνας.

Ο Γκριν έκανε ένα γύρισμα, η μπάλα πέρασε από τον Βατσλίκ και σταμάτησε στο δοκάρι μετά από κοντινή προβολή του Μπαργκεσιάν. Ο ίδιος παίκτης είχε ακόμη μία σπουδαία ευκαιρία επτά λεπτά μετά, αλλά νικήθηκε σε τετ α τετ από τον τερματοφύλακα του Ολυμπιακού που πραγματοποίησε μεγάλη επέμβαση.

Η Σλόβαν έδειχνε αρκετά επικίνδυνη πλέον, ο Ολυμπιακός δυσκολευόταν να γίνει απειλητικός, μέχρι και το 36’ που ο Εμβιλά επιχείρησε ένα σουτ, αλλά δεν βρήκε στόχο. Ζίνκερναγκελ και Κούντε, ο οποίος ήταν ιδιαίτερα δραστήριος στο πρώτο μέρος, είχαν από ένα σουτ μέχρι το τέλος του ημιχρόνου που βρήκε τις δύο ομάδες στο 0-0.

Τη διάθεση ο Ολυμπιακός, το γκολ η Σλόβαν

Όπως στο πρώτο ημίχρονο, έτσι και στο δεύτερο, ο Ολυμπιακός μπήκε με επιθετική διάθεση, αλλά και πάλι υπήρχε δυσκολία στη δημιουργία. Στο 53’ και μετά από προσπάθεια του Άβιλα ο Μασούρας έπιασε δυνατό σουτ, αλλά ο τερματοφύλακας της Σλόβαν έπεσε στη γωνία του και έδιωξε δύσκολα.
Ο Κορμπεράν έκανε την πρώτη του κίνηση στο 55’ βάζοντας στο ματς τον Ραντζέλοβιτς αντί του Ζινκερνάγκελ και στο 61’ ο Ολυμπιακός έφτασε κοντά στο γκολ με ωραία προσπάθεια του Μαντί Καμαρά με τακουνάκι.

 

EUROPA LEAGUE 2022-2023 / ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ / ΟΣΦΠ – ΣΛΟΒΑΝ ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑΣ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΤΘΑΙΟΣ / EUROKINISSI)

Αφού δεν έγινε το 1-0, ήρθε το 0-1 ύστερα από αδράνεια του Σωκράτη. Ο έμπειρος αμυντικός έκανε λάθος υπολογισμό της φάσης, ο Γκριν του πήρε την μπάλα και απέναντι από τον Βατσλίκ πλάσαρε εύστοχα για ανοίγοντας το σκορ στο 63’. Πέντε λεπτά μετά ο Κορμπεράν έριξε στο ματς και τους Ελ Αραμπί, Βαλμπουενά αντί των Τικίνιο και Μαντί, με τον Ολυμπιακό να ψάχνει το γκολ και τους Σλοβάκους να περιμένουν στο μισό γήπεδο τρώγοντας τον χρόνο σε κάθε ευκαιρία.

Πίεση και ισοφάριση με χρυσές αλλαγές

Στο 79’ ο Γκάρι Ροντρίγκες μπήκε στη θέση του Μασούρα και στην πρώτη του επαφή με την μπάλα λίγο έλειψε να σκοράρει, αλλά το πλασέ του έφυγε μόλις πάνω από την εστία των φιλοξενούμενων. Στο 86’ ο Κούντε με σέντρα-σουτ πήρε κόρνερ και από το κόρνερ που εκτέλεσε ο Βαλμπουενά ο Ελ Αραμπί με κεφαλιά ισοφάρισε σε 1-1 για τον Ολυμπιακό. Οι δύο παλιοσειρές έδωσαν τη λύση!

Ο Ολυμπιακός συνέχισε να πιέζει και στο 89’ έφτασε κοντά στην ανατροπή, αλλά ο Σωκράτης αστόχησε από κοντά με κεφαλιά. Στην κόντρα μάλιστα λίγο έλειψε να έρθει το σοκ για τον Ολυμπιακό, αλλά ο Βατσλίκ με εκπληκτική επέμβαση σε προβολή του Ραμίρες κράτησε το 1-1 το οποίο ήταν και το τελικό αποτέλεσμα αφήνοντας τα πάντα ανοιχτά για τη ρεβάνς.

Ολυμπιακός (Κάρλος Κορμπεράν): Βατσλίκ, Άβιλα, Παπασταθόπουλος, Σισέ, Ρέαμπτσουκ, Εμβιλά, Μαντί Καμαρά (69’ Βαλμπουενά), Κουντέ, Ζικερνάγκελ (55’ Ραντζέλοβιτς), Μασούρας (79’ Ροντρίγκες), Τικίνιο (69’ Ελ Αραμπί).

Σλόβαν Μπρατισλάβας (Βλάντιμιρ Βάις): Τσόβαν, Πάουσεκ, Κάσια, Αμπένα, Ντε Μάρκο, Κανκάβα, Κούτσκα, Μπαρσεγκιάν (82’ Ραμίρες), Τσακβετάτζε, Ζμρχαλ (85’ Μεντβέντεφ), Γκριν.

Μακάμπι Τελ Αβίβ-Άρης 2-0

Ο Αρης «έβγαλε τα μάτια του» στο Τελ Αβίβ, έχασε 2-0 από την Μακάμπι και από νωρίς έβαλε δύσκολα όσο αφορά τη συνέχεια στο Conference League. Μεγάλη εμφάνιση από τον Κουέστα, ο οποίος πολλές φορές έμοιαζε να παίζει μόνος του απέναντι στους παίκτες του Βλάνταν Ιβιτς.

Κακός, αναποτελεσματικός και «μουδιασμένος». Αυτή ήταν η εικόνα του Άρη στο Τελ Αβίβ με τους «κίτρινους» να γνωρίζουν την ήττα με 2-0 από την Μακάμπι και να βάζουν τον εαυτό τους σε εξαιρετικά δύσκολη θέση εν όψει της ρεβάνς του «Κλ. Βικελίδης» (11/8, 21.00).

Με σοβαρά προβλήματα στην άμυνα και αναποτελεσματικοί στην επίθεση οι παίκτες του Μπούργος δεν μπόρεσαν να μπουν ποτέ στο πνεύμα του αγώνα, με την πρόκριση στον επόμενο προκριματικό γύρο του Εuropa Conference League να δυσκολεύει αισθητά.

Μεγάλη εμφάνιση από τον Κουέστα ο οποίος μέτρησε πολλές σωτήριες επεμβάσεις και ήταν ο βασικός λόγος που ο Άρης μέχρι και το 2-0 παρέμενε «ζωντανός» στο κυνήγι της πρόκρισης. Γιοβάνοβιτς (29′) και Ζάχαβι (84′) τα γκολ των γηπεδούχων.

Η «σκακιέρα» των προπονητών

Mε σχηματισμό 4-2-3-1 παρέταξε ο Χερμάν Μπούργος τον Άρη. Πιο συγκεκριμένα Ο Κουέστα κάτω από τα δοκάρια την τετράδα της άμυνας συνέθεταν οι Εμπακατά, Φαμπιάνο, Μπράμπετς, Πίρσμαν (προτιμήθηκε αντί του Μαζικού). Ντουκουρέ και Νταμπό στον άξονα, αφήνοντας εκτός τον Ντιοπ, ενώ οι Ιτούρμπε, Ματέο Γκαρσία και Μαντσίνι πίσω από τον σέντερ φορ Γκρέι.

Σε διάταξη 4-3-3, ο Βλάνταν Ίβιτς παρέταξε την ομάδα του ως εξής: Πέρετζ-Ζεράλδες, Γεϊνί, Σαμπορίτ, Χόζες-Μπιτόν, Γκλέιζερ, Φαν Όβερεμ-Κούβας, Γιοβάνοβιτς, Κανιτσόβσκι.

Μακάμπι VS Κουέστα στο πρώτο μισάωρο

Μετά το πρώτο πεντάλεπτο της αναμέτρησης οι γηπεδούχοι ανέλαβαν τα ηνία του αγώνα, απειλώντας σε τρείς περιπτώσεις πριν την συμπλήρωση μισής ώρας αγώνα, ωστόσο ο Κουέστα ήταν εκεί.

Αρχικά στο 9′ ο Καντινόφσκι νικήθηκε από τον Κουέστα στο τετ α τετ με τον κίπερ του Άρη να αντιδρά σωστά και να σώζει την τελευταία στιγμή.

Τέσσερα λεπτά αργότερα οι Ισραηλινοί απείλησαν ξανά με τον Σαμπορίτ να κάνει μακρινό σουτ και τον Κουέστα να αποκρούει με δυσκολία, ενώ στο 23′ η Μακάμπι ξανά κοντά στο γκολ με τον τον Ζελάρδες να κάνει συρτή σέντρα, τον Γιοβάνοβιτς να σουτάρει με τη μία και τον Αργεντίνο άσο να αντιδρά ξανά σωστά!

Προβάδισμα με Γιοβάνοβιτς για την Μακάμπι

Η κυριαρχία της Μακάμπι μετουσιώθηκε σε γκολ με «δράστη» τον Γιοβάνοβιτς στο 29′. Οι Ισραηλινοί αναπτύχθηκαν εξαιρετικά στην αντεπίθεση μετά από ακόμα ένα λάθος στο χώρο της μεσαίας γραμμής, ο Κανικόβσκι πάσαρε στον Γιοβάνοβιτς που μετά από δύο μεγάλες ευκαιρίες, κατάφερε να σκοράρει.

Κοντά στην ισοφάριση με τον Μαντσίνι

Κόντρα στην ροή του ματς ο Άρης είχε και αυτός με την σειρά του την ευκαιρία να στείλει την μπάλα στα δίχτυα. Πιο συγκεκριμένα ο Μαντσίνι έκανε το σουτ από πλάγια θέση με τον Πέρετς να διώχνει εντυπωσιακά σε κόρνερ στο 44′, με το 1-0 να είναι το σκορ του πρώτου ημιχρόνου.

Στο ίδιο έργο θεατές

Όπως και στο πρώτο μέρος έτσι και στην επανάληψη, η Μακάμπι ήταν αυτή που έφτασε πρώτη κοντά στο γκολ, όμως και πάλι ο Κουέστα ήταν εκεί για να πει «όχι».

Στο 49′ ο Χοζές από πλάγια θέση τετ-α-τετ νικήθηκε από τον Κουέστα με μια εξαιρετική επέμβαση, ενώ δέκα λεπτά μετά ένα δυνατό σουτ του Μπίτον από μακρινή απόσταση πέρασε άουτ.

Ζάχαβι και προβάδισμα πρόκρισης για τους Ισραηλινούς

Η στιγμή που περίμεναν οι Ισραηλινοί έγινε, καθώς ο Ζαχάβι πέρασε στον αγωνιστικό χώρο και απείλησε δευτερόλεπτα μετά. Έπειτα από σέντρα του Ζεράλδες ο πολύπειρος Ισραηλινός επιθετικός έπιασε μια κεφαλιά και ο Κουέστα μπλόκαρε την μπάλα.

Ο Άρης απείλησε για πρώτη φορά στο δεύτερο μέρος στο 74′. Ο Καμάτσο δοκίμασε ένα σουτ λίγο έξω από την περιοχή, η μπάλα βρήκε σε πόδι αμυνόμενου της Μακάμπι και πήρε περίεργη τροχιά, με τον Πέρετζ να παραχωρεί κόρνερ με εκπληκτική επέμβαση.

Ο Ζάχαβι «χτύπησε» ξανά στο 84′. Μετά από ωραία ενέργεια του Πέριτσα, ο πολύπειρος φορ πήρε την μπάλα και πλάσαρε εύστοχα για το 2-0 των γηπεδούχων, το οποίο ήταν και το τελικό αποτέλεσμα της αναμέτρησης.

Oι συνθέσεις:

ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ (Βλάνταν Ίβιτς): Πέρεζ, Ζεράλδες, Χοζέζ (62′ Γκλουχ), Γεινί, Σαμπορίτ, Μπίτον (62′ Ναχμίας), Όβερεμ (92′ Ρίκαν), Γκλέιζερ, Κούβας (66′ Ζαχάβι), Κανιτσόβσκι, Γιοβάνοβιτς΄(66′ Πέριτσα).

ΑΡΗΣ (Χερμάν Μπούργος): Κουέστα, Εμπακατά, Πίρσμαν (80′ Μαζικού), Μπράμπετς, Φαμπιάνο, Ντουκουρέ, Νταμπό (80′ Ντιόπ), Γκαρσία (49′ Μάνου Γκαρθία), Μαντσίνι (63′ Πάλμα), Ιτούρμπε (63′ Καμάτσο), Γκρέι.