Τράπεζα της Αγγλίας: Αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης για πρώτη φορά από το 1995 – Έρχεται παρατεταμένη ύφεση!

Το βασικό επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 1,75%, στο υψηλότερο σημείο από το Δεκέμβριο του 2008. Σε παρατεταμένη υφεσιακή τροχιά μπαίνει η οικονομία

Έγραψε ιστορία σήμερα η Τράπεζα της Αγγλίας προχωρώντας σε αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, με αποτέλεσμα το βασικό επιτόκιο να διαμορφωθεί στο 1,75%. Πρόκειται για την μεγαλύτερη αύξηση εδώ και 27 χρόνια, με το συμβούλιο να αποφασίζει να ανεβάσει… στροφές, καθώς ο πληθωρισμός καλπάζει στο υψηλότερο σημείο εδώ και σαράντα χρόνια. Επίσης, η Τράπεζα αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις της τόσο για τον πληθωρισμό όσο και για τους ρυθμούς ανάπτυξης, ανακοινώνοντας την είσοδο της οικονομίας σε παρατεταμένη(!) ύφεση από το τελευταίο τρίμηνο!

Το συμβούλιο, στην ανακοίνωση του, επιβεβαιώνει την πρόθεση του να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο όριο-στόχο του 2%, με ένα τρόπο που βοηθά τη βιώσιμη ανάπτυξη και την απασχόληση. Επισημαίνει δε, πως οι πληθωριστικές πιέσεις τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη έχουν ενταθεί σε σχέση με την στρατηγική και τους στόχους που είχαν τεθεί τον περασμένο Μάιο.

Με δεδομένο τον πόλεμο και την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους, η Τράπεζα εκτιμά πως ο τιμάριθμος θα αυξηθεί πολύ περισσότερο από ότι είχε προβλέψει στην στρατηγική ανάλυση του Μαίου, από το 9,4% που «έπιασε» τον Ιούνιο (ποσοστό που συνιστά ρεκόρ σαραντα ετών) λίγο πάνω από το 13% κατά το τέταρτο τρίμηνο της χρονιάς. Θα παραμείνει δε, σε αυξημένα επίπεδα και για το μεγαλύτερο μέρος της επόμενης χρονιάς, πριν αρχίσει να υποχωρεί κοντά στο 2% το 2024.

Πάντως, οι περισσότεροι αναλυτές επιμένουν να βλέπουν τον δείκτη να φτάνει και το 15%, στις αρχές του 2023.

 

‘Ερχεται παρατεταμένη ύφεση

Η Τράπεζα της Αγγλίας είχε κακά μαντάτα και στο μέτωπο των ρυθμών ανάπτυξης, παρά το γεγονός πως η αγορά δεν αιφνιδιάστηκε από την υφεσιακή τροχιά της βρετανικής οικονομίας. Αν και δεν περίμενε να γίνει λόγος για παρατεταμένη ύφεση!

Διεθνείς αναλυτές και οίκοι είχαν ήδη προειδοποιήσει σε εκθέσεις τους πως η βρετανική οικονομία θα παρουσιάσει την μεγαλύτερη πτώση μεταξύ των αναπτυγμένων οικονομιών, καθώς πέρα από τα δεδομένα προβλήματα του πολέμου και της ενεργειακής κρίσης έχει να αντιμετωπίσει και τα συνεχόμενα εμπόδια που προκαλεί το Brexit στο εμπόριο και την αγορά της.

Στη νέα έκθεση της, η Τράπεζα αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις της και για τους ρυθμούς ανάπτυξης ανακοινώνοντας πως περιμένει ότι η οικονομία θα μπει σε ύφεση κατά το τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς.

«Οι ρυθμοί ανάπτυξης επιβραδύνονται. Η πρόσφατη αύξηση στις τιμές του φυσικού αερίου οδήγησαν σε μια σημαντική επιδείνωση των προοπτικών της δραστηριότητας στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Το Ηνωμένο Βασίλειο προβλέπεται πλέον ότι θα μπει σε ύφεση από το τέταρτο τρίμηνο της τρέχουσας χρονιάς» σχολιάζει η BoE, προειδοποιώντας επίσης πως το πραγματικό εισόδημα θα μειωθεί δραστικά τόσο την φετινή όσο και την επόμενη χρονιά, ενώ η κατανάλωση θα γυρίσει επίσης σε αρνητικό πρόσημο.

 

Συγκεκριμένα μετά τους χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης ύψους 0,8% το πρώτο τρίμηνο, οι οικονομολόγοι της Τράπεζας θεωρούν πως το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 0,2% το δεύτερο τρίμηνο, ήτοι χειρότερα από τις αρχικές προβλέψεις, ενώ το τρίτο τρίμηνο θα κινηθεί επίσης χαμηλότερα από το αναμενόμενο, στο 0,4%. Ωστόσο, από το τέταρτο τέταρτο οι ρυθμοί ανάπτυξης θα «γυρίσουν» σε αρνητικό έδαφος και μάλιστα θα παραμείνουν σε υφεσιακά επίπεδα καθόλη τη διάρκεια της επόμενης χρονιάς.

Στο σημείο αυτό εντοπίζεται και το πιο δυσοίωνο από τα στοιχεία της νέας έκθεσης της BoE. H βρετανική οικονομία δεν μπαίνει απλά σε ύφεση, αλλά σε μια ύφεση που θα… τραβήξει, καθιστώντας την συγκρίσιμη με τις μεγάλες κρίσεις της περιόδου 2008/9 και 1990/91. Μάλιστα, ακόμη και όταν η οικονομία επανέλθει σε θετικό έδαφος, οι ρυθμοί ανάπτυξης θα παραμείνουν χαμηλοί.

Ουσιαστικά δεν είναι βέβαιο το πότε η βρετανική οικονομία θα επανέλθει στα προ της πανδημίας επίπεδα!

Άνοιξε το δρόμο 

Θυμίζουμε πως η BoE ήταν η πρώτη από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες που ξεκίνησαν την πορεία σύσφιγξης της νομισματικής της πολιτικής από το Δεκέμβριο του 2021, ανοίγοντας έτσι το δρόμο στην αμερικανική Fed και μόλις πρόσφατα στην ΕΚΤ. Συνολικά έχει αυξήσει τα επιτόκια πέντε φορές, αλλά πάντα με έναν μετριοπαθή ρυθμό της τάξεως των 25 μονάδων βάσης.

Πλέον κρίθηκε επιβεβλημένη μια πιο δυναμική κίνηση, καθώς ο πληθωρισμός δεν δείχνει καμία τάση αποκλιμάκωσης. Οι εκτιμήσεις της Τράπεζας ήταν πως ο δείκτης θα «πιάσει» ταβάνι μέσα στο φθινόπωρο, γύρω στο 11% και θα αρχίσει κατόπιν να υποχωρεί. Πλέον ο στόχος αυτός ήταν ανέφικτος, με το συμβούλιο να αναθεωρεί σήμερα επί τα χείρω τις προβλέψεις της, με αποτέλεσμα να χρειάζονται πιο δραστικές κινήσεις. Ωστόσο, η απόφαση αυτή θα επιταχύνει την διολίσθηση που καταγράφεται ήδη στους ρυθμούς ανάπτυξης.

Πηγή ΟΤ/in.gr