Δύο σημαντικές γυναίκες της ελληνικής ομογένειας της Αμερικής έφυγαν τις μέρες αυτές  από τη ζωή

Η Ελίζαμπεθ Αθανασάκου (Elizabeth «Betty» Athanasakos). Φωτογραφία: Ευγενική Παραχώρηση των Θυγατέρων της Πηνελόπης στον ΕΚ.

Νέα Υόρκη.- Δύο σημαντικές γυναίκες της ελληνικής ομογένειας της Αμερικής έφυγαν τις μέρες αυτές  από τη ζωή, πλήρεις ημερών. Πρόκειται για την ομογενή δικαστή και πρωτοπόρο για τα δικαιώματα της γυναίκας, Ελίζαμπεθ Αθανασάκου (Elizabeth «Betty» Athanasakos) 95 ετών,  και την ομογενή δημοσιογράφο του «CBS» και φιλάνθρωπο, Ελένη Χιώτη (Helen Chiotes), 100 ετών.

Η Ελίζαμπεθ Αθανασάκου απεβίωσε μετά από σύντομη επιπλοκή που παρουσίασε η υγεία της. Οπως έγινε γνωστό, η δραστήρια ομογενής, που είχε σημαντική προσφορά στις «Θυγατέρες της Πηνελόπης», άφησε την τελευταία της πνοή έχοντας στο πλευρό της, έως και την τελευταία στιγμή, τα αγαπημένα της πρόσωπα.

Γεννημένη στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, η Ελίζαμπεθ Αθανασάκου ήταν κόρη του Κλέμεντ Αθανασάκου και της Ειρήνης Βρεττάκου.

Με  σπουδές Νομικής στη Νέα Υόρκη, η Ελίζαμπεθ Αθανασάκου μετακόμισε στο Φορτ Λοτερντέιλ το 1957, όπου αρχικά εργάστηκε σε μια ασφαλιστική εταιρεία, πριν ξεκινήσει την δική της δικηγορική φίρμα. Η Αθανασάκου έγινε μόλις η έκτη γυναίκα στην κομητεία του Μπρόουαρντ, που ασκούσε την δικηγορία και, στην συνέχεια, η πρώτη γυναίκα δικαστής, υπηρετώντας στις περιοχές του Ουίλτον Μάινορς, από το 1964, και του Οκλαντ Παρκ, από το 1972, ξεχωρίζοντας σε έναν πολύ απαιτητικό χώρο ο οποίος, έως τότε, θεωρείτο «αντρικό κατεστημένο», ιδίως για τα δεδομένα της Πολιτείας της Φλόριδας.

Η Ελένη Χιώτη

H Ελένη Χιώτη (αριστερά) στο βήμα του «Χορού των Χρυσανθέμων» το 2016. Φωτογραφία Αρχείου: «Ε.Κ./Κώστας Μπέης

Η Ελένη Χιώτη  άφησε το στίγμα της στην ελληνοαμερικανική ομογένεια, αρχής γενομένης από την στιγμή που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Αρχιεπισκόπου Ιακώβου, στα τέλη της δεκαετίας του ’60, προκειμένου να συμμετέχει στην Επιτροπή Ελληνοαμερικανών Δημοσιογράφων των αμερικανικών ΜΜΕ, με σκοπό την προβολή της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας στις ΗΠΑ, ενώ έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην πρώτη μετάδοση της Ακολουθίας των Χριστουγέννων από την αμερικανική τηλεόραση -και συγκεκριμένα το «CBS», στο οποίο εργαζόταν- το 1969.

Η ίδια είχε να επιδείξει μια μακρά σχέση με τον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίας Τριάδας, που ξεκίνησε από τον Απρίλιο του 1956, ενώ την άνοιξη του 2016 δώρισε το ποσό του 1.3 εκατομμυρίων δολαρίων για την ριζική ανακαίνιση της κεντρικής αίθουσας εκδηλώσεων, η οποία πλέον έχει λάβει το όνομα της οικογένειάς της (Αίθουσα Χιώτη/The Chiotes Family Cathedral Hall).

Τα τελευταία χρόνια, η Ελένη Χιώτη βραβεύτηκε επανειλημμένως από την ελληνοαμερικανική κοινότητα και, συγκεκριμένα, από την Φιλόπτωχο του Καθεδρικού στον Χορό των Χρυσανθέμων (2016) και την Χιακή Ομοσπονδία με το Ομήρειο Βραβείο (2018). Παράλληλα, έχει αποσπάσει και ευρύτερες διακρίσεις, αφού τον Δεκέμβριο του 2020 εντάχθηκε στον κατάλογο Who’s Who of American Women.