Ομογενής Δικαστής επικεφαλής της Ανεξάρτητης Επιτροπής κατά της Διαφθοράς της Νέας Νότιας Ουαλίας

Ξεκίνησε την Κυριακή 7 Αυγούστου, και επισήμως η πενταετής θητεία του ομογενή δικαστή Τζον Χατζηστέργου (John Hatzistergos AM) ο οποίος είχε επιλεγεί τον παρελθόντα Ιούνιο να αναλάβει επικεφαλής της Ανεξάρτητης Επιτροπής κατά της Διαφθοράς (ICAC) της Νέας Νότιας Ουαλίας.

Γνωστός στην ελληνική παροικία της Νέας Νότιας Ουαλίας, σύμφωνα με την ομογενειακή εφημερίδα της Μελβούρνης «Νέος Κόσμος», ο Τζον Χατζηστέργος, είχε αναλάβει διάφορα υπουργικά χαρτοφυλάκια σε κυβερνήσεις των Εργατικών στην Πολιτεία. Διετέλεσε και υπουργός Δικαιοσύνης από το 2007 έως το 2011, οπότε μετά την ήττα του κόμματός του στις εκλογές αποσύρθηκε από την πολιτική και το 2014 διορίστηκε δικαστής  στο περιφερειακό δικαστήριο της Νέας Νότιας Ουαλίας(District Court NSW).

Κατά την ομόφωνη επιλογή του κ. Χατζηστέργου στο τιμόνι του ICAC τον Ιούνιο, ο πρωθυπουργός, Dominic Perrottet, είχε την εμπειρία του ως νομικός, ως δικαστής, αλλά και ως πολιτικός.

«Θα αναλάβει τη θέση του επικεφαλής Επιτρόπου σε μία συγκυρία κατά την οποία η κυβέρνησή μας έχει ενισχύσει τη χρηματοδότηση και την ανεξαρτησία της ICAC», είχε πει ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι η «ICAC διαδραματίζει κομβικό ρόλο στη διασφάλιση της χρηστής διακυβέρνησης και της εμπιστοσύνης των πολιτών στην κυβέρνηση.

Οι διορισμοί αυτοί θα φέρουν μία τεράστια εμπειρία και προοπτική σε αυτές τις θέσεις». Ο κ. Χατζηστέργος, το 2011 στην ομιλία του με την οποία αποχαιρέτησε στην πολιτική, αναφέρθηκε και στη μεταναστευτική καταγωγή του, αναφέροντας ότι οι γονείς του ήρθαν στην Αυστραλία από την Κω. «Και μόνο το γεγονός ότι ένα παιδί που εκπαιδεύτηκε και μεγάλωσε στο Redfern από μετανάστες γονείς, κατόρθωσε να ανελιχθεί στα μεγαλύτερα πολιτικά αξιώματα, καταμαρτυρεί πολλά για την πολυπολιτισμική κοινωνία μας και την ευλογημένη χώρα στην οποία ζούμε», είχε πει ο ομογενείς δικαστής.

Πηγή: «Νέος Κόσμος»