Το Πολιτικό κλίμα, οι “στραβοτιμονιές” της κυβέρνησης, η Ομογένεια και οι εκλογές

ΑΝΑΛΥΣΗ: Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Το εάν η Κυβέρνηση Μητσοτάκη καταφέρει να ξεπεράσει το «σκάνδαλο Ανδρουλάκη» αυτό θα φανεί την 22α Αυγούστου που εσπευσμένα επαναλαμβάνει τις εργασίες της η Βουλή με κεντρικό θέμα ακριβώς το «ελληνικό Watergate», όπως αποκάλεσε τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις του Ευρωβουλευτή και μετέπειτα Προέδρου του ΠΑΣΟΚ , Νίκου Ανδρουλάκη, η μόνη αμερικανική εφημερίδα που, μέχρι στιγμής,  γράφει για το θέμα αυτό, η «Washington Post». Να σημειωθεί ότι πρόκειται για την εφημερίδα η οποία είχε αποκαλύψει το αυθεντικό σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ (Watergate) τη δεκαετία του 1970,  και που τελικά οδήγησε στην παραίτηση του Αμερικανού Προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον.

Βέβαιο είναι, αυτή την ώρα, ότι η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) θα ξετυλίξει το κουβάρι των «επισυνδέσεων» της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ) σε βάθος χρόνου και ήδη ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος, ξεκίνησε ερεύνα για πτυχή της υπόθεσης των υποκλοπών που αφορά αναφορές δημοσιογράφου για παρακολούθηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, όταν ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης το 2018.

Πρόκειται, δηλαδή, για ένα «κουβάρι» που άρχισε να ξετυλίγεται και το οποίο ουδείς αυτή την ώρα γνωρίζει που θα οδηγήσει την πολιτική ζωή της χώρας και όλα αυτά την ώρα που το πολιτικό κλίμα «σκιάζεται» από τα ακόλουθα γεγονότα :

  1. Η οικονομική κατάσταση των Ελλήνων επιδεινώνεται καθημερινά από κύμα ακρίβειας ως συνέπεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και του πολύμηνου πολέμου που βρίσκεται σε εξέλιξη. Κάποιοι λένε και εξ αιτίας της αδυναμίας του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης να ελέγξει την αγορά.
  2. Ο ίδιος ο πόλεμος στην Ουκρανία δημιουργεί κλίμα αστάθειας και ανησυχίας για τυχόν δυσάρεστες επιπτώσεις (και όχι μόνον οικονομικής υφής) στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή.
  3. Η Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν ακολουθεί επικίνδυνη τακτική αυξανόμενων προκλήσεων στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο –σε αέρα και θάλασσα- αλλά και τη Θράκη, με ανοιχτό πάντα το απευκταίο ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου.
  4. Η ομόφωνη απαλλαγή και του Ανδρέα Λοβέρδου από τις κατηγορίες περί δωροδοκίας του στο «σκάνδαλο» της Novartis, (μετά την τοποθέτηση στο αρχείο των κατηγοριών σε βάρος άλλων 10 πολιτικών προσώπων και την απαλλακτική απόφαση και ως προς τους εκδότες και δημοσιογράφους)  δίνει νέα τροπή στην υπόθεση αυτή καθώς ενισχύονται συνεχώς οι αποχρώσες ενδείξεις ότι επρόκειτο για «στημένη» εμπλοκή των πολιτικών προσώπων.

Κοντά σε όλα αυτά,  οι βουλευτικές εκλογές, όποτε τελικά κι αν διεξαχθούν μέσα στα χρονικά όρια της τετραετίας, βρίσκονται “ante portas”  (προ των Πυλών). Κάτι που αναπόφευκτα «φουντώνει» τα  πολιτικά πάθη, αυξάνει την ένταση και οδηγεί, τελικά, σε πόλωση, η οποία μπορεί και να εκτραχυνθεί, εάν δεν επιστρατευθεί η φρόνηση ώστε να πέσουν, ένθεν κακείθεν, οι τόνοι και να επέλθει ένα κλίμα στοιχειώδους πολιτικής συνεννόησης.

Δυστυχώς, μέχρι στιγμής, εκείνο που διαφαίνεται είναι η προσπάθεια από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ  να εκμεταλλευτούν πολιτικά (και κατά το δοκούν) την πολιτική ένταση ώστε να οδηγήσουν την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σε πτώση και πρόωρες εκλογές. Την ώρα που για πρώτη φορά στην σύγχρονη πολιτική ιστορία της Ελλάδος διαφαίνονταν πως θα  ετηρείτο το γράμμα και το πνεύμα του Συντάγματος για εκλογές στη λήξη της τετραετίας… Και μία κυβέρνηση η οποία ομολογουμένως έχει αντιμετωπίσει αλληλοδιάδοχες σοβαρές κρίσεις (λαθρομετανάστες, Φωτιές, πλημμύρες, σεισμούς, πανδημία κ.α.) με σχετική επιτυχία.

Εκλογές που εκτός από την (τεχνιτή;)  οσμή σκανδάλων θα έχουν και νοθευμένο «άρωμα» ομογένειας καθώς  ναι μεν θα συμμετέχουν τη φορά αυτή και Απόδημοι Έλληνες Ψηφοφόροι από τον τόπο διαμονής τους, αλλά όχι όλοι! Η μεγάλη πλειοψηφία αποκλείστηκε από τις «προϋποθέσεις» που πέρασε στο Νόμο 4648/2019 το ΚΚΕ.

Είναι αυτός, άλλωστε και ο λόγος της απογοητευτικής προσέλευσης αποδήμων στα κατά τόπους ελληνικά Προξενεία, για εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους. Μόλις 2.000 έχουν καταγραφεί…

Ένας άλλος λόγος απογοήτευσης της ελληνικής Ομογένειας είναι η μέχρι σήμερα απροθυμία του Υπουργείου Εξωτερικών να προχωρήσει στη θεσμοθέτηση Ημέρας Απόδημου Ελληνισμού, όπως ομόφωνα έχει εγκρίνει η Διακομματική Επιτροπή της Βουλής, μετά από δύο Συνεδριάσεις τον Απρίλιο του 2021 υπό την προεδρία του προέδρου Σάββα Αναστασιάδη και με τη συμμετοχή μέσω τηλεδιάσκεψης εκπροσώπων περίπου 40 Οργανώσεων από όλο τον κόσμο,  που χειροκρότησαν την σχετική πρόταση του Hellenic Congress of America και τού προέδρου του,  Νίκου Αποστολόπουλου.

Καλή Παναγιά.