Ανακαινίστηκε το σχολείο που έχτισαν οι Σωτηριώτες της Αμερικής

Η γιορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, της πρωστάτιδας της γραφικής Σωτήρας της Άνω Δρόπολης είναι μια από τις μεγαλύτερες εορτές που διοργανώνονται τον Αύγουστο στην Δρόπολη και κατ΄ επέκταση στην Βόρειο Ήπειρο.

Η φετινή όμως διέφερε από όλες τις άλλες τις προηγούμενες διότι μετά από 95 χρόνια έφερε και πάλι άρωμα Αμερικής.

Ο πρόεδρος της κοινότητας Μιχάλης Σέιδος και τα άλλα στελέχη ασπάστηκαν την ιδέα του Βαγγέλη Σεφέρη για την ανακαίνιση του ιστορικού σχολείου που χτίστηκε με την δωρεά της Αδελφότητας Σωτηριωτών Αμερικής και άνοιξε τις πύλες του το 1927.

Το ανακαινισμένο σχολείο της Σωτήρας. Φωτογραφία: Facebook.

Την εποχή εκείνη το σχολείο αριθμούσε πάνω από εκατό μαθητές διότι ξενιτεύονταν μόνο οι νέοι και οι άνδρες, ενώ τα γυναικόπαιδα έμεναν στο χωριό με την προσμονή της επιστροφής των ξενιτεμένων γιων, πατεράδων και παππούδων.

Τις τρεις τελευταίες δεκαετίες το σχολείο μαράζωσε και το έτος 2000 έκλεισε λόγω της μαζικής φυγής των Σωτηριωτών. Η επαναλειτουργία του τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα μοιάζει με όνειρο απατηλό.

Το εν λόγω σχολείο είναι ένα από τα μεγάλα έργα που ανεγέρθηκαν με τον οβολό των Σωτηριωτών της Αμερικής.

Η Αδελφότητα ανταποκρίθηκε και πάλι και μετά από έναν περίπου αιώνα προσέφερε τον οβολό της για την ανακαίνιση και το όνομά της και σήμερα εν έτη 2022 γράφτηκε και πάλι με χρυσά γράμματα στον μακρύ κατάλογο των ευεργετών και δωρητών της ανακαίνισης.

Από αριστερά διακρίνονται οι Αθηνά Παππά, Δημήτρης Τόλης, δήμαρχος, Αντωνέτα Βαρσάμη, Σταύρος Ζιώγκας και Ελλη Ζιώγκα. Φωτογραφία: Facebook.

Στην τελετή των εγκαινίων παρέστησαν ο Δήμαρχος Δρόπολης και Πωγωνίου Δημήτρης Τόλης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Συνταξιούχων Ελληνοδασκάλων του Νόμου Αργυροκάστρου Βασίλης Λαχανάς και εκπρόσωποι άλλων κοινοτήτων της Δρόπολης.

Εξ Αμερικής παρέστησαν, ο Δημήτρης Τσαβέγιας, ο οποίος ανέγνωσε το μήνυμα της προέδρου Χρυσάνθης Γκέλιου, ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών «Πύρρος» Σταύρος Ζιώγκας, ο οποίος εκπροσώπησε και την Πανηπειρωτική Ομοσπονδίας Αμερικής, καθώς επίσης και δεκάδες άλλοι Ελληνοαμερικανοί, οι οποίοι αυτές τις ημέρες τελούν το καθιερωμένο προσκύνημα στα πατρώα εδάφη.

Το ανακαινισμένο κτίριο στέγασε δύο αξιόλογες εκθέσεις. Πρόκειται για την έκθεση του ζωγράφου Σταύρου Τσιάτη, ο οποίος είναι ειδήμων στα κεντητά έργα τέχνης και ο οποίος έχει βραβευτεί για την προσφορά του καθώς επίσης και την έκθεση του φωτογράφου Γιώργου Βάσου.

Η πλάκα στα εκπαιδευτήρια της Σωτήρας η οποία μνημονεύει τους ευργέτες τους, Σωτηριώτες της Αμερικής. Φωτογραφία: Facebook.

Οι δύο αυτές εκθέσεις έδωσαν το έναυσμα στον Δήμαρχο Δρόπολης και Πωγωνίου Δημήτρη Τόλη να αναφερθεί στο πρόγραμμά του για την μετατροπή της Σωτήρας σε έναν από τους πιο σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς της Δρόπολης και της Βορείου Ηπείρου και της αξιοποίησης του ανακαινισμένου κτιρίου ως Μουσείου στο οποίο θα στεγαστούν η ιστορία, οι παραδόσεις και η λαογραφία του τόπου, καθώς επίσης και η ιστορία των ευεργετών του σχολείου και εν προκειμένω του Συλλόγου Σωτηριωτών Αμερικής.

Μετά τα εγκαίνια ακολούθησε το πατροπαράδοτο γλέντι στο οποίο συμμετείχαν εκατοντάδες Βορειοηπειρώτες.