Ιστορική πρώτη συνάντηση Ελλήνων Υιοθετημένων στις ΗΠΑ

Οι υιοθετημένοι συνομιλούν ενώ βλέπουν το Μουσείο του Τείχους της Δόξας Ελλήνων Υιοθετημένων. Φωτογραφία: Merrill Jenkins

 

Τα χαμόγελα ήταν πολλά και τα δάκρυα έτρεξαν καθώς οι ελληνικής καταγωγής υιοθετημένοι από όλη τη χώρα συγκεντρώθηκαν στις 4-6 Αυγούστου στο Νάσβιλ για την ιστορική Πρώτη Ετήσια Συνάντηση Ελλήνων Υιοθετημένων, που διοργανώθηκε από το «The Eftychia Project». Οι υιοθετημένοι, ορισμένοι συνοδευόμενοι από τους συζύγους και τα ενήλικα παιδιά τους, ταξίδεψαν από την Αλάσκα, τη Γιούτα, το Τέξας και το Νιου Χαμσάιρ για ένα Σαββατοκύριακο σύνδεσης και δημιουργίας κοινότητας. Ηταν η πρώτη φορά που τόσοι πολλοί Ελληνες υιοθετημένοι βρέθηκαν μαζί στο ίδιο μέρος την ίδια στιγμή από τότε που ήταν παιδιά στα αντίστοιχα ορφανοτροφεία. Ενώ ορισμένοι είχαν γνωριστεί μέσω τηλεφωνικών κλήσεων και βιντεοκλήσεων, για πολλούς ήταν η πρώτη ευκαιρία να συναντηθούν από κοντά.

«Αυτό είναι απλά υπέροχο!» αναφώνησε ο Νικ Γουέμπ (Nick Webb), από το Ορεμ της Ούτα κατά τη συνάντηση, την Πέμπτη το βράδυ. «Αυτοί οι υιοθετημένοι είναι αληθινοί. Μπορώ επιτέλους να τους αγγίξω και να τους αγγίξω πραγματικά και να ξέρω ότι δεν είμαι μόνος».

Οι υιοθετημένοι συνομιλούν στο ‘Meet ‘n’ Greet’ την Πέμπτη το βράδυ. Από αριστερά προς τα δεξιά: Νικ Γουέμπ, Κάθι Γκούτσερ, Μέριλ Τζένκινς και Δημήτριος Χρήστο. Φωτογραφία: Simone Nichols Pace

Τα συναισθήματα του Γουέμπ συμμερίστηκε και ο Αντριου Κλετ (Andrew Klett), από το Λέντερ του Τέξας, ο οποίος μόλις ξεκίνησε την αναζήτηση της βιολογικής του οικογένειας. «Ακόμα και αν δεν βρω τη βιολογική μου οικογένεια, νιώθω ότι έχω ήδη βρει μια υπέροχη νέα οικογένεια αδελφών στους υιοθετημένους εδώ», είπε ο Κλετ, καθώς διηγήθηκε την ιστορία της υιοθεσίας του κατά τη διάρκεια μιας από τις ενότητες με τις ιστορίες υιοθετημένων της Συνάντησης.

Υιοθετημένοι ποζάρουν μπροστά από το αντίγραφο του Παρθενώνα στο Νάσβιλ του Τενεσί, κατά τη διάρκεια της Πρώτης Ετήσιας Συνάντησης Ελλήνων Υιοθετημένων, που διοργανώθηκε από το «The Eftychia Project».
Φωτογραφία: Simone Nichols Pace

Ενώ ορισμένοι υιοθετημένοι έχουν ήδη βρει βιολογική οικογένεια, άλλοι μόλις αρχίζουν τις αναζητήσεις τους. Οι ομιλητές του ριγιούνιον Σαμ Γουίλιαμς (Sam Williams) και Κάρολ Κοστάκος-Πέτρανεκ (Carol Kostakos-Petranek) πραγματοποίησαν ενημερωτικές συνεδρίες με σκοπό να δώσουν στους υιοθετημένους τα εργαλεία και τις πηγές για να ανακαλύψουν τις ελληνικές ρίζες τους. Ο Γουίλιαμς, γνωστός ως Ορθόδοξος Γενεολόγος, ξετύλιξε μερικά από τα μυστήρια του DNA και των οικογενειακών σχέσεων, ενώ η Πέτρανεκ, υποδιευθύντρια του Κέντρου Οικογενειακής Ιστορίας της Ουάσιγκτον, εξερεύνησε τα ελληνικά αρχεία που είναι διαθέσιμα στην Ελλάδα και στο Διαδίκτυο. Και δεν ήταν μόνο αυτό – καθ’ όλη τη διάρκεια της συνάντησης, και οι δύο κάθισαν ατομικά με υιοθετημένους που είχαν συγκεκριμένες ερωτήσεις ή χρειάζονταν βοήθεια στις αναζητήσεις τους.

Η υιοθετημένη Ντενίς Μαντλίν αφηγείται την ιστορία της υιοθεσίας της. Φωτογραφία: Merrill Jenkins

Ο υιοθετημένος Πίτερ Μάνος (Peter Manos) και η σύζυγός του, Μαίρη, που κατάγονται από τη Μασαχουσέτη, έμειναν έκπληκτοι από τις παρουσιάσεις. «Μάθαμε τόσα πολλά, ήταν απίστευτο!» δήλωσε ο Πίτερ. «Ο Σαμ και η Κάρολ είναι ένας πλούτος γνώσεων».

Οι υιοθετημένοι έφεραν επίσης τα έγγραφα υιοθεσίας τους και έλαβαν επιτόπια βοήθεια από το Διοικητικό Συμβούλιο του «The Eftychia Project»: Λίντα Κάρολ Τρότερ (Linda Carol Trotter), Τούλα Βρυσιώτη (Toula Vrisiotis), Μέριλ Τζένκινς (Merrill Jenkins) και Δημήτριο Χρήστου (Dimitrios Christo). Βοηθήθηκαν σε όλα, από την εύρεση των αριθμών μητρώου αλλοδαπών τους και την αίτηση των φακέλων αλλοδαπών τους μέχρι τη λήψη δωρεάν κιτ DNA και τη διευκόλυνση της σύνδεσης με προηγούμενες ταυτίσεις DNA.

Οι υιοθετημένοι χορεύουν ελληνικούς χορούς μετά το δείπνο.
Φωτογραφία: Simone Nichols Pace

Η εκμάθηση των διαθέσιμων εργαλείων, συμβουλών και πόρων και η λήψη ζωντανής βοήθειας δεν ήταν το μόνο πράγμα στην ημερήσια διάταξη. Οι υιοθετημένοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν ελληνικό καφέ και κοκτέιλ, περιτριγυρισμένοι από ιστορίες υιοθετημένων, μια εκδρομή στον Παρθενώνα στο Centennial Park του Νάσβιλ και ένα φινάλε σε ελληνική ταβέρνα που περιλάμβανε ελληνική μουσική, χορό και δώρα.

Οι υιοθετημένοι ακούν με προσοχή την ομιλήτρια Κάρολ Κωστάκος Πέτρανεκ. Φωτογραφία: Simone Nichols Pace

Οι συμμετέχοντες στη συνάντηση, πολλοί από τους οποίους δεν έχουν δει ποτέ τον αυθεντικό Παρθενώνα, έφτασαν στο μοναδικό αντίγραφο σε κανονικό μέγεθος στον Κόσμο, ανεμίζοντας τις μικρές ελληνικές σημαίες τους και ανυπομονώντας να δουν πώς θα μπορούσε να έμοιαζε κάποτε ο Παρθενώνας στην αρχική του μεγαλοπρέπεια.

«Αυτό είναι τόσο ωραίο!» δήλωσε η Τερέσα Σαρφ (Teresa Scharf) από το Σέντερμπεργκ του Οχάιο. «Και είναι ακόμη πιο σημαντικό να μπορώ να έρθω εδώ και να το μοιραστώ με τα αδέρφια μου που είναι υιοθετημένα».

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ‘Eftychia Project’ ποζάρει μπροστά από το άγαλμα της Αθηνάς στο αντίγραφο του Παρθενώνα. Από αριστερά προς τα δεξιά: Τούλα Βρυσιώτη, Δημήτριος Χρήστο, Λίντα Κάρολ Τρότερ και Μέριλ Τζένκινς. Φωτογραφία: Simone Nichols Pace

Ισως μια από τις πιο συγκινητικές και δημοφιλείς δραστηριότητες ήταν το Μουσείο του Τείχους της Δόξας Ελλήνων Υιοθετημένων. Ζητήθηκε από τους υιοθετημένους να φέρουν αντίγραφα φωτογραφιών, αποκόμματα ειδήσεων και έγγραφα για να τα τοποθετήσουν σε αφίσες που θα έδιναν στους παρευρισκόμενους μια γεύση από τις υιοθεσίες των άλλων. Το «έκθεμα» παρέμεινε σε καβαλέτα και τραπέζια καθ’ όλη τη διάρκεια του Συνάντησης.

Ομως, για όλους τους συμμετέχοντες, η πιο σημαντική πτυχή της επανένωσης ήταν η γνήσια ατμόσφαιρα αγάπης και υποστήριξης που διέπνεε όλο το Σαββατοκύριακο.

«Η αγάπη και η υποστήριξη ήταν αισθητές, όπου κι αν βρισκόμασταν μαζί», παρατήρησε η Ντενίς Μαντλέν (Denise Madlin) από το Ορλάντο της Φλόριδας. «Δεν υπήρχαν κλίκες, ούτε δράματα. Ηρθαμε όλοι μαζί σαν οικογένεια και νιώσαμε σαν να γνωρίζαμε ο ένας τον άλλον σε όλη μας τη ζωή. Και φύγαμε με αναμνήσεις που θα κρατήσουν για μια ζωή».

Ο υιοθετημένος Πίτερ Μάνος και η σύζυγός του Μαίρη ποζάρουν σε ένα διασκεδαστικό φωτογραφικό θάλαμο. Φωτογραφία: Merrill Jenkins

Οι προετοιμασίες για τη Δεύτερη Ετήσια Συνάντηση των Ελλήνων Υιοθετημένων βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη. Τον Οκτώβριο του 2023, οι υιοθετημένοι θα περάσουν μια εβδομάδα μαζί στην πατρίδα τους, την Ελλάδα. Για ορισμένους θα είναι η πρώτη φορά που θα πατήσουν το πόδι τους σε ελληνικό έδαφος από τότε που υιοθετήθηκαν ως παιδιά.

«Είμαστε τόσο ενθουσιασμένοι που θα μπορέσουμε να πάμε μαζί στην Ελλάδα τον επόμενο χρόνο, να δούμε τα ορφανοτροφεία από τα οποία προήλθαμε, να απολαύσουμε τον πολιτισμό και την κληρονομιά μας», λέει η Λίντα Κάρολ Τρότερ, πρόεδρος του «The Eftychia Project» και ελληνικής καταγωγής υιοθετημένη. «Υπάρχει καλύτερος τρόπος να δούμε τη χώρα που γεννηθήκαμε παρά με εκείνους που καταλαβαίνουν τον πόνο μας και τη λαχτάρα μας απλά να γυρίσουμε σπίτι;».

Οι νικητές των επιτραπέζιων διακοσμήσεων με μαντήλι μάτι ποζάρουν με τα βραβεία τους. Φωτογραφία: Simone Nichols Pace

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη Δεύτερη Ετήσια Συνάντηση Ελλήνων Υιοθετημένων ή το «The Eftychia Project», ή αν είστε ελληνικής καταγωγής υιοθετημένος ή ελληνική οικογένεια που αναζητά τη βιολογική οικογένεια και χρειάζεστε βοήθεια, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του «The Eftychia Project»: www.theeftychiaproject.org, τη σελίδα στο Facebook: www.facebook.com/TheEftychiaProject ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: theeftychiaproject@gmail.com

Πηγη:ekirikas.com