Θετικά τα ελεγμένα οικονομικά αποτελέσματα της Αρχιεπισκοπής Αμερικής για το 2021

Στην πρώτη σειρά οι ιεράρχες και οι επίσημοι προσκεκλημένοι. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας

Νέα Υόρκη.- Η ταμίας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής κα. Ελένη Άλλεν παρουσίασε τα ελεγμένα οικονομικά αποτελέσματα χρήσης του 2021 στην κληρικολαϊκή του Ιουλίου και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της σε όλους όσους συνέβαλαν στα θετικά οικονομικά αποτελέσματα της Αρχιεπισκοπής. Κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων, η κ. Άλλεν σημείωσε ότι χωρίς τη στήριξη των κοινοτήτων όλης της χώρας, τα σημαντικά αυτά αποτελέσματα δε θα ήταν δυνατά. Τα ελεγμένα οικονομικά αποτελέσματα χρήσης 2021 δείχνουν ότι για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, η Αρχιεπισκοπή εκπληρώνει τους προϋπολογισμούς της. Όπως είναι γνωστό το 2018 εφαρμόστηκαν εκτεταμένοι δημοσιονομικοί έλεγχοι για να διασφαλιστεί ότι ο προϋπολογισμός ήταν πραγματοποιήσιμος και ότι τα έσοδα και οι δαπάνες παρακολουθούνταν αυστηρά για να βρίσκονται στα πλαίσια του προϋπολογισμού.

Η κα Άλλεν δήλωσε  ότι «Ο έλεγχος των οικονομικών καταστάσεων ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο, νωρίτερα από κάθε άλλη φορά στην ιστορία της Αρχιεπισκοπής. Αυτό αντανακλά την ποιότητα της εργασίας του Τμήματος Οικονομικών της Αρχιεπισκοπής, με επικεφαλής τον πρωτοπρεσβύτερο Σωτήριο Baroody, αλλά και την επιτυχία στη βελτίωση των οικονομικών ελέγχων που εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια. Έτσι μας επέτρεψε αυτή τη φορά να διανείμουμε πλήρως ελεγμένες οικονομικές καταστάσεις στην κληρικολαϊκή. Επιπλέον, υπάρχουν αναρτημένα στην ιστοσελίδα της Αρχιεπισκοπής τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του τρέχοντος έτους. Είναι η πρώτη φορά που η Αρχιεπισκοπή έχει διαθέσιμα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου στην Κληρικολαϊκή που πραγματοποιείται».

Τα έσοδα για το 2021 ήταν 40,7 εκατομμύρια δολάρια και από αυτά η συνολική εισφορά από όλες τις κοινότητες ήταν 22,9 εκατομμύρια δολάρια. Αυτή είναι η ένατη συνεχόμενη χρονιά που τα συνολικά έσοδα από τις κοινότητες βρίσκονται στα πλαίσια του προϋπολογισμού. Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος εξέφρασε τη βαθιά του ευγνωμοσύνη προς σε όλες τις κοινότητες για την υποστήριξή τους δηλώνοντας «Τίποτα στην Αρχιεπισκοπή μας δεν είναι εφικτό χωρίς τη στήριξη των κοινοτήτων και του κλήρου μας. Είμαι βαθιά ευγνώμων για την αγάπη και την εμπιστοσύνη στην Αρχιεπισκοπή μας μέσω της οικονομικής υποστήριξης των κοινοτήτων. Παρά τον αρνητικό αντίκτυπο της πανδημίας, η υποστήριξή τους συνεχίστηκε, λόγω της αγάπης τους για την Εκκλησία. Είμαι πολύ ευγνώμων για τις προσπάθειές των κοινοτήτων μας».

Τα κεφάλαια χωρίς περιορισμούς από τους χορηγούς ανέρχονται σε 6,2 εκατομμύρια δολάρια στις 31 Δεκεμβρίου 2021 έχοντας αυξηθεί κατά 2,0 εκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια του έτους. Τα κεφάλαια με περιορισμούς από τους χορηγούς χρησιμοποιήθηκαν αποκλειστικά και μόνο για τους σκοπούς που είχαν οριστεί από τους δωρητές, χωρίς να χρησιμοποιηθούν τέτοιου είδους κεφάλαια για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών. Η κα. Άλλεν σημείωσε με ιδιαίτερη χαρά ότι όλες οι δεσμεύσεις εκπληρώθηκαν έγκαιρα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, συμπεριλαμβανομένων 3,5 εκατομμυρίων δολαρίων σε επιχορηγήσεις προς το Ελληνικό Κολλέγιο του Τιμίου Σταυρού και 1 εκατομμύριο δολάρια επιπλέον συνεισφορά στο συνταξιοδοτικό πρόγραμμα της Αρχιεπισκοπής για κληρικούς και λαϊκούς. Αυτό επιτεύχθηκε χωρίς να χρησιμοποιηθεί κανένα από τα 5 εκατομμύρια δολάρια που διατίθενται μέσω του πιστωτικού προγράμματος της Αρχιεπισκοπής, το οποίο δεν έχει χρησιμοποιηθεί από τον Ιούνιο του 2019.

Στη συζήτηση που ακολούθησε για τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2022, η κ. Άλλεν σημείωσε ότι η Αρχιεπισκοπή βρίσκεται σε καλό δρόμο για να εκπληρώσει για πέμπτη συνεχή χρονιά τον προϋπολογισμό της. Ήταν στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι τα 1.050.000 δολάρια που προϋπολογίστηκαν ως πρόσθετη συνεισφορά στο συνταξιοδοτικό πρόγραμμα της Αρχιεπισκοπής για το οικονομικό έτος 2022, καταβλήθηκαν πλήρως τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους. «Αυτή η πρόωρη πληρωμή στο συνταξιοδοτικό πρόγραμμα αποτελεί απόδειξη της δέσμευσής της Αρχιεπισκοπής για την επιτυχία του συνταξιοδοτικού προγράμματος και της υποστήριξής της στην επιτροπή διαχείρισης του Ταμείου Συνταξιοδότησης της Αρχιεπισκοπής, και τις κοινές μας προσπάθειες για την αδιάληπτη χρηματοδότηση των συνταξιοδοτικών παροχών των κληρικών μας».

Η κ. Άλλεν σχολίασε περαιτέρω: «Οι απροσδόκητες και χωρίς περιορισμούς δωρεές έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην αύξηση του καθαρού ενεργητικού της Αρχιεπισκοπής. Αυτός είναι και ο λόγος που ιδρύσαμε μια νέα διακονία στην υπηρεσία της Αρχιεπισκοπής ώστε να βοηθήσει τις κοινότητες να καταρτίσουν προγράμματα προγραμματισμού δωρεών. Γνωρίζουμε ότι πολλοί από τους πιστούς μας θέλουν να βοηθήσουν την εκκλησία, ακόμη και μετά το πέρας της ζωής τους». Το πρόγραμμα Προγραμματισμού Δωρεών των Κοινοτήτων αποτελεί μια νέα διακονία που ιδρύθηκε με τον προϋπολογισμό του 2023 και με αρχική χρηματοδότηση $200.000 για να βοηθηθούν οι κοινότητες να καταρτίσουν τα δικά τους προγράμματα προγραμματισμού δωρεών.

Οι ελεγμένες οικονομικές καταστάσεις για το έτος 2021, αλλά και για τα προηγούμενα έτη μαζί με τις ενδιάμεσες οικονομικές καταστάσεις για το τρέχον έτος βρίσκονται στη διεύθυνση: www.goarch.org/departments/finance

Πηγή:anamniseis.net