Νέα τουρκική επίσκεψη στις ΗΠΑ και απόπειρα να πείσουν τους Αμερικανούς για 40 νέα F-16

Λεζάντα: Κόνια, ΤΟΥΡΚΙΑ – 17 Ιουλίου 2022: Μέλη της Μονάδας Ειδικής Αντίδρασης Άμυνας εντός της Διοίκησης Σχολών και Κέντρου Εκπαίδευσης των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (TSK), στο Εσκισεχίρ, παρακολουθούν άσκηση απολύμανσης αεροσκαφών F -16, στο πλαίσιο άσκησης για το ενδεχόμενο να εκτεθούν τουρκικά μαχητικά σε παράγοντες χημικού πολέμου. (Photo by Serhat Cetinkaya/Anadolu Agency via Getty Images)/ ANADOLU AGENCY VIA GETTY IMAGES

 

Τουρκική αντιπροσωπεία στις Ηνωμένες Πολιτείες για συνομιλίες σχετικά με την αγορά πολεμικών αεροσκαφών F-16, ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Σε γραπτή δήλωση, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας καταγράφει το «χρονικό» της προσπάθειας να πείσει η Τουρκία τις Ηνωμένες Πολιτείες για την αγορά νέων F-16 και τον εκσυγχρονισμό όσων ήδη διαθέτει, μετά το φιάσκο με το «όχι» της Ουάσιγκτον για την πώληση μαχητικών τύπου F-35.

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας υπενθυμίζει ότι πραγματοποιήθηκαν τρεις συναντήσεις στην Τουρκία, τον Δεκέμβριο του 2021, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2022, στο πλαίσιο της προμήθειας νέων μαχητικών και του εκσυγχρονισμού των παλαιότερων F-16 από τις ΗΠΑ.

«Προκειμένου να πραγματοποιηθεί η νέα αγορά και ο εκσυγχρονισμός των παλαιότερων τουρκικών F-16 το συντομότερο δυνατό, τεχνική αντιπροσωπεία του υπουργείου Άμυνας μετέβη στις ΗΠΑ για να πραγματοποιήσει συνομιλίες μετά από πρόσκληση των ΗΠΑ», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

H Toυρκία θέλει 40 + 79 μαχητικά F-16

Η Τουρκία ζήτησε να αγοράσει 40 νέα F-16 και επιπλέον 79 κιτ αναβάθμισης για αεροσκάφη που ήδη διαθέτει, μετά τη λήξη της συμμετοχής της στο έργο της παραγωγής μαχητικών F-35, λόγω της ανάπτυξης του συστήματος αεράμυνας S-400 από τη Ρωσία, αναφέρει χαρακτηριστικά ο ιστότοπος Hurriyet Daily News.

Η Ουάσιγκτον έχει εκφράσει τη θετική της στάση απέναντι στην πώληση, ισχυρίζεται στο μεταξύ ο Ακάρ, επικαλούμενος τις συνομιλίες του με τον ομόλογό του, Λόιντ Όστιν, και την τελευταία συνάντηση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στα τέλη Ιουνίου στη Μαδρίτη.

Αν και η Ουάσιγκτον δείχνει καταρχήν θετική, το Κογκρέσο ενέκρινε πρόσφατα ένα νομοσχέδιο που υποχρεώνει τον Λευκό Οίκο να αποδείξει, ότι η προμήθεια θα είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ και ότι αυτά τα πολεμικά αεροσκάφη δεν θα χρησιμοποιηθούν για παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου, επισημαίνει παράλληλα ο ιστότοπος της τουρκικής εφημερίδας.

Η Hurriyet Daily News προσθέτει ακόμα, αναπαράγοντας την επίσημη τουρκική προπαγάνδα που φέρει και την ”υπογραφή” του Ταγίπ Ερντογάν, ότι η κίνηση της Βουλής των Αντιπροσώπων ήρθε μετά από τις έντονες προσπάθειες του ελληνικού λόμπι και της Αθήνας, η οποία βρίσκεται σε αντίθεση με την Άγκυρα για το Αιγαίο. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον τους τελευταίους μήνες, κάλεσε τους βουλευτές των ΗΠΑ να μην εγκρίνουν την πώληση F-16 στην Τουρκία, καταλήγει.

πηγή: Hurriyet/ Daily News/ huffpost.gr