Απόλλων Λεμεσού: Διψασμένος, ψυχωμένος και επικίνδυνος

Τα εσωτερικά προβλήματα επί Τσόρνιγκερ, το εξαιρετικό κλίμα μετά το Super Cup και η νέα αρχή με Καταλά. Το Gazzetta περνάει από το «μικροσκόπιο» τον Απόλλωνα Λεμεσού και σας παρουσιάζει το προφίλ του αντιπάλου του Ολυμπιακού.

Ο Ολυμπιακός «καρδιοχτύπησε» στη Μπρατισλάβα, όμως βγήκε νικητής στη «ρώσικη ρουλέτα» των πέναλτι, απέκλεισε τη Σλόβαν και προκρίθηκε στα playoffs του Europa League. Η ομάδα του Κάρλος Κορμπεράν εξασφάλισε την παρουσία της σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης και πλέον καλείται να υπερκεράσει το εμπόδιο του Απόλλωνα Λεμεσού για να προκριθεί στην δεύτερη τη τάξει διοργάνωση της UEFA.

Οι πρωταθλητές Κύπρου αποκλείστηκαν (και αυτοί) από τα προκριματικά του Champions League από τη Μακάμπι Χάιφα. Η ομάδα του Τσόρνιγκερ συνετρίβη με 4-0 από τους Ισραηλινούς εκτός έδρας και στη ρεβάνς η νίκη της με 2-0 δεν ήταν αρκετή. Μετά το δεύτερο ματς με τη Μακάμπι οι Κύπριοι απέλυσαν τον Γερμανό «πρωταθληματικό» κόουτς. Ο Απόλλωνας γυρίζει σελίδα με τον Ισπανό Νταβίντ Καταλά στον πάγκο και άπαντες είναι «διψασμένοι» για μια μεγάλη πρόκριση κόντρα στον Ολυμπιακό. Το Gazzetta περνάει από «ακτίνες» και σας παρουσιάζει όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τον αντίπαλο των Πειραιωτών.

Τα εσωτερικά προβλήματα, το «διαζύγιο» με Τσόρνιγκερ και η αντίδραση

Μετά από τον αποκλεισμό από τη Μακάμπι, παρά τη νίκη με 2-0 στο ΓΣΠ της Λευκωσίας, βγήκαν στην επιφάνεια αρκετά εσωτερικά προβλήματα, τα οποία προέκυψαν μετά την βαριά ήττα στο Ισραήλ. Σύμφωνα με ρεπορτάζ από τη Μεγαλόνησο ο Τσόρνιγκερ είχε τσακωθεί με αρκετούς ποδοσφαιριστές του και ο «επίλογος» της εποχής του στον Απόλλωνα μπήκε το βράδυ της οριστικοποίησης του αποκλεισμού.

«Η Κύπρος είναι πολύ καλή στο να μην έχει ιδέα για πολλά πράγματα» ανέφερε ο Γερμανός τεχνικός στη συνέντευξη Τύπου στηλιτεύοντας με αυτό τον τρόπο τη στάση των ΜΜΕ. Αυτό δεν άρεσε στη διοίκηση του συλλόγου και σε συνδυασμό με τα προβλήματα των αποδυτηρίων, απομακρύνθηκε από τη θέση του. Ο 54χρονος κόουτς αποχώρησε μετά από 39 ματς, με απολογισμό 19 νίκες, 11 ισοπαλίες, 9 ήττες και φυσικά έχοντας ως «παράσημο» την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Η προηγούμενη εβδομάδα ήταν γεμάτη εξελίξεις για τον Απόλλωνα. Είδε το όνειρο του Champions League να «σβήνει», ο Τσόρνιγκερ αποχώρησε, ο Νταβίντ Καταλά ανέλαβε τα ηνία και είχε και ντέρμπι με την Ομόνοια για το εγχώριο Super Cup. Οι παίκτες της ομάδας της Λεμεσού έβγαλαν αντίδραση στο ματς με τους κυπελλούχους Κύπρου και έδειξαν εμπράκτως πως υπάρχει ενότητα στα αποδυτήρια μετά την αποχώρηση του Τσόρνιγκερ. Μπορεί να αγωνίστηκαν κυρίως αναπληρωματικοί, όμως έβγαλαν πάθος, έκαναν καλό παιχνίδι, νίκησαν με 2-0 και σήκωσαν το Super Cup. To εξαιρετικό κλίμα που υπάρχει πλέον στα αποδυτήρια φάνηκε τόσο στα γκολ όσο και κατά την απονομή του τροπαίου.

Η εποχή Καταλά ξεκινά με Ολυμπιακό

Οι Γερμανοί προπονητές… πάνε στον Απόλλωνα. Ο σύλλογος της Λεμεσού έχει κατακτήσει τέσσερα πρωταθλήματα και σε όλα υπήρχε Γερμανός τεχνικός στην άκρη του πάγκου. Το 1991 και το 1994 ήταν ο Ντίτελμ Φέρνερ, το 2006 ο Μπερντ Στάνγκε και το 2022 ο Τσόρνινγκερ. Παρόλα αυτά οι πρωταθλητές αποφάσισαν να πάνε σε ένα… ισπανικό μοντέλο και έδωσαν τα «κλειδιά» στον Νταβίντ Καταλά, ο οποίος θα κάνει ντεμπούτο στο ματς με τον Ολυμπιακό στο ΓΣΠ (18/8, 20:00).

O 42χρονος κόουτς ξεκίνησε την προηγούμενη σεζόν την προπονητική του καριέρα, στην Μεγαλόνησο, για λογαριασμό της ΑΕΚ Λάρνακας, την οποία είχε τιμήσει ως παίκτης και αποτελεί πρώτος σε συμμετοχές στην ιστορία του συλλόγου. Ο Ισπανός απολύθηκε τον Μάρτιο μετά από μια σειρά ανεπιτυχών αποτελεσμάτων, με αποκορύφωμα μια εκτός έδρας ήττα από τον Άρη στη Λεμεσό. Ο Καταλά κοούτσαρε σε 29 ματς με απολογισμό 13 νίκες, 11 ισοπαλίες και πέντε ήττες.

Ο νέος προπονητής του Απόλλωνα βασίζει το πλάνο του στο 4-4-2. Για την ακρίβεια ένα 4-4-1-1, με έναν πιο περιφερειακό επιθετικό στο πλευρό του κλασικού φορ. Στην ΑΕΚ Λάρνακας έβαζε τον Τριτσκόφσκι να κινείται κοντά στον Ντάρμπισαϊρ ή τον Ρόμο. Ο Ισπανός ανέλαβε μια ομάδα συμβατή στο σύστημα του, καθώς ο Απόλλωνας παίζει με 4-4-2. Με το συγκεκριμένο σύστημα είχαν αγωνιστεί οι Κύπριοι στη ρεβάνς με τη Μακάμπι και στο Super Cup με την Ομόνοια. Στο Ισραήλ ο Τσόρνιγκερ επέλεξε ένα συντηρητικό 3-5-2 το οποίο δεν του βγήκε.

Στήριξη και ενίσχυση

Απόλλωνας το καλοκαίρι στήριξε το «πρωταθληματικό» του ρόστερ και μάλιστα το ενίσχυσε. Μια από τις έξυπνες κινήσεις των Κύπριων ήταν η απόκτηση του Παναγιώτη Αρτυματά, ο οποίος μετά τον δανεισμό του στην Κηφισιά έμεινε ελεύθερος από την Ανόρθωση και ο Απόλλωνας τον πήρε. Ο 23χρονος στόπερ ήταν εξαιρετικός στο ματς με την Ομόνοια για το Super Cup. Για την οπισθοφυλακή αποκτήθηκε και ο Γάλλος κεντρικός αμυντικός Ματιέ Πεϊμπέρνες, ο οποίος προορίζεται για βασικός.

Οι δυο πιο δυνατές κινήσεις ήταν οι πιο πρόσφατες. Ο ένας είναι ο μέχρι πρότινος εκ των αρχηγών της Λεγκανές, Ρέθιο. Ο 31χρονος κεντρικός χαφ θα παίξει για πρώτη φορά εκτός Ισπανίας. Ο δεύτερος είναι ο 29χρονος Νιγηριανός φορ Εζέκιελ Χέντι, ο οποίος αποκτήθηκε με τη μορφή δανεισμού από τη Σλόβαν Μπρατισλάβας για να είναι το πρώτο «βιολί» στο σκοράρισμα. Ο Ισπανός βρίσκεται εκτός λίστας για τα ματς με τον Ολυμπιακό.

Από εκεί και πέρα ως μεταγραφή μπορεί να λογίζεται και η ανανέωση του Χάμπου Κυριάκου. Ο αρχηγός του Απόλλωνα μπορεί να παίξει με την ίδια ευκολία τόσο ως εξάρι όσο και ως στόπερ και έχει ένα πολύ επικίνδυνο σουτ από μακρινή απόσταση. Τον χειμώνα είχε μεταφέρει στη διοίκηση πως ήθελε να δοκιμάσει την τύχη του στο εξωτερικό και γι’ αυτό δεν ανανέωνε, όμως εν τέλει οι δυο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία.

Το πλάνο για τον Ολυμπιακό και το ερωτηματικό στην επίθεση

Με βάση το ρεπορτάζ του Gazzetta ο Νταβίντ Καταλά δεδομένα θα ξεκινήσει με σχηματισμό 4-4-2. Ο Αλεξάνταρ Γιοβάνοβιτς θα είναι στην εστία, ο νεοαποκτηθέντας Καμπράλ στο δεξί άκρο της άμυνας, ο Χαμάς αριστερά και οι Πεϊμπέρνες – Βούκασιν Γιοβάνοβιτς θα αποτελέσουν το δίδυμο των στόπερ. Παρτενέρ του αρχηγού, Χαράλαμπου Κυριάκου, στον άξονα θα είναι ο… γνώριμος των ελληνικών γηπέδων Ίσραελ Κολ. Ο Αργεντινός τη διετία 2018-20 αγωνίστηκε στην Παναχαϊκή, ενώ το 2020-21 έπαιξε στη Super League για λογαριασμό του Απόλλωνα Σμύρνης.

Στο αριστερό «φτερό» δεδομένη είναι η παρουσία του Γιάννη Πίττα. Πρόκειται για ένα βαρόμετρο της ομάδας. Ένα παιδί που γεννήθηκε μέσα στο σύλλογο. Ο πατέρας του, Πάμπος Πίττας, ήταν κι αυτός παίκτης του Απόλλωνα, o οποίος σήκωσε δύο πρωταθλήματα. Είναι ένας από τους καλύτερους Κύπριους ποδοσφαιριστές τη δεδομένη χρονική περίοδο. Είναι ταχυδυναμικός, «μπουκαδόρος» και βρίσκει δίχτυα. Στο δεξί άκρο θα αγωνιστεί ο Γάλλος μεσοπιθετικός Έρβιν Ονγκεντά.

Όσον αφορά στην γραμμή κρούσης το φαβορί για να πάρει φανέλα βασικού είναι ο Ραντζέλο Γιάνγκα. Πρόκειται για διεθνή με το Κουρακάο υψηλόσωμο σέντερ φορ, ο οποίος μπορεί να μην είναι ο καλύτερος… γκολτζής αλλά δίνει λύσεις με τον όγκο του και έχει την ικανότητα να βγει και στα άκρα για να βοηθήσει. Από εκεί και πέρα ο Νταμπό τραυματίστηκε στον μηρό κόντρα στην Ομόνοια και θα χάσει το πρώτο ματς, ο Χέντι προστέθηκε εν τέλει στη λίστα αλλά δεν είναι πολλές μέρες στη νέα του ομάδα, ενώ ο άλλοτε επιθετικός του ΆρηΝικολάς Ντιγκινί είναι αμφίβολος λόγω μιας μικροεπέμβασης που έκανε στο χέρι. Στην εξίσωση υπάρχει και ο δανεικός από τον Ολυμπιακό, Δημήτρης Πινακάς, ο οποίος όμως δεν πήρε χρόνο συμμετοχής στα πρώτα τρία ματς της σεζόν.

Tι πρέπει να προσέξει ο Ολυμπιακός; Δυνατό σημείο του Απόλλωνα είναι το επιθετικό τρανζίσιον, εκεί όπου ο Ολυμπιακός έδειξε να έχει μια… αδυναμία στα τελευταία παιχνίδια. Επίσης οι πρωταθλητές Κύπρου είναι καλοί στο πρέσινγκ, ενώ έχουν ένα δυνατό κέντρο με τους Κυριακού, Κολ, Σπόλιαριτς και σε αυτούς ήρθε να «κουμπώσει» ο Ρέθιο.

Που μπορεί να χτυπήσει η ομάδα του Κάρλος Κορμπεράν; Στην αργή οπισθοφυλακή του Απόλλωνα. Οι Κύπριοι δεν έχουν τους πιο γρήγορους αμυντικούς και αυτό είναι σημαντικό ελάττωμα σε μια ομάδα που πρεσάρει και παίζει με δύο κεντρικά χαφ.

Πηγή: Gazzetta.gr