Στην τελική ευθεία για την παραλαβή των “Island” από τις ΗΠΑ το Πολεμικό Ναυτικό

Θέμα χρόνου θεωρείται πλέον η ένταξη στο Πολεμικό Ναυτικό των αμερικανικών περιπολικών “Island”, τα οποία παραχωρούνται από τις ΗΠΑ.

Από τον Ιούλιο πέρυσι, που είχαμε γράψει στο enikos.gr για το ενδεχόμενο παραχώρησης των περιπολικών σκαφών Island στο Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ) από τις ΗΠΑ, έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι και φαίνεται ότι πλέον μπαίνουμε στις τελικές διαδικασίες, που θα οδηγήσουν στην ένταξή τους στον Ελληνικό Στόλο.

Όπως έχει γίνει γνωστό, οι ΗΠΑ προτίθενται να αποσύρουν δύο περιπολικά κλάσης “Island” που χρησιμοποιεί για τις επιχειρήσεις της στον Κόλπο, στο πλαίσιο αποχώρησης από την ευρύτερη περιοχή. Ωστόσο, ανοίγεται παράθυρο ευκαιρίας απόκτησης άλλων οκτώ πλοίων του ίδιου τύπου τα επόμενα χρόνια, που θα βοηθήσουν στην αντικατάσταση των υπέργηρων περιπολικών του Πολεμικού Ναυτικού.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ΗΠΑ προτίθεται μες στους προσεχείς μήνες να τα αποσύρει, που σημαίνει ότι ανοίγει διάπλατο ο δρόμος άμεσης ένταξής τους στο Πολεμικό Ναυτικό.

Η παραχώρηση προς την Ελλάδα θα γίνει έναντι συμβολικού τιμήματος, το οποίο κατά πληροφορίες θα είναι κάτω από 10 εκατ. για τα 2 Island.

Τα πλοία αυτή τη στιγμή επιχειρούν για λογαριασμό της αμερικανικής ακτοφυλακής (US Coast Guard) στον Περσικό Κόλπο. Πρόκειται για συνολικά 4 της κλάσης, τα οποία θα αποσυρθούν σταδιακά με τα νεότερα και μεγαλύτερα Sentinel.

Αυτή τη στιγμή πρόκειται να ελευθερωθούν τα 2 και στα άμεσα σχέδια είναι η απόσυρση όλων. Δεν είναι μόνο τα 4 που επιχειρούν στον Κόλπο αλλά κι επιπλέον 4 που πρόκειται να αποσυρθούν από άλλες περιοχές.

Έτσι, στο Πολεμικό Ναυτικό ανοίγει διάπλατα ο δρόμος αντικατάστασης των υπέργηρων ξύλινων περιπολικών ή και των κανονιοφόρων τύπου Asheville που χρησιμοποιεί, με πολύ ικανότερα και σαφώς πιο σύγχρονα πλοία με πολύ χαμηλό κόστος.

Πηγή:enikos.gr