Daily Sabah: Η Τουρκία ξεκινά γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο με την ελπίδα για «καλά νέα»

Σε αυτή τη φωτογραφία που παρέχεται από την Τουρκική Προεδρία, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στέκεται μπροστά από το πλοίο Abdulhamid Han, στη Μερσίνα της Τουρκίας, την Τρίτη, 9 Αυγούστου 2022. Ο Ερντογάν εγκαινίασε το νεότερο και μεγαλύτερο πλωτό γεωτρύπανο της χώρας που είπε τότε ότι θα κατευθυνόταν προς ένα σημείο βορειοδυτικά της Κύπρου στην ανατολική Μεσόγειο, το οποίο δεν διεκδικεί καμία άλλη χώρα. Η Τουρκία εμπλέκεται σε ανοιχτή διαφωνία με την Ελλάδα και την Κύπρο για τα θαλάσσια σύνορα και τα υπεράκτια ενεργειακά δικαιώματα, προκαλώντας με τη στάση της μεγάλες εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο πριν από δύο χρόνια. (Turkish Presidency via AP)

VIA ASSOCIATED PRESS

 

Το ρεπορτάζ για την «πρεμιέρα» της τουρκικής επιχείρησης στην Ανατολική Μεσόγειο, που δημοσίευσε πριν από μερικές ώρες ο ιστότοπος της εφημερίδας «Σαμπάχ», έχει τις πρώτες λεπτομέρειες για τις κινήσεις που σχεδιάζει η Άγκυρα και θριαμβευτικό χρώμα: «Το πιο προηγμένο υποθαλάσσιο γεωτρύπανο στον στόλο της χώρας, το «Abdülhamid Han» (Αμπντουλχαμίντ Χαν ελληνιστί…) θα πραγματοποιήσει έρευνες στο πηγάδι Yörükler-1, σε απόσταση περίπου 55 χιλιομέτρων (34 μίλια) από την ακτή Gazipaşa, στην επαρχία της Αττάλειας».

Παράλληλα, η «Σαμπάχ» (Daily Sabah) μεταφέρει δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα ότι η έρευνα στην Ανατολική Μεσόγειο θα οδηγήσει σε ανακαλύψεις παρόμοιες με αυτές στη Μαύρη Θάλασσα, όπου η Τουρκία ανακάλυψε ένα απόθεμα φυσικού αερίου 540 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων (bcm).

Ντονμέζ: «Ελπίζουμε σε μία καρποφόρα γεώτρηση»

«Είμαστε αποφασισμένοι να συμπληρώσουμε τα χαρούμενα νέα από τη Μαύρη Θάλασσα με νέα καλά νέα στη Μεσόγειο αυτή τη φορά», έγραψε ο Ντονμέζ στο Twitter.

«Με τον ιδρώτα των μηχανικών μας και τις προσευχές του έθνους μας, η μοίρα του πλοίου μας ελπίζουμε να είναι καλή και η γεώτρησή του καρποφόρα».

«Το σημείο βορειοδυτικά του νησιού της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο βρίσκεται εκτός υδάτων που διεκδικεί η ελληνοκυπριακή διοίκηση,», σημειώνει το τουρκικό ρεπορτάζ και συνεχίζει: Μιλώντας στην τελετή έναρξης στις 9 Αυγούστου, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παραμέρισε τις αντιρρήσεις της ελληνοκυπριακής διοίκησης για τέτοιες αποστολές γεώτρησης και είπε ότι η Τουρκία έχει το δικαίωμα να αναζητά ενέργεια στις δικές της περιοχές.

«Η εξερεύνηση και η γεώτρησή μας στη Μεσόγειο βρίσκονται εντός της δικής μας κυρίαρχης κυριαρχίας», είπε. «Δεν χρειάζεται να ζητήσουμε άδεια ή επικύρωση από κανέναν».

Η Τουρκία δεν έχει στείλει πλοίο στην Ανατολική Μεσόγειο από την απόσυρση του γεωτρύπανου Yavuz τον Σεπτέμβριο του 2020. Το Abdülhamid Han θα πραγματοποιήσει την εξερευνητική του αποστολή για δύο μήνες.

Ποιές είναι οι επιχειρησιακές δυνατότητες του Αμπντουλχαμίντ

«Εξοπλισμένο με προηγμένη τεχνολογία έβδομης γενιάς, το Abdülhamid Han ζυγίζει 68.000 μεικτούς τόνους και μπορεί να τρυπήσει σε βάθος πάνω από 12.000 μέτρα (39.000 πόδια). Είναι ένα από τα πέντε πλοία γεώτρησης έβδομης γενιάς παγκοσμίως. Έχει ύψος πύργου 104 μέτρα και πλήρωμα 200 ατόμων. Το σκάφος μήκους 238 μέτρων και πλάτους 42 μέτρων είναι το μεγαλύτερο και πιο προηγμένο τεχνολογικά πλοίο γεωτρήσεων βαθέων υδάτων στον στόλο έρευνας και εξερεύνησης της Τουρκίας», αναφέρει η Daily Sabah.

Τα άλλα γεωτρύπανα της γείτονος – Fatih, Kanuni και Yavuz – επιχειρούν στη Μαύρη Θάλασσα. Και τα τέσσερα πλοία έχουν πάρει τα ονόματά τους από Οθωμανούς σουλτάνους(!).

Το κοίτασμα φυσικού αερίου Sakarya, που βρίσκεται περίπου 150 χιλιόμετρα από τις ακτές της χώρας στη Μαύρη Θάλασσα, είναι η μεγαλύτερη ανακάλυψη σε επίπεδο κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Τουρκία.

Τον Ιούνιο τοποθετήθηκαν οι πρώτοι σωλήνες για το υποθαλάσσιο δίκτυο αγωγών που θα μεταφέρει αέριο στην ξηρά. Το πρώτο τμήμα συνδέθηκε με τον βυθό από το λιμάνι Filyos στη βόρεια επαρχία Zonguldak.

Η κυβέρνηση λέει ότι ο αγωγός που θα συνδέει τα πηγάδια στο πεδίο με την εγκατάσταση επεξεργασίας θα αρχίσει να αντλεί το αέριο από το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Περισσότερο από το 60% των υποθαλάσσιων αγωγών μήκους 170 χιλιομέτρων έχει ολοκληρωθεί. Οι υπόλοιπες εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα.

Η Τουρκία εξακολουθεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές για την κάλυψη των ενεργειακών της αναγκών, η τιμή των οποίων έχει εκτοξευθεί μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Πέρυσι, το 45% του φυσικού αερίου που χρησιμοποιήθηκε στη χώρα προήλθε από τη Ρωσία και το υπόλοιπο από το Ιράν και το Αζερμπαϊτζάν.

Η ετήσια κατανάλωση φυσικού αερίου της Τουρκίας έχει αυξηθεί από 48 bcm το 2020 σε 60 bcm το 2021 και αναμένεται να φτάσει τα 62 bcm σε 63 bcm φέτος, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

πηγή: Daily Sabah