ΕΟΔΥ: Τι περιμένουμε από τον κορονοϊό το φθινόπωρο, τι αναμένεται από την υποπαραλλαγή «κένταυρος»

Ένα επερχόμενο κύμα κορονοϊού είναι πολύ πιθανό να συμβεί κατά τη φθινοπωρινή-χειμερινή περίοδο στη χώρα μας, ωστόσο τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα στοιχεία «δεν παρέχουν τεκμηρίωση ότι αυτό θα συμβεί μετά βεβαιότητας λόγω της πιθανής κυριαρχίας της υποπαραλλαγής ΒΑ.2.75 (κένταυρος)», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΕΟΔΥ σχετικά με την πορεία του κορονοϊού το φθινόπωρο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα μεγάλα ποσοστά υβριδικής ανοσίας στον πληθυσμό και η μεγάλη ένταση του πρόσφατου κύματος με την υποπαραλλαγή ΒΑ.5 καθιστούν «όχι απόλυτα προβλέψιμη» την πορεία του κορονοϊού στο άμεσο μέλλον. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζεται, αυτό που είναι σχεδόν βέβαιο είναι ότι η προστασία που μας παρέχει το εμβόλιο έναντι σοβαρής νόσου είναι σημαντική και ότι ο κορονοϊός «παρότι συνεχίζει να κυκλοφορεί ανάμεσα μας, αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά αναφορικά με τις ιδιότητες του ιού, προκαλεί σε μικρότερα ποσοστά σοβαρή νόσο σε σχέση με το παρελθόν. Η τήρηση των μέτρων προστασίας, ο εμβολιασμός, η έγκαιρη διάγνωση και σε κάθε περίπτωση όχι η καλλιέργεια πανικού αποτελούν τα όπλα μας για την αντιμετώπισή του».

Όσον αφορά στην υποπαραλλαγή «Κένταυρος», υπογραμμίζεται πως η δυνατότητα κυριαρχίας μιας νέας υποπαραλλαγής, ή η πρόκληση ενός νέου κύματος λόγω μιας νέας υποπαραλλαγής εξαρτάται από το αν η νέα υποπαραλλαγή έχει σχετικό πλεονέκτημα σε σχέση με την υποπαραλλαγή που κυκλοφορεί στον πληθυσμό. «Παρότι η υποπαραλλαγή “κένταυρος” ΒΑ.2.75 έχει αναδυθεί εδώ και μερικούς μήνες, προς το παρόν παρουσιάζει αυξητική τάση μόνο στην Ινδία και σε καμία άλλη περιοχή χωρίς, συνεπώς, να υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να κυριαρχήσει έναντι της ΒΑ.5. Αυτό μεταφράζεται στο ότι η δυνατότητα κυριαρχίας σε περιοχές, όπως στη χώρα μας, που υπάρχει σε μεγάλα ποσοστά η ΒΑ.5, δεν είναι δεδομένη».

Σημειώνεται πως ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, είπε το πρωί της Τρίτης πως «αν χρειαστεί επέκταση στη χρήση της μάσκας θα το εξετάσουμε» αποσαφηνίζοντας πως στόχος είναι η υποχρεωτικότητα να είναι περιορισμένη, ενώ παράλληλα να υπάρχουν χώροι που θα συστήνεται η χρήση της για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Επανέλαβε ότι η πρόθεση που υπάρχει είναι να μην επιβληθούν μέτρα περιορισμού το φθινόπωρο και το χειμώνα: «Αν χρειαστούν θα είναι στον απόλυτο ήπιο βαθμό. Δεν πρόκειται να ζήσουμε καταστάσεις περιορισμού δραστηριοτήτων», συμπλήρωσε, ενώ είπε ότι και για τα σχολεία επικρατεί η λογική των όσο γίνεται πιο ήπιων περιορισμών.

Κρούσματα

Σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης της λοίμωξης από τον SARS-CoV-2, (15-21 Αυγούστου), καταγράφηκαν 55.769 κρούσματα COVID-19 (5.346 ανά εκατομμύριο πληθυσμού: -25% εβδομαδιαία μεταβολή), εκ των οποίων οι επαναλοιμώξεις αφορούν το 22% των λοιμώξεων. Ο συνολικός αριθμός των λοιμώξεων από την έναρξη της πανδημίας ανέρχεται σε 4.712.025 εκ των οποίων 51,% γυναίκες.

Huffpost.gr