Η Εθνική Ομάδα μπάσκετ αντιμετωπίζει τη Σερβία στο Βελιγράδι

Η Εθνική Ομάδα αντιμετωπίζει τη Σερβία στο Βελιγράδι (21:00 ώρα Ελλάδος) για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου και το Gazzetta, με τη βοήθεια του InStat, ρίχνει φως στις αρετές των «Πλάβι» και του Νίκολα Γιόκιτς.

Οι μέρες περνούν και η άμμος στην κλεψύδρα που σηματοδοτεί την έναρξη του EuroBasket αρχίζει να αδειάζει. Πριν από το σπουδαίο ραντεβού όμως, η Εθνική του Δημήτρη Ιτούδη έχει να φέρει σε πέρας δύο υποχρεώσεις, αρχής γενομένης από το παιχνίδι κόντρα στη Σερβία για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Στο Novi Beograd, ελληνιστί Νέο Βελιγράδι η Ελλάδα θέλει να κάνει τη δική της αρχή με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο παρόντα. Μία αρχή που έχει σημείο εκκίνησης το παιχνίδι με τη Σερβία και ορίζοντα τραυματισμού όσο το δυνατόν πιο μακριά γίνεται στο EuroBasket.

Μπορεί ο Ιτούδης να αντιμετωπίζει τα δικά του προβλήματα με τις απουσίες των Παπαπέτρου και Παπαγιάννη, ωστόσο και οι Σέρβοι δε θα παραταχθούν πλήρεις μπροστά στην κατάμεστη από 18.000 Σέρβους, Stark Arena.

Ο Γιόκιτς κάνει αυτό που ξέρει καλά

Χωρίς αμφιβολία αν δει κανείς τη 12άδα των Σέρβων, το όνομα του back to back MVP στο ΝΒΑ ξεχωρίζει. Ο Νίκολα Γιόκιτς δεν κάνει τη διαφορά μόνο στα χαρτιά αλλά και στο παρκέ, ερχόμενος για να πάρει το χρυσό στο EuroBasket, κάτι που οι Σέρβοι δεν πέτυχαν στον τελικό του 2017. Φυσικά από τα φιλικά προετοιμασίας των «Πλάβι» φάνηκε πως θα είναι ο κεντρικός πόλος του παιχνιδιού τους.

Στο τουρνουά του Αμβούργου αυτό αποδείχθηκε περίτρανα, αφού σκόραρε 18+22 πόντους με Ιταλία και Γερμανία, έχοντας παράλληλα και 5+2 ασίστ. Για να φτάσει σε αυτά τα νούμερα παραγωγικότητας διακρίθηκε στους δύο τομείς που γνωρίζει καλύτερα από τον καθένας και κάνει κατά κόρον στο Ντένβερ. Εκτέλεσε τόσο μετά το pick and roll αλλά και σε post up καταστάσεις.

Συγκεκριμένα, όπως βλέπουμε και με τη βοήθεια του InStat, ο Γιόκιτς εκτέλεσε 14 φορές μετά από το pick and roll με τις 12 εξ αυτών να έχουν ως χειριστή τον Μίτσιτς. Ο Πέσιτς θέλει ξεκάθαρα να βάλει τους δύο καλύτερους παίκτες του σε plays ώστε να έχουν κάθε επιλογή και να δυσκολέψουν το έργο της αντίπαλης άμυνας, που στην ουσία… επιλέγει το δηλητήριο με το οποίο θα πεθάνει, όταν έχει να τα βάλει με το συγκεκριμένο δίδυμο. Ο Μίτσιτς άλλωστε έχει όλο το ρεπερτόριο να επιλέξει αν θα εκτελέσει ή θα επιλέξει να πάει προς το καλάθι και να συνεργαστεί με τον ψηλό του.

Ο σταρ των Ντένβερ σκόραρε 1.6 πόντους ανά κατοχή από το pick and roll αλλά δεν αρκέστηκε σε αυτό, αφού προσέθεσε 1.75 σε 8 κατοχές που πήρε με πλάτη (μόνο στο κεντρικό ποστ), με άξιο συμπαραστάτη και στις δύο κατηγορίες τον Μιλουτίνοφ.

1
Το shot chart του Γιόκιτς με Ιταλία και Γερμανία

Η Σερβία του Πέσιτς ποντάρει στο μέγεθος

Και σε αυτό το σημείο να τονιστεί πως ο Πέσιτς δεν ακολουθεί το πείραμα του Τζόρτζεβιτς από το Παγκόσμιο της Κίνας το 2019, αφήνοντας τον σέντερ της ΤΣΣΚΑ ως συμπλήρωμα του Γιόκιτς. Δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ μαζί τον «Τζόκερ» με τον Μιλουτίνοφ στην ίδια πεντάδα, κάτι που ο προκάτοχός του τολμούσε αλλά τελικά δεν του βγήκε.

Παρότι δε θέλει να βλέπει μαζί τους «πύργους» του και με τον αστερίσκο της απουσίας του Νέντοβιτς, ο Πέσιτς ποντάρει αρκετά στο μέγεθος της ομάδας του, για να εκμεταλλευτεί και το ταλέντο που έχει στους πλαϊνούς. Η Σερβία είναι μία ομάδα γεμάτη με καλούς και έμπειρους φόργουορντ που μπορούν να προσφέρουν σε αρκετά κομμάτια του παιχνιδιού, τόσο στην άμυνα με την αθλητικότητά τους, όσο και στην επίθεση. Στο Αμβούργο και τα δύο φιλικά που αποτέλεσαν πρόβα τζενεράλε για το παιχνίδι κόντρα στην Εθνική, ο πολύπειρος κόουτς των Σέρβων χρησιμοποίησε περισσότερη ώρα πεντάδες με τρία φόργουορντ.

Χαρακτηριστικά ο Μίτσιτς με παρτενέρ τους ΝτόμπριτςΚάλινιτςΛούτσιτς και φυσικά τον Γιόκιτς δεν ήταν απλώς η πεντάδα που πήρε τον περισσότερο χρόνο, αλλά και η καλύτερή τους στο +/- στο τουρνουά. Και μην ξεχνάμε πως αυτή η πεντάδα ενδέχεται να ψηλώσει ακόμα περισσότερο με την παρουσία του Μπιέλιτσα, ο οποίος δε θα αγωνιστεί στο παιχνίδι κόντρα στην Εθνική μας, κάνοντας αγώνα δρόμου για το προσεχές EuroBasket.

Το ερωτηματικό της Ελλάδας στο χαμηλό ποστ και το ποσοστό στο τρίποντο

Η αλήθεια είναι πως και οι Σέρβοι έχουν τις δικές τους απουσίες. Προβλήματα σε καίρια σημεία του παιχνιδιού, αφού οι Μπιέλιτσα και Νέντοβιτς δίνουν στοιχεία στα οποία ο Πέσιτς αρέσκεται να στηρίζεται, όπως το ποστ παιχνίδι αλλά και το μακρινό σουτ.

Για τους Σέρβους δεν ποστάρει μόνο ο Γιόκιτς και ο Μιλουτίνοφ, αφού όλοι οι φόργουορντ έχουν τη δυνατότητα να πάνε χαμηλά τον αντίπαλό τους. Αυτός ήταν και ο τρόπος που διαχειρίστηκαν στο Αμβούργο το μεγαλύτερο ποσοστό των κατοχών τους. Συγκεκριμένα 25 τον αριθμό φορές, ο Πέσιτς έστειλε έναν παίκτη του χαμηλά και από εκεί θέλησε να πάρει σκορ ή δημιουργία, απέναντι μάλιστα σε ομάδες όπως η Ιταλία που έχει τα κορμιά στις θέσεις των φόργουορντ να ματσάρει το ύψος των Σέρβων.

Για τον Γιόκιτς άλλωστε τα είπαμε και το πόσες μπάλες παίρνει κοντά στη ρακέτα. Εκεί έρχεται και το μεγάλο ερωτηματικό της Ελλάδας, που δε θα έχει τον Παπαγιάννη, ένα κορμί το οποίο θα έδινε αρκετές λύσεις στην άμυνα. Για τη δράση του Γιάννη στην άμυνα είχαμε μιλήσει και από τα πρώτα φιλικά, όμως απέναντι στους Σέρβους θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια στο να καλυφθούν τα μετόπισθεν.

Ο Ιτούδης είδε τον Κώστα Αντετοκούνμπο να κάνει ένα πολύ μεγάλο παιχνίδι, με ρεκόρ καριέρας, κόντρα στην Τουρκία, όμως στην άμυνα πάνω στον Σενγκούν προτίμησε το double team για να τον προστατεύσει, λογική που άλλαξε προς το φινάλε του αγώνα και του βγήκε. Με τη Σερβία στο Βελιγράδι το ντουμπλάρισμα στην άμυνα, ειδικά στον Γιόκιτς που είναι ακαταγώνιστος πασέρ, επί της ουσίας απαγορεύεται, αφού οι «Πλάβι εκτέλεσαν με 45.5% (10/22) από το τρίποντο τους Ιταλούς και με 39.1% (9/23) τους Γερμανούς. Η τακτική της Ελλάδας στο κομμάτι αυτό και βέβαια η αντιμετώπιση των pick and roll αλλά και ο ρόλος του Γιάννη στο κλείσιμο των… αεροδιαδρόμων θα κρίνει ένα πολύ μεγάλο μέρος του παιχνιδιού.

1
Το shot chart των Σέρβων με Ιταλία και Γερμανία

Φυσικά αν η Εθνική περάσει νικηφόρα αυτό το τεστ στο «Νέο Βελιγράδι», θα μπορεί να… φουσκώσει τα πανιά της με ακόμα περισσότερη αυτοπεποίθηση, ενόψει του σπουδαίου ραντεβού του Σεπτεμβρίου…

 Gazzetta.gr