Στο Καστελλόριζο για διακοπές ο ομογενής Ανδρέας Λιβέρης

Άντριου Λιβέρης. Φωτογραφία: Νέος Κόσμος.

Στο Καστελλόριζο, τον τόπο καταγωγής της οικογένειάς του, βρίσκεται ο δισεκατομμυριούχος Ελληνοαυστραλός Ανδρέας Λιβέρης.

Ο κ. Λιβέρης έφτασε στο νησί χθες μαζί με τη σύζυγό του Πάολα για ολιγοήμερες διακοπές, τηρώντας την υπόσχεση που είχε δώσει πριν ένα μήνα όταν βρέθηκε στην Ελλάδα, και είχε δηλώσει σε μέσα ενημέρωσης ότι τον Αύγουστο θα επιστρέψει στη χώρα μας για επισκεφτεί το Καστελλόριζο.

Παρά το ότι ζει μόνιμα στις ΗΠΑ ο κ. Λιβέρης δεν ξεχνά την καταγωγή του και όποτε μπορεί επισκέπτεται την Ελλάδα και το ακριτικό μας νησί, διαφημίζοντάς τα και λέγοντας ότι είναι υπερήφανος για την ελληνική του καταγωγή.

Ο παππούς του έφυγε το 1910 από το νησί με τη γυναίκα του και τον μικρό του γιο και εγκαταστάθηκε στο Ντάργουιν της Αυστραλίας που μάλιστα τότε είχε μόλις 300 κατοίκους.

Πέθανε, όμως, όταν ο πατέρας του ήταν μόλις 9 ετών από μια άγνωστη τότε τροπική ασθένεια. Ο πατέρας του εργαζόταν ως ξυλουργός, αλλά τον έχασε νωρίς στην εφηβική του ηλικία.

Στα 17 του χρόνια μετακόμισε στο Μπρίσμπεϊν, στην ανατολική ακτή της Αυστραλίας, όπου ζούσε η οικογένεια της μητέρας του. Αν και νεαρός ο Ανδρέας Λιβέρης, ως μεγαλύτερος από τις δύο αδερφές του, άρχισε να εργάζεται περιστασιακά για να εξοικονομήσει χρήματα.

Σπούδασε χημικός μηχανικός με κρατική υποτροφία στο Πανεπιστήμιο Κουίνσλαντ. Μετά από σκληρή δουλειά χρόνων άρχισε να διαπρέπει και να πετυχαίνει σε πολλούς τομείς με αποτέλεσμα να γίνεται όλο και πιο διάσημος και όλο και πιο επιτυχημένος.

Διετέλεσε  πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της The Dow Chemical Company.

Η εμπειρία και εξειδίκευση του κ. Λιβέρη, εκτείνεται στον επιχειρηματικό, τον κυβερνητικό, τον ακαδημαϊκό και τον μη κερδοσκοπικό τομέα. Είναι στο συμβούλιο διευθυντών της ΙΒΜ, αποτελεί αντιπρόεδρο του U.S. Business Roundtable και μέλος του U.S. President’s Export Council.

To 2012 αποτέλεσε συνιδρυτή του The Hellenic Initiative για την κινητοποίηση της διεθνούς ελληνικής και φιλελληνικής κοινότητας, με στόχο την απάντηση στην οικονομική κρίση και την παροχή βοήθειας όσον αφορά στη μακροπρόθεσμη ανάκαμψη της Ελλάδας.

Ο ομογενής μας Ανδρέας Λιβέρης είναι ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων του 2032 στο Μπρίσμπεϊν.

Παλαιότερα είχε διοριστεί από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ σε αρμόδιο σύμβουλο για την αναζωογόνηση του κατασκευαστικού τομέα και την οικονομική ανάπτυξη, ενώ προηγουμένως είχε υπηρετήσει και σε σχετική επιτροπή της διακυβέρνησης του προκατόχου του Τραμπ, Μπάρακ Ομπάμα.

Στην Ελλάδα τιμήθηκε ως διακεκριμένη ελληνική προσωπικότητα μαζί με τον συνθέτη Βαγγέλη Παπαθανασίου, τον καθηγητή Βιολογίας Αριστείδη Πατρινό, τον διευθύνοντα σύμβουλο της 20th Century Fox Δημήτρη Ν. Γιαννόπουλο, τον δημοσιογράφο Νίκο Αλιάγα από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Ο Ανδρέας Λιβέρης έχει σπίτι στο Καστελλόριζο και μάλιστα πριν από χρόνια είχε γιορτάσει εκεί τα γενέθλιά του, καλώντας μεγάλο αριθμό προσωπικοτήτων από τον πολιτικό, επιχειρηματικό και καλλιτεχνικό κόσμο.

Πηγή: rodiaki.gr/anamniseis.net