Μ. Βρετανία – Ελλάδα 77-93 – Άλλα αποτελέσματα

Σε λίγο περισσότερα

Ο αγώνας

Η Ελλάδα με ηγέτη τον Κώστα Σλούκα (21π., 3ρ., 5ασ.) και με τον Γιώργο Παπαγιάννη να βρίσκει ρυθμό (17π., 6ριμπ.) επικράτησε της Μ. Βρετανίας με 77-93 κάνοντας το 3/3 στην α’ φάση του Eurobasket.

Η Εθνική Ελλάδας έκανε το 3/3 στην πρώτη φάση του Eurobasket επικρατώντας της Μ. Βρετανίας η οποία αποκλείστηκε, με 77-93. Απόντος του Γιάννη Αντετοκούνμπο για λόγους ξεκούρασης, ο Δημήτρης Ιτούδης προσπάθησε να δώσει ρυθμό στους υπόλοιπους. Η ομάδα παρουσίασε «σκαμπανεβάσματα» στην απόδοσή της, ωστόσο ήταν απολύτως λογικά αφού εκτός από τον καλύτερό της παίκτη αντιμετώπισε «λειψανδρία» και στη θέση «5».

Μπορεί ο Γιάννης Αντετοκούνμπο να μην αγωνίστηκε, αλλά σε θέμα ενέργειας η Ελλάδα ξεκίνησε εντυπωσιακά. Τα πολλά κλεψίματα στην αρχή έφεραν εύκολα καλάθι στην επίθεση και έτσι προηγήθηκε με 3-8 (3’). Ο Νέλσον βοήθησε την ομάδα του να βρει ρυθμό στην επίθεση και με 3/4 τρίποντα τη βοήθησε να προσπεράσει και στο σκορ με 13-8 (5’). Το τάιμ άουτ του Ιτούδη και η είσοδος των Σλούκα, Λούντζη διόρθωσαν την κυκλοφορία της μπάλας στην επίθεση, οι δυο πρόσφεραν 11 διαδοχικούς πόντους στην Ελλάδα η οποία επέστρεψε σε θέση οδηγού (15-198’).

Τα τρίποντα των Σλούκα και Παπανικολάου ανέβασαν τη διαφορά στους 12 πόντους (17-29, 12’), όμως οι Βρετανοί με τον Νέλσον να συνεχίζει να δημιουργεί προβλήματα στην άμυνα της εθνικής μας ομάδα κατάφεραν και διατήρησαν επαφή στο σκορ (26-32, 14’). Οι περιορισμένες λύσεις στους ψηλούς μαζί με τα φάουλ των Παπαγιάννη και Θανάση Αντετκούνμπο υποχρέωσαν την Ελλάδα να παίξει με πολύ χαμηλό σχήμα κάτι το οποίο ξεκάθαρα δεν τη βόλεψε και ο Μόφορντ με τρίποντο μείωσε σε 35-39 (17’).

Η τρίτη περίοδος ξεκίνησε με την εικόνα με την οποία τελείωσε η δεύτερη. Η Ελλάδα είχε πρόβλημα στο παιχνίδι «5on5» και έτσι η Μ. Βρετανία πλησίασε αρκετά (50-51, 24’). Η παρουσία του Παπαγιάννη διόρθωσε αρκετά πράγματα στην άμυνα, πήρε τα ριμπάουντ και άφησε την επίθεση για τον Σλούκα ο οποίος με δύο σερί τρίποντα έκανε το 54-63 (27’).

Το παιχνίδι είχε πάρει το δρόμο του, οι διεθνείς είχαν βελτιώσει εντυπωσιακά την πίεση στην άμυνα και τα κλεψίματα έφερναν αιφνιδιασμούς. Οι συνεργασίες με τον Παπαγιάννη συνεχίζονταν, ο σέντερ του Παναθηναίκού βρήκε ρυθμό και με δικά του καλάθια έκανε το 64-81 (34’). Μονααδικό ζητούμενο ήταν το τελικό σκορ με την κόρνα της λήξης να δίνει την απάντηση (77-93).

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΜΑΤΣ: Όταν οι αντίπαλοι πλησίασαν σε 52-53, η Ελλάδα έβγαλε καλή αντίδραση και με επιμέρους σκορ 4-14 ξέφυγαν με διψήφια διαφορά πόντων και δεν ασχολήθηκε κανεις ξανά με το ποια ομάδα θα επικρατούσε.

MVP: Ο Κώστας Σλούκας έπαιξε 21:43 κι είχε 21 πόντους (3/4διπ., 5/6τριπ.,3 ριμπάουντ, 5 ασίστ και 2 λάθη. Εξαιρετική απόδοση είχε και ο Κώστας Παπανικολάου με 10 πόντους, 7 ριμπάουντ, 5 ασίστ και 4 κλεψίματα!

Ο ΑΦΑΝΗΣ ΗΡΩΑΣ: Καλή δουλειά από τον Γιώργο Παπαγιάννη (17π., 6ριμπ.) που βρήκε τα… πατήματά του και τον Μιχάλη Λούντζη (10π., 2ριμπ., 5ασ., 1κλεψ.)

Ο «ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ»: Στο ματς με την Ελλάδα δεν βοήθησε ο Βαν Όστρουμ (κάποτε έπαιξε στον Αρκαδικό) και ολοκλήρωσε χωρίς πόντο.

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Φυσικά η απόδοση του Παπαγιάννη. Η Ελλάδα τον έχει ανάγκη και έδειξε να βρίσκει ρυθμό εκμεταλλευόμενος την ευκολία της αναμέτρησης. Πολύ καλό νέο!

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Η Ελλάδα ευστόχησε σε 12 τρίποντα και ολοκλήρωσε με 27 ασίστ.

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 18-24, 43-46, 60-71, 77-93

Παρασκήνιο

*Το highlight της αναμέτρησης κόντρα στην Μεγάλη Βρετανία πρόσφερε ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης που κέρδισε το χρονόμετρο σκοράροντας τρελό καλάθι εκτός ισορροπίας μετά από ασίστ του Κώστα Σλούκα.

Συγκεκριμένα η Εθνική είχε μόλις 0.3” στη διάθεσή της για την επαναφορά, ο Σλούκας έδωσε πάσα απευθείας στον Λαρεντζάκη ο οποίος σκόραρε με περίτεχνο τρόπο.

Μάλιστα ο Δημήτρης Ιτούδης πανηγύρισε με έξαλλο τρόπο τη συγκεκριμένη φάση και το καλάθι του παίκτη του.

 

*Η Εθνική ομάδα μπάσκετ δεν μπήκε καλά στον αγώνα με τη Μεγάλη Βρετανία κάτι που ανάγκασε τον Δημήτρη Ιτούδη να πάρει τάιμ άουτ μετά από τρία λεπτά και 18 δευτερόλεπτα στην αναμέτρηση.

Ο Κώστας Παπανικολάου έσπευσε να μιλήσει στους παίκτες του σε μία προσπάθεια να τους αφυπνίσει. “Περιμένετε να μην κάνουμε τίποτα και να χάσουν; Αυτό περιμένετε; Χωρίς μάχη; Χωρίς ενέργεια;” ακούγεται να λέει μεταξύ άλλων ο αρχηγός της Εθνικής.

Λίγο αργότερα ο Δημήτρης Ιτούδης έδιωξε την κάμερα από τον πάγκο της Εθνικής για να δώσει οδηγίες στο υπόλοιπο του χρόνου που απέμενε στο τάιμ άουτ.

EUROBASKET ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

GROUP C

ΤΕΛ
Κροατία 73
Εσθονία 70
ΤΕΛ
Μεγάλη Βρετανία 77
Ελλάδα 93
5 ΣΕΠ22:00
Ουκρανία
Ιταλία

GROUP D

ΤΕΛ
Πολωνία 85
Ισραήλ 76
4η ΠΕΡ 32′
Τσεχία 68
Ολλανδία 57
5 ΣΕΠ22:00
Σερβία
Φινλανδία