Τα Ελληνορθόδοξα Ημερήσια Κολέγια της Βικτώριας τίμησαν την Ελληνική Κουλτούρα

Μέσα σε ένα ευχάριστο κλίμα γεμάτο ενθουσιασμό, τα δύο Ελληνορθόδοξα Ημερήσια Κολέγια της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας και, συγκεκριμένα, το Κολέγιο «Άγιος Ιωάννης» και το σχολείο Oakleigh Grammar, τίμησαν την Ελληνική Κουλτούρα.

Την Τετάρτη, 31 Αυγούστου, μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου από τα δύο σχολεία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας στην Βικτώρια βρέθηκαν μαζί σε μια ξεχωριστή εκδήλωση που ήταν αφιερωμένη στην Ελληνική Κουλτούρα. Η εκδήλωση έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις του Κολεγίου «Άγιος Ιωάννης» στο Preston.

Οι μαθητές του σχολείου Oakleigh Grammar, συνοδευόμενοι από τους καθηγητές τους, έφτασαν στο Κολέγιο «Άγιος Ιωάννης» λίγο μετά τις τρεισήμισι το μεσημέρι. Η διευθύντρια κα Anna Urban, μαζί με τους μαθητές της και το διδακτικό προσωπικό καλωσόρισαν εγκάρδια τους φιλοξενούμενους.

Η κα Anna Urban μίλησε ένθερμα για την πρωτοβουλία των δύο σχολείων να συνεργαστούν και να συνεορτάσουν την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά τους. Επίσης, αναφέρθηκε στην αξία της λέξης «φιλία» τονίζοντας ότι η σύναξη αυτή των δύο σχολείων δίνει την ευκαιρία στους μαθητές να γνωριστούν και να δημιουργήσουν νέους φιλικούς δεσμούς.

Η έναρξη της εκδήλωσης έγινε με επίσημη Δοξολογία, χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κερασούντας κ. Ευμενίου, βοηθούμενου υπό του Ιερού Κλήρου της Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας Northcote.

Ο Θεοφιλέστατος, αφού καλωσόρισε τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς των δύο σχολείων, μετέφερε τις θερμές ευχές του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. κΜακαρίου. Στον σύντομο χαιρετισμό του, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ευμένιος, εξέφρασε την συγκίνηση του που τα δύο σχολείο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας διοργάνωσαν από κοινού μια τόσο ιδιαίτερη εκδήλωση όπου οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να τιμήσουν και να εορτάσουν την Ελληνική Κουλτούρα.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Θεοφιλέστατος, για να τονίσει στους μαθητές την αξία του ελληνικού πολιτισμού, «Οι Έλληνες συνέβαλαν σημαντικά στη Φιλοσοφία, τα Μαθηματικά, την Αστρονομία, την Ιατρική και την Αρχιτεκτονική. Η Λογοτεχνία και το Θέατρο ήταν σημαντικές πτυχές του ελληνικού πολιτισμού και επηρέασαν το σύγχρονο δράμα. Ήταν μια περίοδος πολιτικών, φιλοσοφικών, καλλιτεχνικών και επιστημονικών επιτευγμάτων που διαμόρφωσαν μια κληρονομιά με μεγάλη επιρροή στον Δυτικό πολιτισμό» .

Αναφέρθηκε επίσης στη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στην ορθόδοξη πίστη και στην πολιτιστική μας κληρονομιά λέγοντας, «Ο Ελληνικός πολιτισμός, ανά τους αιώνες. πέρα από τις πολιτιστικές και ιδεολογικές επιπτώσεις του, ήταν πάντα στενά ευθυγραμμισμένος με την πίστη μας, όπως είναι εμφανές σε όλη την Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Ελληνισμός και Ορθοδοξία, μέχρι σήμερα, είναι στενά συνδεδεμένα ιδιαίτερα στη διασπορά όπου η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διατήρησης της ελληνικής μας ταυτότητας.»

Κλείνοντας την σύντομη ομιλία του, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος εξέφρασε την επιθυμία του η συγκεκριμένη εκδήλωση να γίνει ένας ετησίως θεσμός αφού τα δύο σχολεία μοιράζονται σημαντικές Ορθόδοξες Χριστιανικές αξίες όπως η αγάπη, η καλοσύνη, η υπευθυνότητα και η ταπεινοφροσύνη και φυσικά μοιράζονται την αληθινή αγάπη της μάθησης.

Κατά την διάρκεια την εκδήλωσης, οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες και παρακολούθησαν τρία διαφορετικά εργαστήρια τα οποία είχαν σχέση με την μουσική, τον ελληνικό χορό και τα καλλιτεχνικά. Εντυπωσιακά ήταν τα δύο έργα τέχνης με μωσαϊκό που ξεκίνησαν οι ομάδες μαθητών και θα ολοκληρωθούν τις επόμενες εβδομάδες. Συγκεκριμένα τα έργα τέχνης φτιαγμένα από μωσαϊκό απεικονίζουν τον Άγιο Ιωάννη τον Βαπτιστή, προστάτης του Κολεγίου Αγίου Ιωάννη, και τους Άγιους Αναργύρους, προστάτιδες του σχολείου Oakleigh Grammar.

Μετά την ολοκλήρωση των εργαστηρίων οι μαθητές απόλαυσαν ένα υπέροχο δείπνο το οποίο είχε αναλάβει ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Κολεγίου«Άγιος Ιωάννης».

 

Βραβεία δόθηκαν σε επιλεγμένους μαθητές και των δύον σχολείων όπου ξεχώρισαν κατά την διάρκεια των εργαστηρίων. Ο Διευθυντής του σχολείου Oakleigh Grammar, κύριος Mark Robertson, ευχαρίστησε θερμά την Διευθύντρια του Κολεγίου Αγίου Ιωάννη, κυρία Anna Urban, για την φιλοξενία και για την συνεργασία ώστε να πραγματοποιηθεί αυτή η ξεχωριστή εκδήλωση. Υπόσχεση έδωσαν από κοινού ότι κάθε χρόνο τα δύο σχολείο θα συνεργάζονται και θα πραγματοποιούν εκδήλωση αφιερωμένη στην Ελληνική Κουλτούρα

Φυσικά από μια εκδήλωση γεμάτη ελληνική κουλτούρα δεν θα μπορούσε να λείψει και η μουσική, ο χορός και το κέφι. Η βραδιά ολοκληρώθηκε με τους μαθητές να απολαμβάνουν την ελληνική μουσική και να χορεύουν με κέφι και μεράκι σε ελληνικού ρυθμούς.

 

neoskosmos.com