Ο Μητσοτάκης στο Παρίσι: «…τους περιμένουμε να έρθουν με το φως της ημέρας»

Παρίσι.- «Στηρίζουμε πλήρως την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας και το λέω με σαφήνεια», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι, έναν χρόνο μετά τη στρατηγικής σημασίας αμυντική συμφωνία που υπεγράφη, πραγματοποιεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στις δηλώσεις τους πριν τη συνάντηση στο γαλλικό προεδρικό μέγαρο, οι δύο ηγέτες έστειλαν μήνυμα ενότητας προς κάθε κατεύθυνση, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να αναφέρεται στην τουρκική προκλητικότητα και τον Γάλλο πρόεδρο να εστιάζει στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στην ατζέντα της συζήτησης των δύο ηγετών περιλαμβάνεται κατά κύριο λόγο το μείζον θέμα της ενεργειακής κρίσης. Ο Έλληνας πρωθυπουργός επιμένει να ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση τη λήψη αποφάσεων το συντομότερο δυνατόν, ώστε να απορροφηθεί μέρος της κρίσης και να κρατηθούν όρθιες οι κοινωνίες.

Εκτός από το ενεργειακό, Μητσοτάκης και Μακρόν μίλησαν για τις εξελίξεις στο πολεμικό μέτωπο της Ουκρανίας, για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και για την προκλητικά εμπρηστική ρητορική και τις απειλές της Άγκυρας και προσωπικά του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Εμανουέλ Μακρόν ευχαρίστησε την Ελλάδα και τον κ. Μητσοτάκη για τη βοήθεια που πρόσφεραν την περίοδο των μεγάλων πυρκαγιών στη Γαλλία.

«Πριν από ένα χρόνο υπογράψαμε εδώ μια εταιρική στρατηγική σχέση για άμυνα και ασφάλεια. Βασιστήκαμε στις κοινές αξίες μας, την αρχή της ελευθερίας, της δημοκρατίας, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του Διεθνούς Δικαίου του Δικαίου της Θάλασσας.

Αυτό ενίσχυσε τη συλλογική μας ασφάλεια. Για την ευρωπαϊκή κυριαρχία εργαζόμαστε, αλλά και για τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ευημερία σε περιοχές κοινού ενδιαφέροντος.

Η απόλυτη συνεργασία μας πάνω στα στρατηγικά διακυβεύματα της εξωτερικής πολιτικής, σε στρατιωτικά θέματα, σε θέματα αμυντικής βιομηχανίας, αποκτά ακόμα μεγαλύτερη αξία σήμερα δεδομένης της κατάστασης που βιώνουμε.

Τη στιγμή που επαναλαμβάνονται προκλήσεις, απαράδεκτες κουβέντες που πλήττουν και βάλλουν κατά της ελληνικής κυριαρχίας. Θέλω να επαναλάβω, όπως είχε την ευκαιρία να το κάνει και η Υπουργός Εξωτερικών μας, να εκφράσω την απόλυτη υποστήριξή μας με σαφήνεια και σταθερότητα.

Αυτή η στρατηγική συνεργασία έχει ήδη μακρά ιστορία και θα προχωρήσει και στο μέλλον, προκειμένου να μην υπάρξει καμία πηγή προβλημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε σαφή μηνύματα στην Τουρκία, λέγοντας:

«Η πατρίδα μου ξέρει καλά από γειτονικές απειλές. Γι’ αυτό και θα μοιραστώ με τον Πρόεδρο Μακρόν σκέψεις για τη συνεχιζόμενη προκλητική στάση της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Θέλω  να ευχαριστήσω τον Γάλλο Πρόεδρο ακόμα μία φορά για την ξεκάθαρη στήριξή του στα ελληνικά δίκαια. Και έχω πει ότι η δική μας απάντηση σε αυτή την επιθετικότητα είναι η ετοιμότητα.

Τα πρώτα γαλλικά Rafale πετούν ήδη στους ελληνικούς ουρανούς και οι δύο πρώτες φρεγάτες Μπελαρά ναυπηγούνται ήδη στα ναυπηγεία στη Λοριάν. Αλλά ασπίδα μας δεν είναι μόνο τα όπλα μας. Είναι και οι ισχυρές μας συμμαχίες. Κυρίως όμως έχουμε με το μέρος μας τη δύναμη της νομιμότητας και των επιχειρημάτων μας.

Γι’ αυτό και περιμένουμε όσους απειλούν ότι τάχα θα έρθουν ξαφνικά κάποιο βράδυ στα νησιά μας, τους περιμένουμε στο φως της ημέρας. Εκεί που φαίνεται ξεκάθαρα ποιος έχει το δίκαιο και την αληθινή ισχύ με το μέρος του.

Παραμένει συνεπώς ενεργή η θέση μας ότι κρατάμε κλειστές τις πόρτες μας στις προκλήσεις αλλά κρατάμε πάντα ανοιχτό το παράθυρο στο διάλογο και στις συζητήσεις. Η Ελλάδα δεν είναι μόνο δύναμη αποτροπής είναι πάνω απ’ όλα δύναμη συνεργασίας».

Ο κ Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην συμπλήρωση ενός έτους από την υπογραφή της πολυεπίπεδης εταιρικής σχέσης ανάμεσα στις δυο χώρες τονίζοντας ότι συμβάλει στην προώθηση της στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ,

Ο κ. Μητσοτάκης προσέθεσε πως Ελλάδα και Γαλλία συντονίζονται προκειμένου να βρεθεί ευρωπαϊκή λύση στο ζήτημα της αύξησης των ενεργειακών τιμών διεθνώς και υπενθύμισε τις προτάσεις που έχει υποβάλλει η Αθήνα για επιβολή πλαφόν στη τιμή φυσικού αερίου αλλά και για την αποσύνδεση της τιμής ηλεκτρικού ρεύματος από αυτήν του φυσικού αερίου.

Πηγή: skai.gr