Ο Ρομέν Γαβράς μετά το Φεστιβάλ Βενετίας στη Στέγη

Μετά το «Ο κόσμος σου ανήκει», ο Ρομέν Γαβράς επιστρέφει με την «Athena», τρίτη μεγάλου μήκους ταινία του. Παραγωγή της Iconoclast με έδρα το Παρίσι για το Netflix, η φιλόδοξη ταινία των 15 εκατομμυρίων ευρώ, που έκανε πρεμιέρα στο 79ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας και συζητήθηκε έντονα, εκτυλίσσεται στον απόηχο του τραγικού θανάτου ενός αγοριού που φέρεται να αποδίδεται σε αστυνομική βία. Ο θάνατος του παιδιού καταλήγει σε σύρραξη μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών δυνάμεων, με φόντο μια φανταστική περιοχή, την Αθηνά -αναφορά στη θεά της σοφίας-, στα προάστια του Παρισιού.

Η πρώτη γαλλική ταινία που το Netflix παρουσίασε στο διαγωνιστικό του Φεστιβάλ Βενετίας στρέφει τον φακό στην αντίδραση των αδελφών του αγοριού μετά τον θάνατο του: Ο μεγαλύτερος αδελφός (στον ρόλο ο Νταλί Μπενσαλάχ), είναι ένας αφοσιωμένος Γάλλος στρατιώτης που βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα ηθικό δίλημμα, καθώς καλείται να συνδράμει στη διάχυση της σύγκρουσης που έχει πυροδοτήσει ο μικρότερος αδελφός του και αρχηγός των διαδηλωτών (Σαμί Σιλμάν).

Η «Αθηνά» γίνεται το σκηνικό μιας τραγωδίας, μίας επίγειας κόλασης, τόσο για την οικογένεια όσο και για ολόκληρη την κοινότητα. «Μου αρέσει να χρησιμοποιώ εικόνες και σύμβολα για να λέω ιστορίες και οι ελληνικές τραγωδίες είναι γεμάτες σύμβολα, και επίσης έχω μία μονάδα μέτρησης του χρόνου -ο Σοφοκλής θα έλεγε ότι η τραγωδία αρχίζει με την ανατολή και τελειώνει με τη δύση του ηλίου», δήλωνε πρόσφατα στο Variety ο Ρομέν Γαβράς, που συνυπογράφει το σενάριο με τον συνεργάτη του Λατζ Λι («Οι Άθλιοι»).

Η ταινία, που θα προβάλλεται στο Netflix από τις 23 Σεπτεμβρίου -την ίδια μέρα θα παρουσιαστεί σε ειδική κλειστή προβολή στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης- είναι ο ένας λόγος για τον οποίο ο Ρομέν Γαβράς έρχεται στην Αθήνα, καθώς από τις 22 Σεπτεμβρίου έως τις 23 Οκτωβρίου, τρεις σκηνές του ιδρύματος Ωνάση ενεργοποιούνται για να υποδεχτούν τα τρία μέρη της συνδημιουργίας του σπουδαίου Ελληνογάλλου σκηνοθέτη και του μουσικού Surkin, με τίτλο GENER8ION, (που επρόκειτο να παρουσιαστεί πέρυσι, αλλά λόγω πανδημίας αναβλήθηκε) σε παγκόσμια πρώτη.

Σέρφερ, αντάρτες, αλλά και η Σαρλίζ Θερόν συναντιούνται στις τρεις ποπ πολυμεσικές εγκαταστάσεις για ένα μέλλον που θυμίζει το παρόν και διατρέχει την πόλη, από τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση στη Συγγρού με το Neo Surf και το Agartha έως τη Μάντρα στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου με το Emotions.

Και οι τρεις επιμέρους εγκαταστάσεις του νέου έργου τοποθετούνται σε ένα κοντινό μέλλον, και συγκεκριμένα στο έτος 2034.

Το Neo Surf, που θα εκτίθεται στη Στέγη, εκτυλίσσεται σε μια μελλοντική Αθήνα, όπου έφηβοι ζουν σε εγκαταλειμμένες περιοχές στα περίχωρα της πόλης. Τοξικά φύκη, που εμφανίστηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 2020 εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, κατέστησαν την περιοχή επικίνδυνη. Η κυβέρνηση έχει περιορίσει αυστηρά την πρόσβαση σε αυτή την περιοχή επιτρέποντάς την μόνο στους κατοίκους.

Neo Surf
Neo Surf

Το Emotions, που θα προβάλλεται στη Μάντρα –το μοναδικό δείγμα σκηνής ανοιχτού χώρου της belle époque που εντάχθηκε πρόσφατα στο δυναμικό οικοσύστημα του Onassis Culture και θα παραμείνει έως το 2069–, μας ταξιδεύει στη Βομβάη της Ινδίας, το 2034, για να θαυμάσουμε μια τεχνική επίδειξη της μηχανής τρισδιάστατης αποτύπωσης PrimeFocus™. Το σύστημα παράγει για την ινδική κινηματογραφική βιομηχανία εξαιρετικά ρεαλιστικά αντίγραφα ηθοποιών του Χόλιγουντ που εκφράζουν μεγάλη γκάμα συναισθημάτων. Πρωταγωνιστεί η Σαρλίζ Θερόν.

Σαρλίζ Θερόν, Emotions
Σαρλίζ Θερόν, Emotions

To Agartha στη Μικρή Σκηνή της Στέγης έχει γυριστεί στο Ουαϊόμινγκ των ΗΠΑ και μας πηγαίνει και πάλι στο 2034, όπου γινόμαστε θεατές ενός προπαγανδιστικού βίντεο από τον υποτιθέμενο Απελευθερωτικό Στρατό της Αγκάρθα. Αυτή η αποσχιστική οργάνωση ανακήρυξε την ανεξαρτησία της από τη Βορειοαμερικανική Ένωση στις πολιτείες Ουαϊόμινγκ και Άινταχο το 2029. Η πεποίθησή τους πως η Γη είναι κούφια και ότι εκεί βρίσκονται οι απαντήσεις για καθετί έχει ως συνέπεια να είναι αντίθετοι σε κάθε μορφής εξερεύνηση του Διαστήματος.

Agartha
Agartha

Ρομέν Γαβράς

Ο ηλικίας 41 ετών γιος του επιφανούς σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά και της Μισέλ Ρέι, έχει χαράξει τη δική του πορεία. Οι δυναμικές και ενίοτε σοκαριστικές εικόνες του Ρομέν Γαβρά έχουν γίνει συχνά αντικείμενο δημόσιας συζήτησης και έχουν αναδείξει το ταλέντο του ως σκηνοθέτη. Η ευελιξία και η ικανότητά του να συλλαμβάνει το πνεύμα των καιρών τού επιτρέπουν να δημιουργεί εμβληματικές ταινίες.Η δουλειά του αποπνέει μια ακατέργαστη και ακαταμάχητη ενέργεια. Καταγράφει φιλμικά τους χαρακτήρες του με μια ασυμβίβαστη ματιά που εξαϋλώνει τις διαφορές τους. Είναι παθιασμένος με αυθεντικούς και ασυνήθιστους χαρακτήρες και καταλήγει πάντα στη δημιουργία μοναδικών εικόνων.

(Photo by Ernesto Ruscio/Getty Images)
(Photo by Ernesto Ruscio/Getty Images)
ERNESTO RUSCIO VIA GETTY IMAGES

Κάθε του ταινία είναι ένα γεγονός. Το βίντεο κλιπ του για το κομμάτι “Gosh” του Jamie XX προκάλεσε τεράστια αίσθηση και του απέφερε έναν Χρυσό Λέοντα στο Διεθνές Φεστιβάλ Δημιουργικότητας των Κανών (Cannes Lions) του 2016. Μετά την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, με τίτλο Our Day Will Come (πρωτότυπος γαλλικός τίτλος: Notre jour viendra, 2010), με πρωταγωνιστή τον Γάλλο ηθοποιό Βενσάν Κασέλ, ο Ρομέν κυκλοφόρησε την ταινία The World Is Yours (Ο κόσμος σου ανήκει, 2018), στην οποία έπαιζαν η θρυλική ηθοποιός Ιζαμπέλ Ατζανί, έχοντας πλάι της τους Βενσάν Κασέλ, Καρίμ Λεκλού και Φρανσουά Νταμιέν. Η ταινία παρουσιάστηκε στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών του 2018, στο πλαίσιο του «Δεκαπενθήμερου Σκηνοθετών», και απέσπασε αρκετές υποψηφιότητες στα βραβεία Σεζάρ.

Info

22.9 – 23.10.2022

GENER8ION: Neo Surf
Εκθεσιακός χώρος -1, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση (Συγγρού 107, Αθήνα)
Τετάρτη – Κυριακή 19:00-23:00

GENER8ION: Agartha
Μικρή Σκηνή, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση (Συγγρού 107)
Τετάρτη – Κυριακή 19:00-23:00

GENER8ION: Agartha GENER8ION: Emotions
Η Μάντρα (Διονυσίου Αρεοπαγίτου 2, Αθήνα)
Δευτέρα – Κυριακή 17:00-22:00

Εισιτήρια

Είσοδος στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση
Ενιαίο εισιτήριο για τις εγκαταστάσεις στη Στέγη
Κανονικό: € 4
Μειωμένο, Φίλος: € 3
Ανεργίας, ΑμεΑ, Συνοδός ΑμεΑ: € 2

Είσοδος στη Μάντρα
Δωρεάν δελτία εισόδου

Με την υποστήριξη της Ticketmaster

Ηλεκτρονική πώληση εισιτηρίων

Η υπηρεσία digital ticket / print@home είναι διαθέσιμη για τις online αγορές εισιτηρίων. Ανοίξτε το pdf στη smart συσκευή σας, εναλλακτικά αποθηκεύστε το εισιτήριό σας στο android ή IOS wallet σας ή τυπώστε το και μπείτε απευθείας στην αίθουσα.

Γραμμή αγοράς εισιτηρίων

2111981784

Γραμμή εισιτηρίων ΑμεΑ

2130178036 και infotickets@onassis.org

Εκδοτήρια εισιτηρίων στη Δτέγη (Συγγρού 107)
Τα ταμεία της Στέγης λειτουργούν μόνο τις ημέρες των παραστάσεων.

 

Huffpost.gr