«Ενισχυμένο» επίδομα: Ποιοι δικαιούχοι θα το εισπράξουν διπλό

Το ύψος του ποσού.

Ευχάριστα νέα για δικαιούχους καθώς διπλασιάζεται το επίδομα που λαμβάνουν.

Έτσι, από φέτος το επίδομα στέγασης για τους 1.000 περίπου μαθητές που φοιτούν στις 50 Επαγγελματικές Σχολές Μαθητείας της ΔΥΠΑ, θα καταβάλλεται διπλό.

Στεγαστικό επίδομα

Όπως προανήγγειλε ο διοικητής της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης Σπύρος Πρωτοψάλτης το στεγαστικό επίδομα θα διπλασιαστεί από 120 ευρώ σε 240 ευρώ ενώ παράλληλα θα διευρυνθούν και τα εισοδηματικά κριτήρια.

Παράλληλα ο διοικητής της Υπηρεσίας αναφέρθηκε εκτενώς στην ακίνητη περιουσία της ΔΥΠΑ, η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί και παρέθεσε συγκεκριμένα παραδείγματα. «Είναι ξεκάθαρη η ανάγκη της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας της ΔΥΠΑ με κάθε πρόσφορο τρόπο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο διοικητής, υπενθυμίζοντας ότι, για πρώτη φορά, έγινε καταγραφή της ακίνητης περιουσίας της ΔΥΠΑ

Υπογράμμισε δε, ότι “στόχος είναι μία σύγχρονη στεγαστική πολιτική”, της ΔΥΠΑ και για αυτό το λόγο θα διατεθούν για να καλύψουν τις ανάγκες και οι 124  κατοικίες που αυτή τη στιγμή είναι κενές.

Να σημειωθεί ότι στις 51 επαγγελματικές σχολές της ΔΥΠΑ οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να διδαχτούν κα να αποκτήσουν μία από τις 31 ειδικότητες με υψηλή ζήτηση στην αγορά εργασίας. Αιτήσεις μπορούν να υποβάλλουν νέοι από 15 έως 29 ετών που είναι κάτοχοι τουλάχιστον απολυτηρίου Γυμνασίου. Η υποβολή των αιτήσεων γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω του gov.gr με τους κωδικούς Taxisnet.

Το σύστημα της μαθητείας που εφαρμόζει η ΔΥΠΑ από το 1952, συνδυάζει τη θεωρητική και εργαστηριακή επαγγελματική εκπαίδευση στη σχολή με το πρόγραμμα μάθησης σε εργασιακό χώρο, σε πραγματικές συνθήκες εργασίας (on-the-job-training). Οι μαθητές των ΕΠΑΣ το πρωί πραγματοποιούν μαθητεία σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού ή δημόσιου τομέα σε θέσεις συναφείς με την ειδικότητά τους, ενώ το απόγευμα παρακολουθούν θεωρητικά και εργαστηριακά μαθήματα στη σχολή.

Η αμοιβή των μαθητών αντιστοιχεί σε 23,89 ευρώ για κάθε ημέρα μαθητείας στον χώρο εργασίας για 2 έτη.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της ΔΥΠΑ, οι μαθητές των ΕΠΑΣ Μαθητείας πραγματοποιούν πρόγραμμα μάθησης σε εργασιακό χώρο με αμοιβή και πλήρη ασφάλιση, φοιτούν σε σύγχρονα και πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια και τους παρέχονται τα απαραίτητα βιβλία, εκπαιδεύονται από έμπειρο εκπαιδευτικό προσωπικό, δικαιούνται σπουδαστική άδεια μέχρι 30 ημέρες με αποδοχές, αναβολή στράτευσης και λαμβάνουν επίδομα στέγασης και σίτισης (εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις).

Για το σχολικό έτος 2022-2023 θα λειτουργήσουν πανελλαδικά 51 ΕΠΑΣ Μαθητείας με 31 ειδικότητες υψηλής ζήτησης στην αγορά εργασίας, όπως αισθητικοί, μάγειροι, βοηθοί βρεφονηπιοκομίας, ψυκτικοί και τεχνικοί ηλεκτρονικών υπολογιστών, ενώ θα επαναλειτουργήσει και η ΕΠΑΣ Μαθητείας Παλλήνης στην Περιφέρεια Αττικής.