Η υπουργός Παιδείας για την ομογενειακή Παιδεία

Φωτογραφία: ΥΠΕΠΘ

 

Η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, η οποία βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για την Γ.Σ. ΟΗΕ, παραχώρησε συνέντευξη στην ομογενειακή εφημερίδα «Εθνικός Κήρυξ» αναφερόμενη σε θέματα ομογενειακής Παιδείας. Όπως είπε η κυρία Κεραμέως, το Υπουργείο Παιδείας και η ελληνική κυβέρνηση έχουν την πρόθεση να στηρίξουν ακόμη πιο συντονισμένα την ελληνική εκπαίδευση στο εξωτερικό. Ειδική αναφορά έκανε στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, τονίζοντας ότι στα σχέδια του υπουργείου Παιδείας είναι η θέσπιση επιπλέον κινήτρων για απόσπαση στο εξωτερικό, που θα ανταποκρίνονται στο κόστος ζωής και άλλες ιδιαιτερότητες της κάθε χώρας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η Υπουργός Παιδείας, τη δεδομένη χρονική στιγμή υπηρετούν στο εξωτερικό 70 αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί ενώ, ειδικά για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στις ΗΠΑ, τόνισε ότι παρέχεται πολύπλευρη στήριξη, είτε πρόκειται για σχολεία της Αρχιεπισκοπής, είτε για σχολεία Τσάρτερ, είτε για οποιαδήποτε άλλη μορφή.

«Εχουμε συνδράμει, είπε η κα Κεραμέως, με τρεις τρόπους στην ομογενειακή εκπαίδευση και δη στις ΗΠΑ:

*Ο πρώτος είναι μέσω του συντονιστικού γραφείου που εδρεύει στη Νέα Υόρκη και έχει επίβλεψη σε όλη τη χώρα.

*Ο δεύτερος είναι το εκπαιδευτικό υλικό. Προσπαθούμε να συνδράμουμε με βιβλία εκπαιδευτικά για την Ελλάδα, που έχουν σκοπό τη διατήρηση της ελληνικής γλώσσας αλλά και την περαιτέρω διάδοση των αξιών και του πολιτισμού μας.

*Ο τρίτος είναι η εκπαιδευτικοί.

Εχουμε, πρόσθεσε,  περίπου 70 αποσπασμένους σε σχολεία ανά την Αμερική όπου διδάσκεται η ελληνική γλώσσα. Θα ήθελα, δοθείσης ευκαιρίας, να ευχαριστήσω και όλους όσοι συνδράμουν σε αυτήν την καίριας σημασίας προσπάθεια, εκπαιδευτικούς, μέλη των κοινοτήτων, γονείς και μαθητές», είπε η κ. Κεραμέως, προσθέτοντας πως, εκτός από τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας, εξίσου βαρύνουσα σημασία για το υπουργείο έχει και η διάδοση του ελληνικού πολιτισμού.

Καταλήγοντας, η Υπουργός Παιδείας ανέφερε πως, με το νέο νόμο που ψηφίστηκε πριν από ενάμιση μήνα, θα υπάρξει μια αποτελεσματική διασύνδεση των ελληνικών Πανεπιστημίων με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας, αλλά και ενεργοποίηση συνεργασίας τους με τα ξένα πανεπιστήμια..