ΟΗΕ: Οι συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη

Η γεωπολιτική διάσταση και η διασύνδεσή της με την ελληνοτουρκική ένταση προσλαμβάνουν ιδιαίτερη σημασία εν όψει της παρουσίας του Πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη την ερχόμενη εβδομάδα, με αφορμή τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να αναδείξει εκεί τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο και ως αξιόπιστου εταίρου και συμμάχου, σε μια συγκυρία κατά την οποία η Ευρώπη δοκιμάζεται πολλαπλώς λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Επίσης, θα επιδιώξει να υπογραμμίσει τη σημασία της χώρας ως στρατηγικού κόμβου για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και ως επενδυτικού προορισμού.Ο Πρωθυπουργός είναι προγραμματισμένο να μιλήσει στη Γενική Συνέλευση το μεσημέρι της Παρασκευής 23 Σεπτεμβρίου. Κατά τα όσα διακινούνται από το Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με την εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ, σε συνέχεια της ομιλίας του στο Κογκρέσο, σχεδιάζει να αναφερθεί στις προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζουν οι δυτικές δημοκρατίες εν μέσω πρωτοφανών κρίσεων. Αναμένεται ότι στην παρέμβασή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα περιλάβει ειδική αναφορά στην κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας και στις συνεχείς προκλήσεις και αμφισβητήσεις της ελληνικής κυριαρχίας, σε μια περίοδο κατά την οποία η Δύση τάσσεται εν συνόλω κατά του αναθεωρητισμού και της παραβίασης της κυριαρχίας και των συνόρων. Ο Πρωθυπουργός θα παραστεί στη δεξίωση που αναμένεται να παραθέσει ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν την ερχόμενη Τετάρτη το βράδυ προς τιμήν των ηγετών οι οποίοι θα συμμετέχουν στην Εβδομάδα Υψηλού Επιπέδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Εν όψει των συναντήσεων στη Νέα Υόρκη, η προσοχή της ελληνικής κυβέρνησης είναι πάντως στραμμένη στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα και στη φημολογία περί συνάντησης του αμερικανού προέδρου με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είτε ατύπως στο περιθώριο της ΓΣ είτε σε επόμενο στάδιο και σε διμερή βάση.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ μέχρι στιγμής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι προγραμματισμένο να συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β’ και τον επικεφαλής του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης Μοχάμεντ αλ Μένφι. Επιπλέον, αναμένεται να συμμετάσχει σε πρωινό εργασίας σε κλειστό κύκλο που διοργανώνεται στο Council of Foreign Relations.

Με ομογένεια

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες στη Νέα Υόρκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντήσει επενδυτές στα γραφεία της Bank of America, όπου εκπρόσωποι hedge funds, τράπεζες, ασφαλιστικοί οργανισμοί και εκπρόσωποι πολυεθνικών εταιρειών θα ενημερωθούν για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Παραλληλα θα παραχωρήσει συνεντεύξεις σε δύο μεγάλα διεθνή μέσα.

Κατά την επίσκεψη του στις ΗΠΑ ο πρωθυπουργός θα παρακαθήσει σε μεγάλο ομογενειακό γεύμα που παραθέτουν προς τιμήν του ομογενειακές οργανώσεις (μεταξύ άλλων, τo HALC, το Hellenic Initiative, κ. ά). Επίσης θα έχει συναντήσεις με αμερικανοεβραϊκές οργανώσεις. Να σημειωθεί ακόμα πως θα επισκεφθεί το ground zero της Νέας Υόρκης (συγκεκριμένα το Μουσείο στη μνήμη των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου) και στη συνέχεια θα τον υποδεχθεί ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος στην Εκκλησία του Αγίου Νικολάου.

 

newpost.gr.ethos.gr