Μητσοτάκης στο CNN: Η Τουρκία αντιστρέφει την πραγματικότητα – Εξωφρενικές οι καταγγελίες για τους πρόσφυγες

O Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο CNN κατηγόρησε την Τουρκία για χρήση fake news

Σκληρή απάντηση στους τουρκικούς ισχυρισμούς για το προσφυγικό, τους οποίους προχθές Τρίτη επανέλαβε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο Ταγίπ Ερντογάν, έδωσε σε συνέντευξη του στο CNN ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε την τουρκική πλευρά να συμμορφωθεί με τους κανόνες Διεθνούς Δικαίου και το Δίκαιο της Θάλασσας, ενώ μίλησε για «fake news» όσον αφορά στους τουρκικούς ισχυρισμούς για το μεταναστευτικό. Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι η Ελλάδα παραμένει ανοιχτή στον διάλογο.

Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «έχουμε προχωρήσει στη διάσωση χιλιάδων ανθρώπων στη θάλασσα», για να προσθέσει με έμφαση ότι «μόνον σήμερα η Ελλάδα διέσωσε περισσότερους από 100 ανθρώπους».

Κρεσέντο τουρκικής ρητορικής κατά της Ελλάδας

Υπογράμμισε ότι είναι απαράδεκτο να κατηγορείται η Ελλάδα για παραβίαση δικαιωμάτων, ειδικά από μια χώρα που εργαλειοποιεί τους μετανάστες, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στα γεγονότα του Έβρου, τον Μάρτιο του 2020.

«Έχουμε μια υποχρέωση να φυλάξουμε τα σύνορα μας, αλλά όποτε χρειάστηκε, βοηθήσαμε», πρόσθεσε, κατηγορώντας την Τουρκία για «αντιστροφή της πραγματικότητας».

Πρότεινε μάλιστα ότι πρέπει να υπάρχει συνεργασία με την Τουρκία στο προσφυγικό, «να καθίσουμε μαζί σε ένα τραπέζι».

Συνέχισε λέγοντας ότι το τελευταίο διάστημα έχουμε δει «ένα κρεσέντο στην τουρκική ρητορική κατά της Ελλάδας», το οποίο είναι «απαράδεκτο». «Μια λύση υπάρχει, η εφαρμογή του διεθνούς δικαίου», σημειώνοντας ότι μόνο σε αυτή τη βάση μπορούμε να μιλήσουμε με την Τουρκία.