Μαχσά Αμινί: Παραμένει έκρυθμη η κατάσταση στο Ιράν

Ιράν.-Οι οργισμένοι πολίτες ζητούν δικαίωση για τη Μαχσά Αμινί και την οικογένεια της, ενώ οι χθεσινές δηλώσεις του προέδρου Ραϊσί ο οποίος ανέφερε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις κακοποίησης της κοπέλας προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις

Εκτός ελέγχου φαίνεται να βγαίνει η κατάσταση στο Ιράν καθώς οι διαδηλωτές σε περισσότερες από δώδεκα πόλεις συνεχίζουν να συγκρούονται στους δρόμους με τις αρχές, με τους νεκρούς να ανέρχονται σε 31.

Οι οργισμένοι πολίτες ζητούν δικαίωση για τη Μαχσά Αμινί και την οικογένεια της, ενώ «λάδι στη φωτιά» έριξαν οι χθεσινές δηλώσεις του προέδρου Ραϊσί ο οποίος ανέφερε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις κακοποίησης της κοπέλας από την αστυνομία, σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση.

Ο ίδιος δήλωσε ότι οι συνθήκες θανάτου της 22χρονης κοπέλας που συνελήφθη από την αστυνομία ηθών επειδή δεν φορούσε σωστά τη μαντίλα της, πρόκειται να διερευνηθούν.

«Επικοινώνησα με την οικογένειά της με την πρώτη ευκαιρία και τους διαβεβαίωσα ότι θα συνεχίσουμε σταθερά να ερευνούμε αυτό το περιστατικό. …Η μεγαλύτερησ ενασχόλησή μας είναι η διασφάλιση των δικαιωμάτων κάθε πολίτη», ανέφερε ο Ιρανός πρόεδρος.

Ωστόσο προσπάθησε να στρέψει αλλού το ενδιαφέρον της συζήτησης λέγοντας «τι γίνεται με όλους τους ανθρώπους που σκοτώθηκαν από την αστυνομία ΗΠΑ;».

«Ερευνήθηκαν όλοι αυτοί οι θάνατοι;» είπε σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της ετήσιας συνάντησης των ηγετών του ΟΗΕ. Έκανε επίσης λόγο για «διπλά πρότυπα» στη Δύση όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σχετικά με τις διαδηλώσεις ο πρόεδρος Ραίσι δεν τις κατηγορηματικά αλλά δεν φάνηκε να αποδοκιμάζει την ακραία βία από τις αρχές.

«Αυτό που συμβαίνει, οι διαδηλώσεις… είναι φυσιολογικό και πλήρως αποδεκτό», είπε. «Πρέπει να κάνουμε διάκριση μεταξύ διαδηλωτών και βανδαλισμού. Οι διαδηλώσεις είναι καλές για την έκφραση συγκεκριμένων ζητημάτων», δήλωσε.

Υπενθυμίζεται ότι ιρανική αστυνομία υποστηρίζει ότι η Αμινί πέθανε από καρδιακή προσβολή και δεν υπέστη κακοποίηση, κάτι που η οικογένειά της και η διεθνής κοινότητα αμφισβητεί. Ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες που συνδέονται με τον ΟΗΕ δήλωσαν την Πέμπτη ότι οι αναφορές υποδηλώνουν ότι ξυλοκοπήθηκε άγρια ​​από την αστυνομία ηθικής, χωρίς να προσφέρουν στοιχεία.

Πηγή: skai.gr