Ο Λευκός Πύργος στον κατάλογο των Θησαυρών της Ευρωπαϊκής Κινηματογραφικής Κληρονομιάς

Η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου (EFA) ενέταξε τον Λευκό Πύργο στον κατάλογο των Θησαυρών της Ευρωπαϊκής Κινηματογραφικής Κληρονομιάς, Treasures of European Film Culture.

Ο Λευκός Πύργος, μνημείο της βυζαντινής πολιτιστικής κληρονομιάς μας, τοπόσημο της Θεσσαλονίκης, αποτέλεσε φυσικό κινηματογραφικό σκηνικό της ταινίας «Τοπίο στην ομίχλη» του Θόδωρου Αγγελόπουλου το 1988, κάνοντας γνωστή την πόλη της Θεσσαλονίκης στο διεθνές κινηματογραφικό κοινό μέσω και του κορυφαίου Έλληνα δημιουργού.

Ο κατάλογος των Θησαυρών της Ευρωπαϊκής Κινηματογραφικής Κληρονομιάς αποτελεί μία δράση της EFA, ενταγμένη στο πλέγμα των πρωτοβουλιών της για τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού δικτύου κινηματογραφικής κληρονομιάς. Σε αυτό το δίκτυο συνδέονται ταινιοθήκες, κινηματογραφικά αρχεία και κινηματογραφικοί οργανισμοί, με σκοπό τη διανομή και χρήση πληροφοριών γύρω από επετείους και εκδηλώσεις που αναδεικνύουν και προβάλλουν το ευρωπαϊκό σινεμά και τους δημιουργούς του, αλλά και τη δράση θεσμικών οργανισμών οι οποίοι χαράζουν τη στρατηγική της κινηματογραφικής βιομηχανίας στις χώρες της Ευρώπης.

Η συστηματική και πολύχρονη συνεργασία του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (ΕΚΚ) αλλά και της διεύθυνσής του για τις Διεθνείς Οπτικοακουστικές Παραγωγές – Ηellenic Film Commission (HFC) με την EFA έχει συμβάλει καθοριστικά στην ανάδειξη του κινηματογραφικού και γενικότερα του πολιτιστικού αποθέματος της Ελλάδας και στη στροφή του βλέμματος της ευρωπαϊκής κινηματογραφίας προς τη χώρα μας.

Η απόφαση της EFA για τον Λευκό Πύργο ήταν αποτέλεσμα της συνεργασίας της με το ΕΚΚ και το HFC, τα οποία για αυτόν τον σκοπό συντόνισαν σχετικές ενέργειες με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης και την οικογένεια του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Στον κατάλογο των Θησαυρών της Ευρωπαϊκής Κινηματογραφικής Κληρονομιάς είναι ενταγμένες τοποθεσίες που απέκτησαν συμβολικό χαρακτήρα για τον ευρωπαϊκό κινηματογράφο. Τοποθεσίες και τοπόσημα με ιστορική αξία που χρήζουν προστασίας τώρα και στο μέλλον. O Λευκός Πύργος, που από το 1988 κοσμεί τον κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, αποτελεί, πλέον, μία από τις 35 εμβληματικές κινηματογραφικές τοποθεσίες και τοπόσημα, μεταξύ των οποίων το Ινστιτούτο Λιμιέρ στη Λυών της Γαλλίας, οι Σκάλες του Ποτέμκιν στην Οδησσό της Ουκρανίας, η Πλατεία της Ισπανίας στη Σεβίλλη, το Κέντρο του Μπέργκμαν στο νησάκι Φάρο της Σουηδίας, το Casa Rossa στην πόλη Στρόμπολι της Ιταλίας, το Café des Deux Moulins στο Παρίσι.

Πηγή: AΠE