ΨΕΡΙΜΟΣ: Ο Πανορμίτης θέλει το σχολείο του. Ας τον βοηθήσουμε όλοι!

Του Ευάγγελου ΡήγουΠροέδρου του «International Hellenic Association» (IHA). ΙΗΑ, Πλοίαρχος Α’ Τάξεως E.N

Παραθέτουμε άρθρου του Ευαγγέλου Ρήγου* για το Σχολείο της Ψερίμου που δημοσιεύτηκε στη σελίδα του ΙΗΑ.

Να θυμίσουμε  ότι πριν 15 ημέρες ο Πρόεδρος του ΙΗΑ Ευάγγελος Ρήγος και το μέλος δόκτωρ Αθανάσιος Σαραντόπουλος βρέθηκαν στην Ψέριμο  στο πλαίσιο των δράσεων της «Επιτροπής μικρών ακριτικών νησιών» του εν λόγω Οργανισμού , επισκέφτηκαν το ακριτικό νησί, για να καταγράψουν όλες τις ανάγκες για την επισκευή- ανακαίνιση του κλειστού σχολείου της Ψερίμου, προκειμένου να ετοιμαστεί έγκαιρα για να υποδεχθεί τον εν δυνάμει μικρό μαθητή του νησιού. Επίσης είχαν επισκεφτεί το Δήμαρχο Καλυμνίων Δ.Διακομιχάλη και τον ενημέρωσαν για την πρόθεση τους και ζητώντας την άδεια για την ανακαίνιση και να τους δοθεί σχετική μελέτη Το δημοσίευμα αυτό μπορείτε να δείτε πατώντας εδώ

ΨΕΡΙΜΟΣ: Ο Πανορμίτης θέλει το σχολείο του. Ας τον βοηθήσουμε όλοι!

Στην παραπάνω φωτογραφία βλέπετε τον Πανορμίτη, τριών χρόνων που έχει γεννηθεί στην Ψέριμο[1] και είναι μόνιμος κάτοικος του νησιού. Σύμφωνα με το Ελληνικό Σύνταγμα, άρθρο 14[2], ο Πανορμίτης έχει αναφαίρετο δικαίωμα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Η Ψέριμος είχε κανονικό σχολείο από το 1950 αλλά έκλεισε το 2009 και μετά την πάροδο 72 χρόνων, το σχολείο χρειάζεται μια γενική ανακαίνιση ώστε να μπορέσει να ξαναλειτουργήσει.

Παραβλέποντας την ΣΥΝΘΗΚΗ ΕΙΡΗΝΗΣ Ιταλίας και Συμμάχων με ημερομηνία 2 Φεβρουαρίου 1947[3], ο Τουρκικός τύπος κάνοντας την γνωστή σε όλους μαύρη προπαγάνδα επαναλαμβάνει συνεχώς ότι «Η Ψέριμος είναι εντός των χωρικών υδάτων της Τουρκίας»

Όπως λένε ακόμα και οι Τούρκοι «σκότωνε τρελούς, πλήρωνε τζερεμέδες»! Κάθε ιστορία έχει μια αρχή και ένα τέλος. Θα πρέπει επιτέλους και η Τουρκία να δώσει ένα τέλος στους παραλογισμούς της. Το επιβάλει η κοινή λογική.

Η Ψέριμος ανήκει στην Ελληνική επικράτεια και το International Hellenic Association (ΙΗΑ), μια 503(c)3, ένας μη κομματικός, μη κερδοσκοπικός οργανισμός  της Αμερικής, ανέλαβε να οργανώσει την ανακαίνιση του σχολείου της Ψερίμου. Στις 19 Σεπτεμβρίου 2022, ο Δήμος Καλυμνίων παραχώρησε στο ΙΗΑ άδεια και μελέτη προκειμένου να προχωρήσει στην ανακαίνιση του σχολείου.

Όποια εταιρία ή ιδιώτης επιθυμεί  να συμβάλει στο δύσκολο έργο της ανακαίνισης του Σχολείου της Ψερίμου, για την εκπαίδευση τόσο του Πανορμίτη όσο και άλλων παιδιών που θα επιστρέψουν με τις οικογένειες τους στο νησί μόλις ανοίξει το σχολείο, μπορούν να επικοινωνήσουν με το International Hellenic Association γράφοντας στο IHAHellas@gmail.com ή τηλεφωνώντας στο  +0030 6939250584. Περισσότερες πληροφορίες στην ειδική ενότητα ΨΕΡΙΜΟΣ-ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ της ιστοσελίδας του ΙΗΑ:https://professors-phds.com/44981-2/. Λογαριασμός ΙΗΑ στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος: ΙΒΑΝ: GR4301101320000013200427147, SWIFT (BIC): ETHNGRAA, Δικαιούχος  International Hellenic Association.

Σημειώσεις:

(*) Πρόεδρος ΙΗΑ, Πλοίαρχος Α’ Τάξεως E.N

[1] ΨΕΡΙΜΟΣ Πανέμορφο, ακριτικό νησί των Δωδεκανήσων που υπάγεται στον Δήμο Καλυμνίων. Βρίσκεται νότια της Καλύμνου και μπορείς να φτάσεις εκεί μέσω του αεροδρομίου Καλύμνου η της Κω.

[2] ΕΛΛΗΝΙΚΟ Σύνταγμα,  Άρθρο 14 – Δικαίωμα εκπαίδευσης

1. Κάθε πρόσωπο έχει δικαίωμα στην εκπαίδευση και στην πρόσβαση στην επαγγελματική και συνεχή κατάρτιση.

2. Το δικαίωμα αυτό περιλαμβάνει την ευχέρεια δωρεάν παρακολούθησης της υποχρεωτικής εκπαίδευσης.

3. Η ελευθερία ίδρυσης εκπαιδευτικών ιδρυμάτων με σεβασμό των δημοκρατικών αρχών καθώς και το δικαίωμα των γονέων να εξασφαλίζουν την εκπαίδευση και τη μόρφωση των τέκνων τους σύμφωνα με τις θρησκευτικές, φιλοσοφικές και παιδαγωγικές πεποιθήσεις τους, γίνονται σεβαστά σύμφωνα με τις εθνικές νομοθεσίες που διέπουν την άσκησή τους.

[3] ΣΥΝΘΗΚΗ ΕΙΡΗΝΗΣ Ιταλίας και Συμμάχων,  Στις 2 Φεβρουαρίου 1947, υπογράφεται Συνθήκη Ειρήνης Ιταλίας και Συμμάχων και στο άρθρο 14 αναφέρεται: Η Ιταλία εκχωρεί εις την Ελλάδα εν πλήρει κυριαρχία τας νήσους της Δωδ/σου: Αστυπάλαια, Ρόδο, Χάλκη, Κάρπαθο, Κάσο, Τήλο, Νίσυρο, Κάλυμνο, Λέρο, Πάτμο, Σύμη, Κω και Καστελόριζο, ως και τας παρακειμένας νησίδας.