21ο Ρεπουμπλικανικό Εθνοπολιτιστικό Φεστιβάλ των Λαών της Μολδαβίας (Η Ελληνική Κοινότητα “Ελευθερία”)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ:

Για τη συμμετοχή της Εταιρείας Ελλήνων της Μολδαβίας στο 21ο Ρεπουμπλικανικό Εθνοπολιτιστικό Φεστιβάλ των Λαών της Μολδαβίας

Στις 18 Σεπτεμβρίου 2022 στο Central Park του Κισινάου – πρωτεύουσας της Δημοκρατίας της Μολδαβίας – πραγματοποιήθηκε το τακτικό 21ο Ρεπουμπλικανικό Εθνοπολιτιστικό Φεστιβάλ.

Πολυάριθμες εθνο-πολιτιστικές οργανώσεις και κοινότητες συμμετείχαν σε αυτό το ετήσιο Φόρουμ εθνικών πολιτισμών και παραδόσεων, λαών και εθνοτικών ομάδων που ζουν στη Δημοκρατία της Μολδαβίας.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις στο πλαίσιο του Φεστιβάλ διοργανώθηκαν από τον Οργανισμό Διεθνοτικών Σχέσεων, υπό την Κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, με τη συμμετοχή και την υποστήριξη του Δημαρχείου του Κισινάου σε συνεργασία με εθνοτικές κοινότητες και οργανώσεις.

Στα εγκαίνια συμμετείχαν οι βουλευτές του κοινοβουλίου της Μολδαβίας Μπασκάν της ATU Gagauz-Yeri κα Irina Vlah, ο Δήμαρχος του Δήμου Κισινάου κ. Ivan Cheban, οι εκπρόσωποι Πρεσβειών και διεθνών οργανισμών διαπιστευμένων στη Μολδαβία οι εκπρόσωποι των Μολδαβικών ΜΜΕ και οι εκπρόσωποι του Εθνοπολιτισμικού Φεστιβάλ.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε πολύωρη Συναυλία δημιουργικών ομάδων και ερμηνευτών παρουσιάζοντας την ποικιλομορφία των πολιτισμών των λαών που ζουν στη Μολδαβία.

Λαμπρό γεγονός στην πανηγυρική τελετή έναρξης του Φεστιβάλ και τον εορταστικό του πρόλογο ήταν η συμμετοχή των παιδιών της Ελληνικής Κοινότητας φορώντας ελληνικές παραδοσιακές ενδυμασίες.

Η Κοινότητα Ελληνικού Πολιτισμού «Ελευθερία» (Ελληνική Διασπορά) στη Δημοκρατία της Μολδαβίας έλαβε ενεργά μέρος στο Φεστιβάλ, έχοντας πραγματοποιήσει μια άριστα οργανωμένη προετοιμασία για τη γιορτή αυτή.

Στο ελληνικό περίπτερο, που βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα του Central Park του Κισινάου, παρουσιάστηκαν διάφορα ενημερωτικά πανό και αφίσες, χάρη στα οποία οι συμμετέχοντες και οι καλεσμένοι του Φεστιβάλ μπορούσαν να γνωρίσουν την Ελληνική Κοινότητα στη Μολδαβία και τις δραστηριότητές της με την ιστορία, τον πολιτισμό και το τοπίο της Ελλάδας. Επίσης είχαν την ευκαιρία να έρθουν πιο κοντά στην Ελλάδα μέσα από λογοτεχνικά έργα της Ελληνικής Γλώσσας, των ελληνικών σουβενίρ και των Ελληνικών εδεσμάτων που προσφέρθηκαν.

Οι συμμετέχοντες και οι καλεσμένοι του Φεστιβάλ έλαβαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον πληροφορίες για τα μαθήματα της Ελληνικής Γλώσσας και του Πολιτισμού της Ελλάδας, που λειτουργούν υπό την ελληνική κοινότητα και διεξάγονται από την, αποσπασμένη από το  Υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας,  επαγγελματία δασκάλα την κα Κωνσταντίνα Δανιήλ.

Στο Φεστιβάλ μέσα σε ένα ζεστό και φιλικό κλίμα έλαβαν χώρα πολυάριθμες συναντήσεις και επιτεύχθηκε η επικοινωνία της ηγεσίας και των ακτιβιστών της Εταιρείας Ελλήνων της Μολδαβίας με καλεσμένους και κατοίκους της πρωτεύουσας καθώς και των Ελλήνων πολιτών  που εργάζονται ή σπουδάζουν στη Μολδαβία, με εκπροσώπους του βουλευτή ,το διπλωματικό σώμα, καθώς και  με εκπροσώπους των ΜΜΕ.

Το φεστιβάλ διεξήχθη μέσα σε μια ιδιαίτερα ζεστή και εορταστική ατμόσφαιρα φιλίας και αμοιβαίας κατανόησης, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι η Δημοκρατία της Μολδαβίας είναι ένα πολυεθνικό κράτος και μια πολυεθνική κοινωνία στην οποία οι πολίτες που εκπροσωπούν τις εθνικότητες έχουν ζήσει και συνεχίζουν να ζουν μέσα σε πνεύμα φιλίας και  δημιουργικής αρμονίας εδώ και πολλούς αιώνες.

Βλαντιμίρ Γιάνιεφ,

Πρόεδρος της Εταιρείας Ελληνικού Πολιτισμού «Ελευθερία»

(Ελληνική διασπορά) στη Δημοκρατία της Μολδαβίας

P.S.Τα Συνημμένα σε αυτό το δελτίο τύπου προσφέρουν μερικές φωτογραφίες από το 21ο Ρεπουμπλικανικό Εθνοπολιτιστικό Φεστιβάλ στη Μολδαβία και τη συμμετοχή της Ελληνικής Κοινότητας σε αυτό.

\