Eurovision 2023: Γλασκώβη ή Λίβερπουλ θα φιλοξενήσουν τον διαγωνισμό

Μόλις δύο πόλεις του Ηνωμένου Βασιλείου εξακολουθούν να είναι υποψήφιες για να φιλοξενήσουν τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision του επόμενου έτους, όπως ενημέρωσε την Τρίτη το BBC.

Νωρίτερα φέτος, η Kalush Orchestra από την Ουκρανία κέρδισε τον διαγωνισμό του 2022 στο Τορίνο της Ιταλίας, κάτι που κανονικά σήμαινε ότι ο διαγωνισμός του 2023 θα έπρεπε να διεξαχθεί στην Ουκρανία.

Ωστόσο, λόγω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης, οι διοργανωτές της Eurovision πήραν την απόφαση ότι ο διαγωνισμός δεν θα μπορούσε να διεξαχθεί στο Κίεβο και αντ′ αυτού θα λάβει χώρα στο Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο τερμάτισε στη δεύτερη θέση.

Έκτοτε, επτά πόλεις του Ηνωμένου Βασιλείου αποκαλύφθηκε ότι είχαν προκριθεί με βάση την «ικανότητα και την εμπειρία» τους στη φιλοξενία εκδηλώσεων μεγάλης κλίμακας, με το Μπέρμιγχαμ, τη Γλασκώβη, το Λιντς, το Λίβερπουλ, το Μάντσεστερ, το Νιούκαστλ και το Σέφιλντ.

Την Τρίτη, το BBC επιβεβαίωσε ότι αυτή η λίστα είχε συντομευθεί, με τη Γλασκώβη και το Λίβερπουλ να είναι πλέον οι μόνες πιθανές πόλεις που θα φιλοξενήσουν τη Eurovision του επόμενου έτους.

Ούτε η Γλασκώβη ούτε η Λίβερπουλ έχουν φιλοξενήσει ποτέ ξανά τον διαγωνισμό στο παρελθόν. Η Eurovision έλαβε χώρα για τελευταία φορά στη Σκωτία το 1972, όταν διεξήχθη στο Εδιμβούργο.

Ο Martin Österdahl, ο εκτελεστικός επόπτης του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision, δήλωσε: «Η EBU (European Broadcasting Union) θα ήθελε να ευχαριστήσει θερμά και τις επτά βρετανικές πόλεις που κατέβαλαν τόση προσπάθεια και ενθουσιασμό στις προσπάθειές τους να φιλοξενήσουν τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision του επόμενου έτους για λογαριασμό της Ουκρανίας. Εκτιμούμε πολύ τη συνεργασία τους και την ποιότητα και τη δημιουργικότητα όλων των προσφορών που ελήφθησαν.

«Ο Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision είναι η πιο περίπλοκη τηλεοπτική παραγωγή στον κόσμο με πολύ συγκεκριμένες υλικοτεχνικές απαιτήσεις για να φιλοξενήσει περίπου 40 αντιπροσωπείες και χιλιάδες συνεργεία, εθελοντές, Τύπο και θαυμαστές.

«Είμαστε σίγουροι ότι οι δύο τελευταίες πόλεις είναι οι καλύτερες για να ανταποκριθούν σε αυτήν την πρόκληση και ανυπομονούμε να συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας για να επιλέξουμε αυτή που θα διοργανώσει τη μεγαλύτερη μουσική εκδήλωση στον κόσμο τον επόμενο Μάιο».

Το BBC επιμένει πάντως ότι ενώ η εκδήλωση θα διεξαχθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι Βρετανοί παραμένουν «δεσμευμένοι να οργανώσουν έναν πραγματικά μοναδικό Διαγωνισμό Τραγουδιού που θα γιορτάζει την υπέροχη Ουκρανία και θα υπερασπίζεται τη βρετανική μουσική και δημιουργικότητα σε όλη της την ποικιλομορφία».

Ο ουκρανικός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός UA:PBC θα συνεργαστεί επίσης με το BBC για την ανάπτυξη ουκρανικών στοιχείων του σόου του 2023.

Λόγω της νίκης της Kalush Orchestra, η Ουκρανία θα προκριθεί αυτόματα στον τελικό της Eurovision της επόμενης χρονιάς, μαζί με τους λεγόμενους «Big 5», οι οποίες είναι οι χώρες που συνεισφέρουν τα περισσότερα οικονομικά στη διοργάνωση (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία και Βρετανία).

Πηγή: huffpost.gr