HΠΑ: Ο τυφώνας Ίαν σαρώνει τη Φλόριντα με ταχύτητα 250 χλμ.

ΗΠΑ.- Μετά από μέρες προετοιμασίας, ο τυφώνας Ίαν άρχισε να πλήττει την Τετάρτη τις ακτές του Κόλπου της Φλόριντα με ισχυρούς ανέμους και καταρρακτώδη βροχή, προτρέποντας τις αρχές να προειδοποιήσουν τους κατοίκους να μείνουν στα σπίτια τους.

Το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων των ΗΠΑ αναβάθμισε τον Ιαν σε έναν «εξαιρετικά επικίνδυνο» τυφώνα κατηγορίας 4, αν και είπε ότι η καταιγίδα αναμένεται να εξασθενήσει κάπως αφού φτάσει στη στεριά.

«Η καταιγίδα είναι εδώ», δήλωσε ο διευθυντής διαχείρισης έκτακτης ανάγκης της Φλόριντα, Κέβιν Γκάθρι, σε συνέντευξη Τύπου. ”Μείνετε σε εσωτερικούς χώρους. Μείνετε μακριά από τα παράθυρα.”

Το πρωί της Τετάρτης, η μέγιστη ταχύτητα του τυφώνα έφτασε τα 250 χλμ./ώρα. Καταστροφικοί άνεμοι και βροχή έπληξαν την πολιτεία και οι μετεωρολόγοι είπαν ότι η πυκνοκατοικημένη περιοχή του Φορτ Μάιερς θα μπορούσε να πλημμυρίσει εξαιτίας μιας καταιγίδας με το ύψος της στάθμης των νερών να φτάνουν έως και τα 5,5 μέτρα.

VIA ASSOCIATED PRESS

Ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον Ντε Σάντις προειδοποίησε τους κατοίκους σε τέσσερις κομητείες της Ακτής του Κόλπου ότι δεν ήταν πλέον ασφαλές να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους και τους προέτρεψε τους να να παραμείνουν μέσα.

″Ήρθε η ώρα να υπομένετε και να προετοιμαστείτε για αυτήν την καταιγίδα. Αυτή είναι μια ισχυρή καταιγίδα που θα πρέπει να την αντιμετωπίζετε όπως έναν ανεμοστρόβιλο που πλησιάζει το σπίτι σας”, είπε.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, οι αρχές είπαν σε περισσότερους από 2,5 εκατομμύρια κατοίκους να εκκενώσουν τα σπίτια τους και να μετακινηθούν σε υψηλότερα εδάφη

Μπλακ-άουτ και κίνδυνος για τους ηλικιωμένους

Περίπου 78.000 σπίτια και επιχειρήσεις στη Φλόριντα έμειναν χωρίς ρεύμα τα ξημερώματα της Τετάρτης και δεκάδες χιλιάδες άλλοι κινδυνεύουν πριν το πέρας της καταιγίδας.

Ο Ντιν Κρισγουελ, διαχειριστής της Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης των ΗΠΑ, δήλωσε ότι μία από τις κύριες ανησυχίες ήταν η ασφάλεια του μεγάλου ηλικιωμένου πληθυσμού της Φλόριντα. Πολλοί έχουν προβλήματα υγείας και κινητικότητας ή βρίσκονται σε νοσοκομεία, γηροκομεία και άλλες εγκαταστάσεις που είναι δύσκολο να εκκενωθούν.

″Έχουμε πολλά άτομα που εξαρτώνται ιατρικά από την ηλεκτρική ενέργεια. Γνωρίζουμε ότι θα υπάρξουν διακοπές ρεύματος. Αυτό θα είναι μια από τις μεγάλες ανησυχίες μας”, είπε στο MSNBC.

VIA ASSOCIATED PRESS

Κατά τη διάρκεια της νύχτας και μέχρι το πρωί της Τετάρτης, ο τυφώνας Iαν έπληξε την αλυσίδα των νησιών Φλόριντα Κις στις νοτιότερες ακτές της ακτής του Κόλπου της πολιτείας με έντονες βροχοπτώσεις και ριπές ανέμων με ταχύτητα 65 χλμ/ώρα , ανέφερε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Την Τρίτη, η καταιγίδα έπληξε την Κούβα, γκρεμίζοντας το ηλεκτρικό δίκτυο για 11 εκατομμύρια ανθρώπους και καταστρέφοντας το δυτικό άκρο του νησιού με βίαιους ανέμους και πλημμύρες. Το δίκτυο – εξαρτώμενο σε μεγάλο βαθμό από απαρχαιωμένες μονάδες παραγωγής πετρελαίου της σοβιετικής εποχής – ήταν εύθραυστο ακόμη και πριν ξεσπάσει η καταιγίδα.

Μέχρι τα ξημερώματα της Τετάρτης, ο κρατικός πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας είπε ότι είχε αρχίσει σιγά-σιγά να αποκαθιστά την ηλεκτροδότηση σε όλο το ανατολικό άκρο του νησιού.

Πηγή: Reuters, Αssociated Press, huffpost.gr