Moody’s: Το πολιτικό ρίσκο επηρεάζει το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας

Πώς επηρεάζουν σύμφωνα με τη Moody’s το πιστωτικό προφίλ της χώρας οι εκλογές

Το πολιτικό ρίσκο παραμένει αυξημένο στην Ελλάδα εκτίμησε μεταξύ άλλων σήμερα η Moody’s, εξετάζοντας και το πώς οι εκλογές επηρεάζουν το πιστωτικό προφίλ της χώρας. Όπως εκτιμά, η αλλαγή του εκλογικού νόμου, με την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών καθιστά απίθανο να κερδίσει ένα κόμμα την απόλυτη πλειοψηφία ή αρκετές έδρες για το σχηματισμό ενός σταθερού κυβερνητικού συνασπισμού.

Επομένως, ένας δεύτερος γύρος εκλογών κατά τον οποίο θα επανέλθει το μπόνους των εδρών και ένα διάστημα μερικών εβδομάδων ή και παραπάνω για τον σχηματισμό κυβέρνησης, αποτελεί για τον εν λόγω οίκο το πιο πιθανό σενάριο.

Oι μεταρρυθμίσεις

Ο διεθνής οίκος, αν και προβλέπει πως θα απαιτηθεί περισσότερος χρόνος για το σχηματισμό κυβέρνησης, θεωρεί πως ο κίνδυνος αντιστροφής των μεταρρυθμίσεων ή μια ουσιαστική αλλαγή στην πορεία της δημοσιονομικής και οικονομικής πολιτικής είναι χαμηλός, αν και οι πιστωτές απαιτούν από την Ελλάδα να συνεχίσει τις δημοσιονομικά συνετές δημοσιονομικές πολιτικές προωθώντας περαιτέρω τις απαραίτητες  θεσμικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Σύμφωνα με την κοινή συνισταμένη των εκτιμήσεων αναλυτών πάντως, η βαθιά ύφεση στην οποία εκτιμάται ότι θα βρεθεί η ευρωζώνη το 2023, αλλά και ο εκλογικός κύκλος, αναμένεται όχι μόνο να επιβραδύνουν τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ της Ελλάδας, αλλά και να καθυστερήσουν την απόκτηση της «επενδυτικής βαθμίδας» από τους οίκους αξιολόγησης πιθανώς, υπό όρους, στο τέλος του επόμενου έτους ή και αργότερα, καθώς ερώτημα αποτελεί αν η χώρα θα επιτύχει το πρωτογενές πλεόνασμα που έχει δεσμευτεί για το επόμενο έτος.

Τα σενάρια εκλογών 

Σήμερα οι αγορές αναμένουν εκλογές τον ερχόμενο Μάιο τουλάχιστον σε δύο γύρους. Ετσι, η αναβάθμιση σε «επενδυτική βαθμίδα» της Ελλάδας θα μπορούσε να έρθει, σύμφωνα με εκτιμήσεις ανθρώπων με γνώση των διαδικασιών, το νωρίτερο μερικούς μήνες μετά την ανάληψη της νέας κυβέρνησης και αφού πρώτα υπάρξουν δείγματα γραφής πως η χώρα δεν έχει ξεφύγει από τις δεσμεύσεις της.

Να σημειωθεί πως η Moody’s αξιολογεί την Ελλάδα με «Ba3» και σταθερές προοπτικές (τρία σκαλοπάτια κάτω από την επενδυτική βαθμίδα), διατηρώντας τη χειρότερη βαθμολογία από τους άλλους οίκους, καθώς η Fitch με «BB» και θετικές προοπτικές βρίσκεται δύο σκαλοπάτια κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, ενώ η S&P με «BB+» και η DBRS με «BB high», με σταθερές προοπτικές, απέχουν μία ανάσα (μία μόλις βαθμίδα) μακριά από το όριο της επενδυτικής κατηγορίας (Investment Grade IG).

Καθώς η επενδυτική κατηγορία περιλαμβάνει ομόλογα με αξιολογήσεις ΒΒΒ-/Baa3 ή και καλύτερες, για να την αποκτήσει η Ελλάδα θα πρέπει ένας από τους τέσσερις αυτούς οίκους, που είναι αποδεκτοί από το ευρωσύστημα ως εξωτερικοί οργανισμοί αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, να αναβαθμίσει στην κατηγορία αυτή το Ελληνικό Δημόσιο.

in.gr