Ενδιαφέροντα Γεγονότα του Παρελθόντος

5 Οκτωβρίου

1582: Μία ημέρα που ουδέποτε υπήρξε! Είναι η πρώτη του Ιουλιανού Ημερολογίου, που απαλείφθηκε, προκειμένου οι ημερομηνίες να εναρμονιστούν με το νέο Γρηγοριανό Ημερολόγιο.

1892: Η τελευταία παράνομη ενέργεια της συμμορίας των Ντάλτον. Στην προσπάθειά τους να ληστέψουν τράπεζα στο Κόφι Βιλ του Κάνσας γίνονται αντιληπτοί από τους πολίτες και στην ανταλλαγή πυροβολισμών που ακολουθεί σκοτώνονται οι τέσσερις, ενώ διασώζεται βαρύτατα τραυματισμένος ο Έμετ Ντάλτον, ο οποίος καταδικάζεται σε ισόβια.

1919: Ο Έντζο Φεράρι κάνει το ντεμπούτο του σε αγώνα αυτοκινήτων. Αργότερα θα ιδρύσει την αυτοκινητοβιομηχανία που φέρει το όνομά του.

1922: Σύμφωνα με απόφαση της Ελληνικής Επαναστατικής Επιτροπής, οι υπεύθυνοι της εθνικής τραγωδίας (Μικρασιατική Καταστροφή) θα τιμωρηθούν παραδειγματικά. Πρόεδρος της ανακριτικής επιτροπής ορίζεται ο στρατηγός Θεόδωρος Πάγκαλος.

1930: Ο Ελευθέριος Βενιζέλος κηρύσσει την έναρξη των Α’ Βαλκανικών Αγώνων Στίβου στο Παναθηναϊκό Στάδιο, παρουσία του τούρκου πρωθυπουργού. Ο επικοντιστής του Παναθηναϊκού Αργύρης Καραγιάννης γίνεται ο πρώτος έλληνας βαλκανιονίκης.

1969: Κάνει πρεμιέρα στο BBC το «Ιπτάμενο Τσίρκο» των Μόντι Πάιθον.