Πως αποτιμά η Αθήνα την παρουσία Ερντογάν στην Πράγα

Πιο απομονωμένος από ποτέ έφυγε από την συνάντηση του με τους Ευρωπαίους ηγέτες στην Πράγα ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ακόμη και οι πιο “ουδέτεροι” εταίροι αντιλήφθηκαν πλήρως τον αναθεωρητικό προσανατολισμό του Ερντογάν και κατά συνέπεια και τους κινδύνους που ενέχει η συμπεριφορά του για τη σταθερότητα στην Ευρώπη, σε μια στιγμή που η Γηραιά ‘Ήπειρος βιώνει γεωπολιτικές αναταράξεις από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

“Έπεσε μέσα στην παγίδα του”

Στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν ότι η Ελλάδα έφυγε κερδισμένη από την Πράγα, καθώς ο Ερντογάν… έπεσε μέσα στη παγίδα που ο ίδιος έστησε.
Ο Πρωθυπουργός είχε προετοιμαστεί για κάθε ενδεχόμενο κι ήταν αποφασισμένος να μην αφήσει αναπάντητη καμία αιχμή, πόσο μάλλον επίθεση, του Τούρκου Προέδρου κατά της χώρας μας.
Έτσι, όταν πληροφορήθηκε ότι ο Ερντογάν έχει ζητήσει από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να του δώσει το λόγο στο δείπνο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσέγγισε το Σαρλ Μισέλ και του ξεκαθάρισε ότι αν και εφόσον ο Τούρκος Πρόεδρος κάνει την οποιαδήποτε αναφορά στην Ελλάδα, τότε θα του απαντήσει κατά πρόσωπο. Όπως κι έγινε.
Ο Ερντογάν έγινε έξαλλος όταν είδε ότι το κόλπο του να ζητήσει να είναι ο τελευταίος ομιλητής δεν έπιασε και δόθηκε εμβόλιμα ο λόγος και στον ‘Έλληνα Πρωθυπουργό για να απαντήσει.  Μάλιστα κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι “είναι ένας άνθρωπος που δεν γνωρίζει τους κανόνες πρωτοκόλλου”.

“Να απαντήσω στην απάντηση του; Θα έπεφτε σε τέτοιο επίπεδο ο Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας;” δήλωσε χθες, επιχειρώντας να προλάβει τις επικρίσεις των πολιτικών του αντιπάλων και να “καλλωπίσει” την εικόνα του στην κοινή γνώμη της Τουρκίας.

“Απρόβλεπτος ο Ερντογάν”

Μπορεί το επεισόδιο που προκάλεσε ο Ερντογάν να λειτουργήσει ως “βαλβίδα εκτόνωσης” στις τεταμένες σχέσεις των δύο χωρών;Μόνο ως ευχή θα μπορούσε να σκεφτεί κάτι τέτοιο η κυβέρνηση…

“Θέλω κι εγώ να πιστεύω, ότι ενδεχομένως αυτό το, μην το πούμε… «επεισόδιο», ας πούμε αυτή η… ανταλλαγή απόψεων, μπορεί να λειτουργήσει εκτονωτικά και να μπορέσουμε επιτέλους να καθίσουμε να συζητήσουμε και κάποια μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) αλλά να μπορέσουμε να επιστρέψουμε και στο τραπέζι των συζητήσεων για το ένα κύριο ζήτημα το οποίο αποτελεί ιστορικά τη βασική μας διαφορά, και αυτό αφορά την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο” δήλωσε ο Πρωθυπουργός, λίγο πριν αναχωρήσει από την Πράγα.

“Ο Ερντογάν είναι απρόβλεπτος. Οι εκλογές δε που έχει μπροστά του τον καθιστούν επικίνδυνα απρόβλεπτο” σχολίαζε διπλωματικός παράγοντας, εκτιμώντας ότι το προχθεσινό προκλητικό κρεσέντο του στο δείπνο των 44 ηγετών στην Τσεχική πρωτεύουσα, ήταν μία… “εξαιρετικά σοβαρή κλιμάκωση” της προκλητικότητας του Τούρκου Προέδρου, “που δεν πρέπει να την πάρουμε αψήφιστα”.

newsit.gr