ΑΠΟΨΗ: Πότε θα φανεί η γενέτειρα γενναιόδωρη προς τον Απόδημο Ελληνισμό;

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Συχνά εφημερίδες ή site του ομογενειακού χώρου αναδημοσιεύουν  άρθρα ή αποσπάσματα άρθρων μας από το Panhellenic Post  προκειμένου να ενημερώνουν σφαιρικά τους αναγνώστες τους  για τα συμβαίνοντα στον ομογενειακό  χώρο ή στην γενέτειρα. Βέβαια,  η παροιμία λέει: «Αν δεν παινέσεις το σπίτι σου θα πέσει να σε πλακώσει».  Έτσι, λοιπόν, ας παινέσουμε και μείς, την καλή συνάδελφο από την Αυστραλία, τον «Νέο Κόσμο» όπου για μία ακόμη φορά στην τακτική της στήλη «διάλογος» με τίτλο: «Ελάχιστοι ομογενείς θέλουν να ψηφίσουν στις ελληνικές εκλογές λόγω των περιορισμών που έχουν τεθεί» αναδημοσιεύει μέρος του άρθρου μας  που είχε τίτλο: “Ακτινογραφία” των προβλημάτων της ψήφου των Αποδήμων (Μέρος ΙΙ – τελευταίο).

Στο εύλογο ερώτημα: Μα, καλά. γιατί να αποτελεί θέμα νέου άρθρου η αναδημοσίευση ενός εντύπου αποσπάσματος άρθρου σας, πολύ περισσότερο που, όπως ισχυρίζεσθε, συμβαίνει «συχνά»; η απάντηση είναι απλή. Διότι από μόνη της η αναδημοσίευση συνιστά είδηση αφού η αναδημοσίευση προϋποθέτει δύο πράγματα: 1. Ότι το ΜΜΕ που κάνει την αναδημοσίευση συμφωνεί με το περιεχόμενο της, εκτός εάν της ασκεί κριτική. Και, 2. Αποτελεί μία έμμεση αναγνώριση ότι το θέμα απασχολεί την ομογένεια, εξ ου και η αναδημοσίευση.

Ούτως εχόντων των πραγμάτων, όταν το θέμα εστιάζει στην ψήφο των Ελλήνων Ψηφοφόρων εξωτερικού και, μάλιστα, προσπαθεί να αναδείξει την αιτία της απροθυμίας (!) των Αποδήμων να προσέλθουν να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους αποκτά μία ιδιαίτερη σημασία η αναδημοσίευση. Αποδεικνύει πως παρά την κυβερνητική διαφημιστική εκστρατεία στα ομογενειακά ΜΜΕ, παρά τις συνεχείς αναφορές και προτροπές των πολιτικών της γενέτειρας και παρά την κοινή λογική, οι Έλληνες Ψηφοφόροι του Εξωτερικού έχουν αντιληφθεί την κοροϊδία των κομμάτων της Αντιπολίτευσης (κυρίως ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ) που τους θεωρούν ανενημέρωτους να ψηφίζουν, «φορολογικά ενήμερους», όμως, πολίτες!

Που καλούν τα παιδιά των ομογενών να στρατευθούν, αλλά δεν τους δίνουν ψήφο από το εξωτερικό!

Μα είναι τάχατες η μόνη παραδοξολογία; Σάματις δεν μιλούν όλοι οι πολιτικοί μας από κάθε επίσημο ή και ανεπίσημο βήμα για την ανάγκη να μην χαθεί η ελληνική Γλώσσα και την ίδια ώρα ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ να αποσπάσουν επαρκείς δασκάλους στα σχολεία του εξωτερικού;

Μήγαρις διαφέρει πολύ το να εγκωμιάζεται από τους πολιτικούς μας η διαχρονική προσφορά της Ομογένειας στην γενέτειρα και την ίδια ώρα η γραφειοκρατία να αρνείται να θεσμοθετήσει την Ημέρα Απόδημου Ελληνισμού, όπως έχει προτείνει το Hellenic Congress of America και ο πρόεδρός του Νίκος Αποστολόπουλος και έχουν συνηγορήσει 40 περίπου εκπρόσωποι ισάριθμων Οργανώσεων του εξωτερικού σε δύο τηλεδιασκέψεις της Διακομματικής Επιτροπής της Ελληνικής Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό ήδη από τον Απρίλιο του 2021, με πρόεδρο τον βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της ΝΔ Σάββα Αναστασιάδη;

Πόσα δεν είναι τα παραδείγματα που θα μπορούσαμε να παραθέσουμε; Παραδείγματα που αποδεικνύουν την διαχρονική απροθυμία του ελληνικού κράτους να ανταποδώσει με έργα και όχι μόνον με παχιά λόγια την υπερούσια λατρεία των ξενιτεμένων για την πρώτη πατρίδα τους; Και είναι αυτό ακατανόητο στο βαθμό που όχι μόνο δεν θα επιβαρυνθεί οικονομικά το ελληνικό Κράτος, αλλά, απεναντίας, θα απολαύσει  και μεγαλύτερο ακόμη  όφελος από την Ομογένεια! Σε όλα τα εθνικο-οικονομικο-πολιτικά πεδία και επίπεδα.

Κινδυνεύουμε να χαρακτηριστούμε επαναλαμβανόμενοι. Γραφικοί. Γκρινιάρηδες. Τίποτε από όλα αυτά δεν μας αντιπροσωπεύει. Όσο το Κράτος δεν επιλύει τα θέματα και τα προβλήματα της Ομογένειας και όσο δεν αλλάζει απέναντί της τακτική, εμείς –όσο επιτρέπει ο Θεός- θα είμαστε εδώ για να θυμίζουμε τι πιστεύουμε ότι συμφέρει την Ελλάδα και τον Οικουμενικό Ελληνισμό. Αλλά και να προτρέπουμε την Ομογένεια να κάνει «αυτό που της λέει η ελληνική της καρδιά», με την προσδοκία ότι θα έλθει η ώρα όπου η γενέτειρα, ξεπερνώντας τις μικροκομματικές της αγκυλώσεις, και τις μικροπολιτικές αδυναμίες της θα φανεί συναισθηματικά, τουλάχιστον, γενναιόδωρη προς τον Απόδημο Ελληνισμό.