Η Ελλάδα για την συμφωνία Ισραήλ – Λιβάνου: Παράδειγμα για όλους στην Ανατολική Μεσόγειο

Ο χάρτης με τις ΑΟΖ Ισραήλ και Λιβάνου και με τα κοιτάσματα Qana και Karish.

L’ Orient Today

Έπειτα από εντατικές διαπραγματεύσεις, το Ισραήλ και ο Λίβανος φαίνεται να βρίσκονται κοντά σε μια «ιστορική» συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων τους και την άρση των εμποδίων στην εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο.

Οι ΗΠΑ μεσολαβούν εδώ και δύο χρόνια μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών, που επισήμως βρίσκονται σε πόλεμο, για τη διευθέτηση της συνοριακής διαφοράς.

Ελληνικό ΥΠΕΞ: Η συμφωνία αποδεικνύει ότι η διευθέτηση διαφορών για θαλάσσιες ζώνες γίνεται μόνο μέσω Διεθνούς Δικαίου

H Eλλάδα χαιρετίζει την επίτευξη Συμφωνίας μεταξύ του Ισραήλ και του Λιβάνου για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών τους, μέσω και των διαμεσολαβητικών προσπαθειών των ΗΠΑ και ιδιαίτερα του Ανώτατου Συμβούλου για Ενεργειακή Ασφάλεια Amos Hochstein.
Η Συμφωνία αυτή θα συμβάλλει στην ειρήνη και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία ήδη αντιμετωπίζει σειρά προκλήσεων.

Καταδεικνύει ότι η διευθέτηση διαφορών μεταξύ χωρών όσον αφορά την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών είναι δυνατή μόνον μέσω του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου.

Ως εκ τούτου αποτελεί παράδειγμα, το οποίο οφείλουν να ακολουθήσουν όλες οι χώρες της περιοχής.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει συνάψει ήδη δύο συμφωνίες για την οριοθέτηση της ΑΟΖ, με Ιταλία και Αίγυπτο και έχει συμφωνήσει με την Αλβανία για την παραπομπή του ζητήματος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

ΑΡΧΕΙΟ - Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Yair Lapid κάνει μια εναρκτήρια δήλωση καθώς προεδρεύει της εβδομαδιαίας συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου στην Ιερουσαλήμ, 2 Οκτωβρίου 2022. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ δήλωσε την Τρίτη, 11 Οκτωβρίου, ότι η χώρα έχει καταλήξει σε μια «ιστορική συμφωνία» με τον γειτονικό Λίβανο σχετικά με τα κοινά θαλάσσια σύνορά τους μετά από μήνες διαπραγματεύσεων με μεσολάβηση των ΗΠΑ.(AP Photo/Maya Alleruzzo, File)
ΑΡΧΕΙΟ – Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Yair Lapid κάνει μια εναρκτήρια δήλωση καθώς προεδρεύει της εβδομαδιαίας συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου στην Ιερουσαλήμ, 2 Οκτωβρίου 2022. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ δήλωσε την Τρίτη, 11 Οκτωβρίου, ότι η χώρα έχει καταλήξει σε μια «ιστορική συμφωνία» με τον γειτονικό Λίβανο σχετικά με τα κοινά θαλάσσια σύνορά τους μετά από μήνες διαπραγματεύσεων με μεσολάβηση των ΗΠΑ.(AP Photo/Maya Alleruzzo, File)
via Associated Press

Λαπίντ: Καταλήξαμε σε ιστορική συμφωνία

Το Ισραήλ επιβεβαιώνει ότι συνήφθη «ιστορική» συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα με τον Λίβανο.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Γιαϊρ Λαπίντ, δήλωσε (Τρίτη 11 Οκτωβρίου) ότι η συμφωνία αποτελεί «ιστορικό επίτευγμα που θα ενισχύσει την ασφάλεια του Ισραήλ, θα εισφέρει δισεκατομμύρια στην οικονομία του Ισραήλ και θα διασφαλίσει τη σταθερότητα των βόρειων συνόρων μας».

Το Associated Press σημειώνει ότι διακυβεύονται δικαιώματα εκμετάλλευσης σημαντικών υποθαλάσσιων αποθεμάτων φυσικού αερίου σε περιοχές της ανατολικής Μεσογείου που διεκδικούν οι δύο χώρες, οι οποίες δεν διατηρούν διπλωματικές σχέσεις.

13.06.2018, Λίβανος, Marun al-Ras: Σε μια λευκή σημαία στη λιβανική πλευρά των λιβανο-ισραηλινών συνόρων μπορεί να διαβαστεί η φράση «Θα προσευχηθούμε στην Ιερουσαλήμ». Photo: Benno Schwinghammer/dpa (Photo by Benno Schwinghammer/picture alliance via Getty Images)
13.06.2018, Λίβανος, Marun al-Ras: Σε μια λευκή σημαία στη λιβανική πλευρά των λιβανο-ισραηλινών συνόρων μπορεί να διαβαστεί η φράση «Θα προσευχηθούμε στην Ιερουσαλήμ». Photo: Benno Schwinghammer/dpa (Photo by Benno Schwinghammer/picture alliance via Getty Images)
picture alliance via Getty Images

Λίβανος: Από ώρα σε ώρα η τελική απάντηση από τον Πρόεδρο

Ο κορυφαίος διαπραγματευτής του Λιβάνου για την συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα με το Ισραήλ είπε ότι το αποτέλεσμα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές, αλλά η τελική συμφωνία απαιτεί ακόμα την έγκριση του προέδρου του Λιβάνου, ο οποίος θα δώσει την απάντησή του αργότερα σήμερα (Τρίτη 11 Οκτωβρίου).

Ο ίδιος, αφού συναντήθηκε με τον πρόεδρο Μισέλ Αούν, του παρείχε το τελευταίο προσχέδιο της συμφωνίας που έλαβε από την διπλωματική ομάδα των ΗΠΑ που μεσολάβησε στη διαμάχη.

Ο υπηρεσιακός υπουργός Ενέργειας του Λιβάνου Ουαλίντ Φαγιάντ δήλωσε ότι ο γαλλικός γίγαντας φυσικού αερίου TotalEnergies θα ξεκινήσει τη διαδικασία έρευνας για φυσικό αέριο στα λιβανικά ύδατα μόλις ολοκληρωθεί η συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα με το Ισραήλ.

Ο Φαγιάντ έκανε τα σχόλια μετά από συνάντηση με ανώτερη αντιπροσωπεία της TotalEnergies στη Βηρυτό.

Η συμφωνία αναμένεται να επιτρέψει επιπλέον παραγωγή φυσικού αερίου στη Μεσόγειο. Ο Λίβανος ελπίζει ότι η εξερεύνηση φυσικού αερίου θα βοηθήσει να βγει η χώρα του από τη σπειροειδή οικονομική κρίση.

Το τελικό προσχέδιο της συμφωνίας θα τεθεί ενώπιον της υπηρεσιακής κυβέρνησης του Ισραήλ για έγκριση, λίγες εβδομάδες πριν η χώρα προσέλθει στις κάλπες για πέμπτη φορά μέσα σε λιγότερο από τέσσερα χρόνια.

Ο Λίβανος και το Ισραήλ βρίσκονται επίσημα σε εμπόλεμη κατάσταση από τη δημιουργία του Ισραήλ το 1948, ενώ οι δύο χώρες διεκδικούν περίπου 860 τετραγωνικά χιλιόμετρα (330 τετραγωνικά μίλια) της Μεσογείου.

huffpost.gr