Τετ α τετ Παναγιωτόπουλου – Ακάρ σπάει τον πάγο; – Ο Πούτιν τάζει ενεργειακό ρόλο στον Ερντογάν και τρολάρει την ΕΕ με καυσόξυλα!

Η Αθήνα δεν αποκλείει βέβαια και το ενδεχόμενο να μην υπάρξει καμιά αξιοσημείωτη εξέλιξη προς την θετική κατεύθυνση, με δεδομένο ότι η Τουρκία παραμένει ένας απρόβλεπτος γείτονας ο οποίος συνήθως γίνεται και επικίνδυνος.

Μετά το πολύμηνο πολεμικό κλίμα το οποίο επικρατούσε εξαιτίας της Τουρκίας με την επιθετική ρητορική της ηγεσίας της, σε βάρος της Ελλάδας, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται το σημερινό τετ α τετ Παναγιωτόπουλου – Ακάρ, στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Άνυνας των χωρών- μελών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Δεν είναι ψηλά ο δείκτης των προσδοκιών. Αλλά ενδεχομένως να είναι το πρώτο βήμα επαναπροσέγγισης μεταξύ των δύο χωρών το οποίο θα ανοίξει μία χαραμάδα για διάλογο μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.

Το ζήτησε ο Ακάρ

Σύμφωνα με πληροφορίες του NEWPOST, το ενδιαφέρον για τη συνάντηση εκφράστηκε από τουρκικής πλευράς λίγες ημέρες πριν από την Σύνοδο. Ο Τούρκος πρέσβης στο ΝΑΤΟ ενημέρωσε για την πρόθεση του Τούρκου υπουργού Άμυνας, τον Έλληνα ομόλογο του. Οι δύο υπουργοί Άμυνας είχαν μία συνάντηση στο όρθιο χθες το βράδυ στο δείπνο που παρατέθηκε στο πλαίσιο της Συνόδου και σήμερα το πρωί πριν αρχίσουν τις επαφές. Το απόγευμα θα γίνει και η σύντομη συνάντηση.

Υπενθυμίζεται το πρόσφατο ταξίδι του επικεφαλής του συμβούλου ασφαλείας του προέδρου των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν στην Κωσταντινούπολη προκειμένου να συναντηθεί με τον εξ απορρήτων του Ερντογάν Ιμπραχίμ Καλίν. Μεταξύ άλλων του έθεσε το θέμα του διαλόγου ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία και της αποκλιμάκωσης της έντασης για ήρεμα νερά στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. Ακολούθησε η Πράγα και το θερμό επεισόδιο ανάμεσα στον Ταγίπ Ερντογάν και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο Τούρκος πρόεδρος έλαβε μία πληρωμένη απάντηση από τον πρωθυπουργό όταν έθεσε θέμα αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας. Ο κ. Μητσοτάκης τον κάλεσε να πάψει να απειλεί την Ελλάδα και να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου όπως αρμόζει σε υπεύθυνους ηγέτες.

Είναι σαφές ότι εξελίσσεται ένα παρασκήνιο με την διαμεσολάβηση και των ΗΠΑ. Δεν είναι τυχαίο ότι και από το χθεσινό Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας το οποίο συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό, εκείνο το οποίο βγήκε ήταν ένα μήνυμα αποδραματοποίησης της κατάστασης με ταυτόχρονη αποφασιστικότητα για περαιτέρω θωράκιση των συνόρων, ετοιμότητα και πολιτική ισχύ αποτροπής.

Ο δρόμος του διαλόγου

Ο πρωθυπουργός σε όλες του τις τοποθετήσεις ακόμη και όταν χρησιμοποιεί πολύ σκληρή γλώσσα κατά της Τουρκίας αφήνει πάντα ανοιχτό το δρόμο για την έναρξη ενός διαλόγου υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει σεβασμός στο διεθνές δίκαιο.

Η Αθήνα δεν αποκλείει βέβαια και το ενδεχόμενο να μην υπάρξει καμιά αξιοσημείωτη εξέλιξη προς την θετική κατεύθυνση, και μετά τη συνάντηση Παναγιωτόπουλου – Ακάρ, με δεδομένο ότι η Τουρκία παραμένει ένας απρόβλεπτος γείτονας ο οποίος συνήθως γίνεται και επικίνδυνος.

Το βέτο Μενέντεζ

Ποικίλα σχόλια προκάλεσε η μη ένταξη στο αμυντικό νομοσχέδιο των ΗΠΑ, των τροπολογιών Μενέντεζ που θέτουν ως προϋπόθεση για την Τουρκία να πάρει τα F16 αλλά να μην τα χρησιμοποιήσει εναντίον της Ελλάδας που βέβαια δεν δέχονται οι Τούρκοι.

«Επιτρέψτε μου να είμαι ξεκάθαρος» δήλωσε ο γερουσιαστής. «Ως πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, δεν θα εγκρίνω καμία πώληση F-16 για την Τουρκία έως ότου ο Ερντογάν σταματήσει την επιθετική του εκστρατεία σε όλη την περιοχή. Τελεία και παύλα», τόνισε αφήνοντας ανοιχτό το να θέσει βέτο.

Ερντογάν – Πούτιν

Σε ένα νέο τζογάρισμα προχώρησε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σε βάρος της ΕΕ. Στο Καζακστάν συναντήθηκε με τον Ταγίπ Ερντογάν και επανέλαβε σύμφωνα με το Reuters, ότι «η Τουρκία αποτελεί την πιο αξιόπιστη οδό για το ρωσικό αέριο προς την Ευρώπη». «Οι τιμές του αερίου, που τώρα βρίσκονται στα ύψη, θα μπορούσαν μέσω ενός τέτοιου κόμβου να καθορίζονται χωρίς να επηρεάζονται από πολιτικές αποφάσεις», πρόσθεσε.

Στην ουσία ο Πούτιν κάνει μία προσπάθεια να πουλήσει φυσικό αέριο στην ΕΕ είτε μέσω του Nord Stream 2, τον οποίο, όμως οι Γερμανοί έκλεισαν πριν να λειτουργήσει στο πλαίσιο των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας μετά την εισβολή στην Ουκρανία, είτε μέσω της Τουρκίας. Το τελευταίο σχέδιο, προϋποθέτει ένα μεγάλο κόστος και θα αντιδράσουν έντονα οι Γερμανοί, όπως επισημαίνουν αναλυτές.

«Θα μπορούσαμε να μεταφέρουμε τους χαμένους όγκους κατά μήκος των Nord Stream από τον πυθμένα της Βαλτικής Θάλασσας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και με τον τρόπο αυτό να κάνουμε τις κύριες οδούς για την προμήθεια του καυσίμου μας, του φυσικού αερίου μας στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας, δημιουργώντας τον μεγαλύτερο κόμβο αερίου για την Ευρώπη στην Τουρκία», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος. «Αυτό, βέβαια, αν οι εταίροι μας ενδιαφέρονται» τόνισε. «Και αν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα να εφαρμοστει

Ο Ερντογάν δεν τοποθετήθηκε και περιορίστηκε στο να πει ότι η Άγκυρα θα μπορούσε να συνεργαστεί με τη Μόσχα για την εξαγωγή ρωσικών σιτηρών και λιπασμάτων σε φτωχές χώρες.

Τρολ

Την ίδια στιγμή όμως Πούτιν και Ερντογάν τρολάρουν την ΕΕ για τον κρύο χειμώνα που την περιμένει. «Δεν φταίει η Ρωσία που οι Ευρωπαίοι προμηθεύονται καυσόξυλα για τον χειμώνα, όπως στο Μεσαίωνα», δήλωσε ειρωνικά ο πρόεδρος της Ρωσίας.

«Στα κοινοβούλιά τους μοιράζουν κουβέρτες και παπλώματα», δήλωσε ο Ερντογάν. «Δεν έχουν όραμα, ζηλεύουν, δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε ευρωπαϊκή πολιτική, γι’ αυτό θα κρυώσουν» δήλωσε και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Ο Θεός να τους βοηθήσει, ενώ η Τουρκία δεν έχει κανένα πρόβλημα».

Βίντεο!

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας και επιστήθιος φίλος και σύμμαχος του Πούτιν έδωσε τις προηγούμενες ημέρες στη δημοσιότητα βίντεο, όπου εμφανίζεται να κόβει ξύλα για την Ευρώπη, για να την βοηθήσει «να μην πεθάνει από το κρύο» τον χειμώνα.

«Δεν θα τους αφήσουμε να πεθάνουν από το κρύο στην Ευρώπη» λέει ειρωνικά. «Θα βοηθήσουμε τους αδελφούς μας. Ίσως να μας βοηθήσουν κι αυτοί κάποια μέρα».

newpost.gr