Θέμα από την παρέμβαση Έντι Ζεμενίδη για τα F-16 και τον ΣΥΡΙΖΑ

Ο εκτελεστικός Διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας, Έντι Ζεμενίδης. Φωτογραφία ΕΡΤ

 

Σικάγο.- Ο εκτελεστικός Διευθυντής του HALC (Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας), Έντι Ζεμενίδης, απάντησε από το Σικάγο όπου βρίσκεται στην ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, που αφορά την απόφαση της Γερουσίας για τα F-16. Πρόκειται για τα αμερικανικά μαχητικά, που απαιτεί να αγοράσει η Τουρκία από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ως γνωστό, η αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι οι εξελίξεις στη Γερουσία αποτελούν «ήττα Μητσοτάκη και επιβράβευση της Τουρκίας».

Με ανάρτησή του στο Twitter, ο κ. Ζεμενίδης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ πως «παραποιεί σκόπιμα» το προσχέδιο του Νόμου για τον Προϋπολογισμό του 2023 του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ (NDAA), επιδιώκοντας να παραπλανήσει «ένα μέρος του ελληνικού κοινού που δεν είναι εξοικειωμένο με τις αποχρώσεις της αμερικανικής νομοθετικής διαδικασίας».

Σημειώνει:

Επίσης, επαναφέρει (σ.σ.: ο ΣΥΡΙΖΑ) τραγικά σημεία συζήτησης της Τουρκίας, αναθέτοντας την ευθύνη για την εκστρατεία #NoJetsForTurkey στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. #Ανοησίες.

Αυτή η εκστρατεία -η οποία παρεμπιπτόντως υπήρχε αντίστοιχη κατά τη διάρκεια της θητείας τους στην κυβέρνηση- καθοδηγήθηκε και οδηγείται από Ελληνικές και φιλελληνικές ομάδες λόμπι και φιλέλληνες μέλη του Κογκρέσου.

[Εννοεί ότι οι προσπάθειες εναντίον της πώλησης των F-16 γίνονται από το Ελληνικό Λόμπι σε συνεργασία με άλλες κοινότητες, με την οποία δεν έχει σχέση η παρούσα ελληνική κυβέρνηση]

“Αν ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να ζητωκραυγάσει εναντίον αυτής της συμμαχίας, ας είναι. Ίσως το πλήθος υπέρ του Κάστρο που φαίνεται να λατρεύουν, μπορεί να είναι σύμμαχός τους σε αυτή την πλευρά του Ατλαντικού.

Ακριβώς όπως η αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στην ο MDCA, η κριτική τους εδώ δεν αντικατοπτρίζει τον τρόπο λειτουργίας του Κογκρέσου.

Αυτή η (ίδια) συμμαχία – ΟΧΙ η κυβέρνηση Τσίπρα – ξεκίνησε τις προσπάθειες κατά των F-35 το 2018. Αυτή η συμμαχία – ΟΧΙ η ελληνική κυβέρνηση ηγείται των προσπαθειών τώρα (εννοεί για τα F-16).

Ο Έντι Ζεμενίδης χρησιμοποιεί μια φράση που χαρακτηρίζει την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ (Politics stops at water’s edge), θέλοντας να καταδείξει πως οι πολιτικοί πρέπει να παραμερίζουν τις διαφορές τους και να είναι ενωμένοι στα εθνικά ζητήματα.

Υπενθυμίζεται ότι στην ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε τα εξής:

«Με την απόφαση που έλαβε χθες (11/10) η Γερουσία να απορρίψει τους όρους που περιόριζαν την πώληση των μαχητικών αεροσκαφών F-16, η Τουρκία όχι μόνο δεν τιμωρείται για την ευθεία αμφισβήτηση της κυριαρχίας της Ελλάδας και την υπογραφή νέων παράνομων μνημονίων με τη Λιβύη, αλλά επιβραβεύεται»

«Η απόφαση αυτή αποτελεί άλλη μια εξαιρετικά σοβαρή ήττα του δόγματος Μητσοτάκη, του “πιστού και προβλέψιμου συμμάχου” που τα δίνει όλα χωρίς να διεκδικεί τίποτα. Την ίδια στιγμή, μάλιστα, που η Ρωσία αναβαθμίζει τις σχέσεις της με το ψευδοκράτος. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη καθίσταται ολοένα και πιο επικίνδυνη για τα εθνικά συμφέροντα».

Πηγή:hellasjurnal.com

ΡΗΡ: Στο μεταξύ, με αφορμή την παρέμβαση Ζεμενίδη, η ηλεκτρονική πλατφόρμα Huffingtonpost.gr σημειώνει τα ακόλουθα πολύ ενδιαφέροντα που αξίζει να τύχουν της προσοχής τόσο των ομογενών όσο και των πολιτικών μας στην Ελλάδα:

Γράφει η huffpost:

<< Ο Έντι Ζεμενίδης έγινε από τη μία στιγμή στην άλλη μέρος του εσωτερικού – και εσωστρεφούς – πολιτικού παιχνιδιού.

Παράλογο; Δε νομίζω, όπως θα έλεγε και ο Λαζόπουλος, σε άλλες εποχές στους Δέκα μικρούς Μήτσους.

Το παιχνίδι παίχτηκε σε πέντε φάσεις, όλες κι όλες:

1. Πρώτα ήρθε η πληροφορία, ότι η Αμερικανική Γερουσία δεν αποδέχθηκε να περάσουν στο προσχέδιο του Νόμου για τον Προϋπολογισμό του 2023 του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ (NDAA) συγκεκριμένη διάταξη που θα μπλοκάρει την πώληση F-16 στην Τουρκία, θέτοντας ως όρο να μην παραβιάζουν αυτά τον ελληνικό εναέριο χώρο.

2. Ακολούθησε ένα μακρύ «κορδόνι» από σχόλια (σχετικά και άσχετα) στο Twitter, με μηνύματα και αντι-μηνύματα, όπου οι ερμηνείες ανακατεύτηκαν σε μία σαλάτα με παρεμηνείες. Το ζήτημα «ποδοσφαιροποιήθηκε» με συνοπτικές διαδικασίες, κατά την παραδοσιακή μέθοδο όπου trolls και χρήστες συγκρούονται με γερές δόσεις κομματισμού και εμπάθειας, ανεξαρτήτως θέματος: τσακώνονται για τα F-16, τσακώνονται και για την 12χρονη που βίαζαν τα κτήνη στον Κολωνό, λες και είναι όλα για να γίνονται πολιτικό-κομματικά ζητήματα.

3. Ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε μία ανακοίνωση, όπου εξάγει το συμπέρασμα πως «η Τουρκία όχι μόνο δεν τιμωρείται για την ευθεία αμφισβήτηση της κυριαρχίας της Ελλάδας και την υπογραφή νέων παράνομων μνημονίων με τη Λιβύη, αλλά επιβραβεύεται». Επιμένω στο «βιάστηκε», ίσως και ορισμένοι να παρασύρθηκαν, γιατί δεν θέλω να σχολιάσω την ουσία μίας ανακοίνωσης, όπου ένα κόμμα εξουσίας της Ελλάδας μοιάζει να σχολιάζει ως παρατηρητής – τρίτος δηλαδή – μία εξέλιξη που θεωρεί ανησυχητική στα ελληνοτουρκικά.

4. Μπροστά σε αυτό το μινι-χάος, ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ, που μάλλον έχει αρχίσει να καταλαβαίνει πολλά για την Ελλάδα, ευρισκόμενος στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, θέλησε να αποκαταστήσει τα πράγματα. Σε δική του ανάρτηση στο Twitter (βλέπε παρακάτω), εξήγησε ότι (ακολουθεί μετάφραση του tweet): «Μια τροποποίηση #NDAA είναι μόνο ένα εργαλείο στη διάθεσή μας για την προώθηση των συμφερόντων των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο. Επιτρέψτε μου να είμαι ξεκάθαρος: ως Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας (#SFRC), δεν θα εγκρίνω σε καμία περίπτωση F-16 για την Τουρκία έως ότου ο Ερντογάν σταματήσει την εκστρατεία επιθετικότητάς του σε όλη την περιοχή. Τελεία.»

5. Ο Έντι Ζεμενίδης είναι Εκτελεστικός Διευθυντής του Hellenic American Leadership Council (HALC), ενός ελληνοαμερικανικού οργανισμού που συσπειρώνει δυνάμεις της ομογένειας στις ΗΠΑ και με αποδεδειγμένα θετική εθνική προσφορά. Προ της παρερμηνείας, που ο ίδιος και ο Μενέντεζ προφανώς διαπίστωσαν όταν έγινε γνωστό ότι δεν περνάει (τουλάχιστον επί του παρόντος) η διάταξη για το μπλόκο στην πώληση F-16 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία μέσα στα κείμενα της Γερουσίας, ο Ζεμενίδης παρενέβη δημόσια (και πάλι στο Twitter):

«Η πολιτική σταματά στην άκρη του νερού»… είναι ένα διάσημο ρητό στην αμερικανική εξωτερική πολιτική. Σαφώς αυτό ΔΕΝ αποτελεί αρχή και για τον ΣΥΡΙΖΑ. Εσκεμμένα παραποιούν το NDAA και ελπίζουν να παραπλανήσουν ένα ελληνικό κοινό που δεν είναι εξοικειωμένο με τις αποχρώσεις της αμερικανικής νομοθετικής διαδικασίας», έγραψε στο Twitter ο Ζεμενίδης.

Και κάπως έτσι καταφέραμε να τον εμπλέξουμε (ή παρασύρθηκε και ενεπλάκη, αν το προτιμάτε) στο εγχώριο πολιτικό-κομματικό παιχνίδι. Αντί να προστατέψουμε ένα εθνικό κεφάλαιο, το αναλώνουμε εδώ μεταξύ μας, στο βαρετό παιχνίδι της πολιτικάντικης κόντρας για την κόντρα.

Λάθος παιχνίδι, σε λάθος στιγμή και για εντελώς λάθος θέμα, που κατά τα άλλα όλοι συμφωνούμε, ότι είναι εθνικό θέμα και θα απαιτούσε σοβαρότητα, αν όχι ισχυρή εθνική συναίνεση. >>

Σχόλιο ΡΗΡ: Προσυπογράφουμε!

Επιμέλεια ΧΜ