Το «Parthenon Project» για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στη Βουλή των Λόρδων

Ένας νέος φορέας σχεδιάζει να κάνει εκστρατεία για μια συμφωνία «win-win», καθώς δημοσκόπηση που κοινοποιήθηκε αποκλειστικά στο BBC φαίνεται να δείχνει ότι η πλειοψηφία των Βρετανών υποστηρίζει την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

Επικεφαλής του Parthenon Project, που ιδρύθηκε από τον Έλληνα επιχειρηματία John Lefas, είναι ο πρώην υπουργός Πολιτισμού, την περίοδο 2010 – 2016, Λόρδος Εντ Βέιζι, ενώ συμμετέχουν ακόμη δύο μέλη των Συντηρητικών, ο Λόρδος Ντομπς και η βαρόνη Μέιερ. Το Parthenon Project στηρίζουν επίσης ο ηθοποιός Στίβεν Φράι και η δημοσιογράφος Σάρα Μπάξτερ.

Ο Τζορτζ Όσμπορν, πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, δήλωσε τον περασμένο Ιούνιο ότι «είναι δυνατή μια συμφωνία» αν και η σημερινή κυβέρνηση των Συντηρητικών εμφανίζεται λιγότερο πρόθυμη. Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Λις Τρας εμφανίστηκε αρνητική -και εξαιρετικά αμήχανη- στη πρώτη δημόσια τοποθέτηση της για την επιστροφή των Γλυπτών, λέγοντας «Δεν το υποστηρίζω αυτό».

Δημοσκόπηση 2.000 ατόμων, που ανατέθηκε από το Parthenon Project, δείχνει ότι ενώ το 16% του βρετανικού κοινού πιστεύει ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να παραμείνουν στη Βρετανία, το 54% πιστεύει ότι πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα. Ο ισχυρότερος λόγος για την υποστήριξη της επιστροφής ήταν ότι «ανήκουν δικαιωματικά στην Ελλάδα».

Ο Λόρδος Εντ Βέιζι, νέος πρόεδρος του Parthenon Project, δήλωσε: «Είμαι βέβαιος ότι μια συμφωνία είναι εφικτή. Η υποστήριξη για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα από το κοινό, και ειδικότερα από τους ψηφοφόρους των Συντηρητικών, είναι ξεκάθαρη».

Πρόσθεσε ότι θα ήταν «προς το συμφέρον του Βρετανικού Μουσείου και της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου να ξεκινήσει ουσιαστική δέσμευση για αυτό το θέμα».

Καθώς οι εκκλήσεις από διάφορες πλευρές για επιστροφή αντικειμένων που βρίσκονται σε βρετανικές συλλογές στις αρχικές χώρες προέλευσής τους, γίνονται όλο και περισσότερες, ορισμένα μουσεία, μεταξύ των οποίων το περιώνυμο Victoria & Albert, πρόεδρος του οποίου είναι ο Τρίστραμ Χαντ, έχουν ζητήσει την τροποποίηση ή την αντικατάσταση του νόμου.

Στο μεταξύ χθες, Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου, στη Βουλή των Λόρδων έγινε συζήτηση για τον National Heritage Act, τον νόμο περί εθνικής κληρονομιάς και τον περιορισμό των μουσείων στην αφαίρεση αντικειμένων από τις συλλογές τους. Την πρόταση για συζήτηση επί του θέματος υπέβαλε ο Λόρδος Εντ Βέιζι, πρώην υπουργός Πολιτισμού της Βρετανίας, ζητώντας την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. (Περισσότερες λεπτομέρειες αργότερα).

Με πληροφορίες από BBC /Huffpost.gr