Χαρδαλιάς: ‘Ελληνας ομογενής πίσω από το σωτήριο Πρόγραμμα «EVA»

Νέα Υόρκη.- Ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς, μιλώντας προς ομογενείς, κατά την εκδήλωση που διοργάνωσε προς τιμήν του ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, αναφέρθηκε στη δημιουργία της πλατφόρμας PLF, η ιδέα για τον σχεδιασμό της οποίας βασίστηκε σε έναν ομογενή, που επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος ανταποκρίθηκε άμεσα.

«Το πρόγραμμα ‘Εύα’ (EVA) το ξεκίνησε ένας Ελληνας της Διασποράς, ένας καθηγητής Πανεπιστημίου στο Λος Αντζελες, ο Κίμων Δρακόπουλος. Ηταν εκείνος που μαζί με τον Σωτήρη Τσιόδρα και εμένα οριστικοποιήσαμε το πρόγραμμα, το οποίο βραβεύτηκε από το Περιοδικό ‘Nature’. Ετσι σώθηκαν ζωές», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς, αναφερόμενος στην Πανδημία του Κορωνοϊού.

(ΡΗΡ: Η πλατφόρμα, PLF συμπληρώνονταν από επιβάτες αεροπορικών εταιρειών οι οποίοι έφθαναν στην Ελλάδα. Στη συνέχεια, λάμβαναν στο email που δήλωναν ένα QR code το οποίο όριζε αν θα χρειαζόταν να υποβληθούν σε τεστ κατά την άφιξή τους στο αεροδρόμιο ή όχι. Οι επιβάτες έπρεπε να κρατήσουν και να είναι σε θέση να αποδείξουν στις αρχές, τον κωδικό QR που λάμβαναν σε ηλεκτρονική ή έντυπη μορφή, κατά την άφιξη. Επίσης, το προσωπικό του τμήματος Υγείας, που ήταν υπεύθυνο για τη συλλογή PLF, πραγματοποιούσε ελέγχους θερμοκρασίας σε όλους τους επιβάτες πριν από την ανάκτηση αποσκευών. Η πλατφόρμα του PLF για τους επιβάτες πτήσεων εξωτερικού, έληξε τον Μάρτιο 2022).

Επί του εθνικού θέματος

Ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς, απηύθυνε αυστηρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, ότι οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα για να απαντήσουν, εφόσον προκληθούν. Ο κ. Χαρδαλιάς, αναφερόμενος στο τεταμένο κλίμα που επικρατεί την δεδομένη χρονική στιγμή, επανέλαβε ότι πρόθεση της Ελλάδας είναι η ειρηνική συνύπαρξη με όλους και δη τους γείτονές της, παρόλα αυτά όμως τόνισε πως σε θέματα εθνικής κυριαρχίας «θα είναι αδιαπραγμάτευτη».

Το «παρών» έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο πρόξενος Δημήτριος Παπαγεωργίου, ο πρώην Διευθυντής του FBI στη Νέα Υόρκη, Γεώργιος Βενιζέλος (George Venizelos), η πρώην πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Νάνσυ Παπαϊωάννου, ο διακεκριμένος γιατρός Δρ Γεώργιος Ντάγγας, ο συνθέτης και ερμηνευτής Περικλής Κανάρης και ο τραγουδιστής Στέλιος Διονυσίου, που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη.

 

Με στοιχεία και από ekirikas.com

Φωτογραφία: Ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς μιλά σε εκδήλωση στο προξενείο της Νέας Υόρκης. Φωτογραφία: “Ε.Κ.”/Χριστόδουλος Αθανασάτος.