Ν. Παναγιωτόπουλος: “Ατελέσφορη κάθε προσπάθεια επικοινωνίας όσο η Τουρκία απειλεί”

«Όσο υπάρχει απειλή εδαφικής κυριαρχίας είναι ατελέσφορη κάθε προσπάθεια επικοινωνίας», ξεκαθάρισε ο υπουργός Εθνικής ’Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος μιλώντας με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες και σχολιάζοντας τις δηλώσεις του τούρκου ομολόγου του, Χουλουσί Ακάρ, για επανεκκίνηση της συζήτησης των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας.

Συνομιλίες με την Ελλάδα ζήτησε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, νωρίτερα την Παρασκευή υπογράμμισε την ανάγκη για περαιτέρω διάλογο μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας κατά τη συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Παναγιωτόπουλο, μία ημέρα νωρίτερα.

Στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ο Ακάρ συναντήθηκε με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο, εν μέσω του κλίματος έντασης των τελευταίων μηνών- στο οποίο έχει συμβάλει και ο ίδιος ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, με σειρά «εμπρηστικών» δηλώσεων.

Ο Ακάρ είπε σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες πως είπε στον κ. Παναγιωτόπουλο ότι τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν μέσω διεθνούς δικαίου, σχέσεων καλής γειτονίας, ειρηνικών μέσων και διαλόγου. «Στη συνάντηση έδωσα έμφαση στη σημασία του να συναντιόμαστε πιο συχνά και στην αύξηση του διαλόγου εντός του πλαισίου των σχέσεων καλής γειτονίας».

Ο Ακάρ επίσης ισχυρίστηκε ότι οι δύο χώρες πρέπει να λύσουν τα προβλήματά τους μόνες τους: «Θα έπρεπε να ήταν ουσιώδες να λύνουμε ζητήματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας χωρίς την ανάγκη για παρέμβαση τρίτων».

Ο Τούρκος υπουργός σημείωσε πως οι διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών έχουν σταματήσει και πρέπει να αρχίσουν ξανά. «Πιστεύουμε ότι αυτές οι εργασίες μπορούν να αρχίσουν ξανά την επερχόμενη περίοδο. Οι αντιπροσωπείες μας πήγαν στην Αθήνα δύο φορές στο πλαίσιο της συνάντησης για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Η ελληνική αντιπροσωπεία ήρθε στην Τουρκία μια φορά. Ως εκ τούτου είπαμε ότι αναμένουμε η ελληνική αντιπροσωπεία να έρθει στην Άγκυρα για την τέταρτη συνάντηση. Ελπίζουμε να αρχίσουμε τέτοιους διαλόγους τις προσεχείς ημέρες».

Αναφερόμενος σε αυτό που χαρακτήρισε εμπλοκή τρίτων χωρών σε διμερή ζητήματα, ο Ακάρ είπε πως η Άγκυρα αναμένει η ΕΕ να εξετάζει τα ζητήματα από την οπτική του «διεθνούς δικαίου, της λογικής και της αντικειμενικότητας», αντί «απλά της αλληλεγγύης».

«Όλοι θα έπρεπε να ξέρουν πως τα να παίρνουν πλευρά θα συμβάλει όχι στην επίλυση των ζητημάτων, μα στο αδιέξοδο» πρόσθεσε.